Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Bărbați și femei pentru "a trezi lumea"

De Ricardo Benotti

Pentru ce un An dedicat vieții consacrate? Și care sunt provocările la care sunt chemați să le adune călugărițele și călugării de astăzi? În timpul privegherii de deschidere în bazilica "Santa Maria Maggiore" la 29 noiembrie 2014, cuvintele papei Francisc au trasat o pistă de urmat: "Ieșiți din cuibul vostru spre periferiile bărbatului și femeii de astăzi! Pentru aceasta, lăsați-vă întâlniți de Cristos. Întâlnirea cu el vă va determina la întâlnirea cu alții și vă va duce spre cei mai nevoiași, cei mai săraci. Ajungeți la periferiile care așteaptă lumina evangheliei. Locuiți frontierele. Asta vă va cere vigilență pentru a descoperi noutățile Duhului; luciditate pentru a recunoaște complexitatea noilor frontiere; discernământ pentru a identifica limitele și maniera adecvată de a proceda; și cufundare în realitate, «atingând carnea suferindă a lui Cristos în popor»".

Modernitatea a intrat ca o furtună în conventuri, răsturnând obișnuințe consolidate și obligând la confruntarea cu o realitate până acum necunoscută. Nu este o întâmplare că secularizarea și îmburghezirea au devenit teme decisive în gestionarea cotidianității sănătoase a institutelor de viață consacrată. Ordinele și congregațiile trebuie să se confrunte cu un stil de viață care apare depărtat dar este capabil în schimb să se strecoare dincolo de zidurile comunităților, cu riscul de a provoca o criză de credință sau chiar pierderea identității călugărești. Scandalurile sexuale și afacerile economice necinstite se află pe primele pagini ale ziarelor, dar nu este mai puțin gravă dificultatea de a găsi în simplitatea vieții consacrate realizarea propriei vocații, renunțând la liniștea burgheză care plutește în prea multe comunități și amenință dinăuntru însăși temeliile consacrării. Este conștient de asta Francisc, care adresându-se participanților la Adunarea Plenară a Congregației pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică avertizează: "Nu trebuie să ne fie frică să părăsim «burdufurile vechi»: adică să reînnoim acele obișnuințe și acele structuri pe care, în viața Bisericii, deci și în viața consacrată, le recunoaștem că nu mai corespund la ceea ce Dumnezeu ne cere astăzi pentru a face să înainteze Împărăția sa în lume: structurile care ne dau falsă ocrotire și care condiționează dinamismul carității; obișnuințele care ne îndepărtează de turma la care suntem trimiși și ne împiedică să ascultăm strigătul celor care așteaptă Vestea Bună a lui Isus Cristos".

O a doua chestiune se referă la sfaturile evanghelice: timpul nostru nu mai este timpul poruncilor pentru toți și al sfaturilor pentru puțini. Forța cerută pentru a trăi în sărăcie, feciorie și ascultare este direct proporțională cu disprețul pe care lumea îl manifestă față de ele. Dacă viața consacrată este percepută ca o irosire de timp și de resurse, pentru că altele sunt problemele de înfruntat; dacă alegerea unei existențe modelate după voturile călugărești este reprezentată ca o fugă de lume, pentru că este mai ușor să te retragi decât să rămâi printre oameni; dacă, în sfârșit, viața de comunitate este relatată ca un loc în care găsesc spațiu cele mai rele instincte ale omului, pentru că este imposibil a domina impulsurile și a trăi frățește. Atunci se înțelege complexitatea pe care călugării, și în special cei mai tineri dintre ei, sunt chemați să o guverneze. Și se pierde valoarea sfaturilor evanghelice, atât de bine amintită de Ioan Paul al II-lea într-un discurs adresat tinerilor din școlile medii și superioare: "Cutuma fraternă cu Isus, trăită în rugăciune și în frecvența la sacramente, stimulează la îndreptarea pașilor pe acel drum spiritual, pe care Tradiția Bisericii îl arată cu sfaturile evanghelice ale sărăciei, castității și ascultării și care, privit în profunzime, este drum de eliberare, respectiv, din sclavia lucrurilor, din dorințele trupului, din prepotența eu-lui".

Așadar, pentru ce un An dedicat vieții consacrate? Pentru că Biserica are nevoie urgentă de călugărițe și călugări capabili să "trezească lumea". Cere asta Francisc, care invită să se urmeze calea bucuriei, a curajului și a comuniunii. Cer asta femeile și bărbații de astăzi, care au nevoie de martori credibili ai milostivirii.

(După agenția SIR, 12 august 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 24.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat