Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sfântul Leopold ales de papa ca testimonial al Jubileului

De Giovanni Gennari

Iată-ne așadar la a doua figură aleasă de papa Francisc. După sfântul Pius, iată-l pe Leopold Mandic, capucin și el, și ca sfântul Pius mare "duhovnic". El fără semnul stigmatelor, dar cu siguranță unul dinte fiii care au întrupat mai mult, deși în mod diferit, universalitatea lui Francisc de Assisi, "cel care se aseamănă mai mult cu Cristos".

Așadar, acum Leopold. Un moto continuu al său: "Domnul este cel care acționează". Spunea asta mereu, dar n-a fost niciodată o scuză pentru a nu se dedica până la capăt. Preot, frate discipol al lui Francisc, apoi fericit și astăzi sfânt. Sfânt "duhovnic", într-adevăr, pentru că a petrecut toată viața în confesional, și tocmai pentru aceasta Francisc l-a ales împreună cu sfântul Pius. Acesta, mare și în ochii presei, el în schimb aparent mic, aproape ultimul dintre cei din urmă.

S-a născut în 1866 în Dalmația, pe atunci imperiu austriac, și curând s-a făcut capucin în Veneto... Preot la 24 de ani: în slujire la Veneția, Bassano, Thiene din Vicenza și în sfârșit din 1909 la Padova. De atunci timp de 33 de ani mereu în confesional, chiar și 15 ore pe zi. Spovezi ușoare, și chiar scurte. Ca să ierți în numele lui Dumnezeu este ușor, și el era delicat și grijuliu, umil și fratern, niciodată brusc și agresiv. Mereu pentru toți în chiliuța din Conventul de lângă bazilica "Sfânta Cruce", singura care avea să rămână intactă din tot edificiul după bombardamentul din mai 1944 la Padova.

Biografii spun că a prezis asta înainte de moartea sa, care a venit la 30 iulie 1942. Foarte mic de statură, mai puțin de un metru și 40, fragil cu sănătatea, vorbea cu o oarecare dificultate și adesea în dialect. El se simțea ultimul dintre toți, de aceea era mereu plăcut tuturor. În felul acest timp de 33 de ani, mereu deschis la bărbați și femei, deștepți și ignoranți, săraci și bogați îngenunchiați ca să ceară iertarea lui Cristos. Îi încuraja pe toți, mai ales pe cei care - ca și cum ar fi știu dinainte - veneau de mai departe. "Iată-mă... Intrați... Vă așteptam!". Odată a venit unul de așa de departe încât nu se spovedise niciodată și de aceea s-a așezat în locul duhovnicului: el l-a spovedit în genunchi, în locul penitentului... Chiar și atunci când păcatele chiar erau mari, același lucru: "Aveți încredere, și eu, preot și frate, sunt un sărman, cine știe câte aș face dacă Stăpânul, "el Par?n", nu m-ar ține în frâu!". Mereu spovezi scurte: cu privire la asta era inflexibil, pentru că adevărata acțiune este a lui Dumnezeu... Asculta și ierta, o rugăciune, un zâmbet și gata. Apoi, dacă era timp, eventual se vorbea, afabil și fratern, dar mereu după aceea... Astfel, într-una dintre rarele sale scrieri, adresate unui preot: "Mă iertați, părinte, mă iertați dacă îmi permit, dar vedeți... noi, în confesional, nu trebuie să etalăm cultură... nu trebuie să vorbim despre lucruri superioare fiecărui suflet... altminteri ruinăm ceea ce Domnul acționează în ele. Dumnezeu, numai Dumnezeu este cel care acționează în suflete. Noi trebuie să dispărem...".

Pocăințele scurte și simple. Eventual - spunea el - ne revine nouă să le completăm. Dar fără fanatisme: descuraja mereu pocăințele sângeroase, apăsătoare, cilicii sau lănțișoare... Unuia care insista i-a răspuns brusc, lucru foarte rar: "Dragă părinte, să-i obișnuim pe penitenți să asculte de poruncile lui Dumnezeu și de îndatoririle lor. Asta e destul. Și greierii să dispară!". Înțelepciune și măsură, cu toți. Cineva îi reproșa că este prea bun cu păcătoșii, iar el zâmbind vorbea Domnul: "Doamne, acest exemplu rău mi l-ați dat Dumneavoastră!". Este credibil că o frază ca aceasta îi place, și mult și unui anumit Jorge Bergoglio, astăzi succesor al lui Petru.

Leopold, foarte iubit de oameni, mici și mari, n-a permis niciodată zgomot și mulțimi în jurul său. Devoțiunea populară a fost mare, dar s-a manifestat mai ales după moartea sa și până astăzi. Bolnav de cancer la esofag, s-a încredințat complet Sfintei Fecioare Maria, așa cum avea să facă și Ioan Paul al II-lea, Papa care la 16 octombrie 1983 l-a proclamat sfânt. Leopold în confesional: totul este aici. Viața sa mereu egală: ca veșnicia începută deja aici și dedicată în întregime pentru ceilalți, toți ceilalți, începând de la păcătoși, adică de la toți...

În dimineața ultimei zile a voit să celebreze Liturghia, dar n-a terminat-o. L-au dus în chilioara sa și a cerut confraților să recite Salve Regina: la ultimele cuvine s-a ridicat zâmbind, printre lacrimile nu numai ale sale, și a căzut din nou. Un ultim amănunt: cu o seară înainte a spovedit cincizeci de persoane, ultima la miezul nopții! Privind de afară s-ar putea spune că a fost chiar și o viață "monotonă", dar cu siguranță "tonul" este unul dintre cele de care lumea noastră, și chiar și Biserica, are mare nevoie...

El privește și zâmbește: e suficient să privești o fotografie a lui... Poate că o vom vedea încă o dată atârnând de la lojă, în "Sfântul Petru", pentru Jubileul Milostivirii care se apropie...

(După Vatican Insider, 12 august 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 34.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat