Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sfântul Pius și sfântul Leopold "duhovnici" ai Jubileului Milostivirii

De Giovanni Gennari

"Probabil că va fi unul dintre evenimentele cele mai participate din apropiatul An sfânt al Milostivirii expunerea trupurilor părintelui Pius și al celuilalt sfânt capucin Leopold Mandic, decisă de Papa Francisc pentru a sublinia importanța slujirii duhovnicului. De fapt, cei doi călugări capucini aveau cozi interminabile de credincioși în fața confesionalelor lor, dar cu siguranță vor fi cu mult mai mari, cu adevărat kilometrice, acelea pentru a intra în Sfântul Petru începând din 10 februarie, Miercurea Cenușii, data începerii expunerii". Așa a afirmat Huffington Post, cunoscută sursă cu siguranță "laică", dar nu dezmințită. Așadar Francisc cu ocazia Jubileului Milostivirii va oferi catolicilor exemplul a doi "duhovnici", în sensul propriu al celor care au administrat mare parte din viața lor sacramentul pocăinței, sfântul Pius și sfântul Leopold Mandic. Acesta din urmă petrecea chiar 16 ore pe zi în chilioara-confesionalul său, în Conventul din Padova care acum este sanctuarul său.

Sfântul Pius de Pietrelcina este arhicunoscut. Nu se poate spune același lucru despre părintele Leopold Madic, pe care însă Papa Francis l-a voit împreună cu sfântul stigmatelor și al disputei lungi și în interiorul Bisericii înainte de a fi indicat definitiv ca sfânt, de Ioan Paul al II-lea. Acest lucru nu era un fapt sigur, date fiind dificultățile pe care părintele Pius le-a întâlnit și la autoritățile vaticane aproape toată viața sa, pentru atâtea motive cu caracter general și chiar ale singularității complet a lui.

Biserica a avut întotdeauna timpuri lungi pentru a recunoaște fenomene stranii, deși erau observate și mărturisite de mulți, când e vorba despre problema supranaturalității lor. Apoi, pentru sfântul Pius au avut loc și împletiri cu evenimente în care el nu avea nicio vină, dar erau în joc și probleme de interes uriaș, cum ar fi afaceri ale băncilor în care intrau și interese ale diecezelor și ordinelor călugărești, așa cum s-a întâmplat la cumpăna anilor '50 și '60, care au adăugat la neîncrederile din trecut sub Pius al XI-lea și succesori alternați fiecare cu pro și contra: Pius al XI-lea contra, Pius al XII-lea pentru, Papa Ioan al XXIII-lea împotrivă (chiar dacă n-a fost complet adevărat, ci a depins de informațiile incorecte ajunse până la Papa), Paul al VI-lea contra...

Îndeosebi au avut dificultăți și grupurile de rugăciune ale cinstitorilor părintelui Pius în diecezele de Veneto: arhiepiscopul de Padova, monseniorul Girolamo Bortignon, capucin și el, a fost foarte sever cu adepții confratelui capucin și au fost episoade de ciocniri foarte puternice. Un singur exemplu: în orășelul Montagnana un vicar cu mare energie, părintele Giuseppe C, la jumătatea anilor '50, la cererea lui Giovanni Scarparo, un cinstitor din Montagnana, în provincia Padova, să binecuvânteze locurile unde se desfășurau rugăciunile grupului părintele Pius, așa a răspuns la scrisoare în dialect: "Se el me chiede de benedire el so' mascio lo fasso volentieri, ma quel locale mai!" ("Dacă el îmi cere să binecuvântez porcul său, fac asta cu plăcere, dar acel loc nu-l binecuvântez niciodată!").

De acum sunt lucruri trecute, și în afară de câteva repuneri în discuție polemice ale vreunuia care încearcă să vadă umbre unde în sfârșit au rămas sigure numai luminile, sfântul Pius de Pietrelcina este cunoscut de toți, și nu surprinde faptul că Francisc, mai atent la modernitate decât la mulți, dar în același timp solid pe baza religiozității populare autentice l-a ales și ca martor al apropiatului Jubileu, mai mult decât oricare altul dedicat în mod explicit Milostivirii: "Dumnezeu iartă mereu - una din obișnuitele sale afirmații puternice - în timp ce noi uneori uităm să-i cerem iertare".

Este diferită activitatea, și viața, și misiunea sfântului Leopold Madic. Dar de mare interes, și chiar probabil mai puțin cunoscută dincolo de granițele cinstitorilor figura sa scundă - avea înălțimea de puțin peste un metru și 40 - merită să fie cunoscută. Între altele, și ca în mod surprinzător, rezultă că și în primele decenii ale secolului trecut a fost un apostol al unității Bisericilor și problema ecumenică a fost o temă căreia a dedicat multă din rugăciunea sa și din activitatea sa de apostol al milostivirii și al iertării fără limite.

(După Vatican Insider, 10 august 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 35.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat