Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Cardinalul Turkson: Laudato si', impact puternic asupra politicilor guvernamentale

În afară de cea ecologică, importanța ecumenică a Zilei de Rugăciune pentru Creație, proclamată de papa Francisc, și impactul enciclicei Laudato si' asupra politicilor ambinetale ale guvernelor sunt printre temele principale ale interviului luat de Alessandro Gisotti cardinalului Peter Turkson. președintele Consiliului Pontifical pentru Dreptate și Pace începe reflecția sa tocmai pornind de la Ziua pentru Creație care va fi la 1 septembrie:

R. - Acest anunț este foarte, foarte semnificativ. Așa cum se vede deja în enciclică, există această dorință de a arăta o față ecumenică. Ideea de a adopta această Zi pentru Creație, în septembrie, cum face deja Biserica Ortodoxă, simbolizează ceva foarte, foarte important: o convergență de idei între aceste două Biserici. Desigur, Sfântul Părinte ar fi putut să aleagă și oricare altă dată. Așadar, faptul că a voit să adopte aceeași dată a Bisericii Ortodoxe este foarte, foarte semnificativ. În loc să se înmulțească celebrările, se încearcă să se conveargă asupra celor deja existente. S-ar putea crede și că papa Francisc a fost cel care, în exortația sa post-sinodală Evangelii gaudium, a spus că realitatea este mai puternică decât ideile. Și acest lucru este manifestat aici. Enciclica a propus foarte multe idei, însă alegerea unei date pentru celebrare dă un fel de aspect concret la toate propunerile făcute în Enciclică. Deci, nu sunt pur și simplu idei prezentate, ci există o dorință de a le face concrete.

Î. - În scrisoarea trimisă dumneavoastră și cardinalului Koch, în care se anunță Ziua pentru Salvgardarea Creației, papa Francisc cere credincioșilor, așa cum făcuse deja în Laudato si', o convertire ecologică...

R. - Există o dimensiune de continuitate în gândurile exprimate în enciclică. În acest caz, continuitatea se referă la ideile prezentate deja de celelalte pontificate. De exemplu, această idee de convertire ecologică a fost prezentată pentru prima dată de papa Ioan Paul al II-lea. Convertirea ecologică ne face să recunoaștem faptul că noi toți trebuie să schimbăm viteza și să contribuim, în diferitele forme, la salvgardarea lumii, să ne schimbăm atitudinea. Poate să pară un lucru dificil, dar prin aceste lucruri mici putem să demonstrăm, să manifestăm dorința noastră de a asuma mici angajamente, care vor reprezenta această schimbare de direcție din partea noastră a tuturor. Putem ajuta un pic în salvgardarea creației.

Î. - Enciclica Laudato si' primește o mare atenție la nivel mondial. După părerea dumneavoastră, liderii politici, mondiali, îl vor asculta pe papa?

R. - Au început deja să asculte. Și eu deja am mărturie despre asta. La 29 iunie eram la New York, la conducerea unei delegații a Sfântului Scaun, pentru o discuție despre tema schimbării climatice. O intervenție după alta cita enciclica papei Francisc. Cu toate că Enciclica nu este exact despre tema schimbării climatice, ci tocmai despre creație și despre ecologia integrală, una după alta citau partea în care tratează problema schimbării climatice. Deci, rezonanța a fost deja verificată. Aici continuăm încă să primim scrisori care îl felicită pe Sfântul Părinte pentru publicarea acestei enciclice și, aceste scrisori, nu vin numai de la studioși, ci și de la șefi, de la conducători și de la membri ai guvernelor. În iulie, la Paris, Nicolas Hulot, consilier al președintelui francez, a organizat un eveniment despre problema mediului. Președintele Hollande, deschizând conferința cu discursul său, a citat pe larg enciclica papei Francisc. Nu există îndoială cu privire la impactul enciclicei asupra diferitelor guverne. Am trecut cu puține zile în urmă în Ghana și acolo și președintele a trimis o scrisoare nunțiului apostolic din țară cu aprecierea sa față de enciclică. Este neîndoielnic impactul pe care enciclica l-a avut asupra guvernelor și asupra exponenților organizațiilor mondiale.

Î. - Și președintele Statelor Unite, Obama, chiar prezentând acest plan al său pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon, a citat Laudato si'...

R. - Înseamnă că discursurile Sfântului Părinte sunt foarte urmărite de diferite personaje în lume.

(După Radio Vaticana, 11 august 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat