Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Dar și provocare

Responsabilitatea tuturor salvgardarea creației

De Bartolomeu

La 6 august 2015, sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului, patriarhul a primit premiul Steward of Creation de la reprezentanții lui National Religious Coalition on Creation Care, organizație interreligioasă care se bate pentru apărarea mediului, activă în Statele Unite. Ceremonia s-a desfășurat în mănăstirea "Schimbarea la Față" din insula turcă Prinkipos. După liturgia divină, arhiepiscopul de Constantinopol a rostit un discurs în care a tratat problema efectelor schimbărilor climatice asupra creației. Publicăm o traducere a noastră din engleză.

Tocmai am respectat sărbătoarea Schimbării la Față a lui Isus Cristos, care a avut loc în urmă cu circa două mii de ani pe muntele Tabor în Palestina. Lectura Evangheliei zilei este din sfântul Matei, capitolul 17, unde se descrie evenimentul extraordinar și simbolic în viața lui Isus, când gloria lui Dumnezeu s-a revelat nu numai pe fața sa (care "a strălucit ca soarele") dar și pe hainele sale ("albe ca lumina") și pe tot ceea ce îl înconjura. Astăzi celebrăm prezența foarte frumoasă și copioasă a energiilor lui Dumnezeu, care strălucesc asupra întregii creații. Iată pentru ce în această dimineață ați asistat la o tradiție foarte frumoasă a Bisericii noastre: în fiecare an, la 6 august, binecuvântăm primele roade ale viței de vie ca semn de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru darul strugurilor și al vinului, al hranei și al băuturii.

Evanghelia creștină subliniază aceeași bucurie și aceeași strălucire care impregnează creația. Și imnurile de astăzi și icoanele revelează efectul transfigurării lui Dumnezeu și cum luminează ea toată creația. Pentru că mântuirea și vindecarea nu sunt numai acțiuni spirituale; sunt și evenimente materiale. Fiecare parte și fiecare părticică din lume este înălțată și învăluită, ridicată și luminată de puterea și de prezența lui Dumnezeu. Asta înseamnă, cum scrie sfântul Efrem Sirul: "Oriunde îți îndrepți ochii, acolo este un simbol al lui Dumnezeu; oriunde privești, vei vedea scrierea lui Dumnezeu".

Așadar, cum se cuvenea, ați călătorit de la așa mare distanță - ca membri ai National Religious Coalition on Creation Care în Statele Unite ale Americii - pentru a vă ruga cu noi în această ocazie specială, care reflectă așa de profund învățătura spirituală ortodoxă referitoare la sacralitatea și la frumusețea creației. Voi reprezentați o vastă gamă de comunități de credincioși și de confesiuni religioase; cuprindeți lumile religioase și științifice și respectați fie ceea ce este transmis de Biblie fie principiile etice care susțin ocrotirea creației divine. Vă suntem profund recunoscători pentru prezența dumneavoastră.

Cum știți, interesul nostru personal și implicarea noastră patriarhală în promovarea conștiinței referitoare la îngrijirea creației a început cu mulți ani în urmă și continuă și astăzi cu organizarea de summit-uri ecologice obișnuite la nivel internațional și stabilirea de alianțe fundamentale cu instituții (ca Statele Unite) și personalități importante (între care Papa Francisc). În tot ceea ce facem și spunem, căutăm o abordare interreligioasă și interdisciplinară, tocmai pentru că suntem convinși că putem obține schimbarea dacă lucrăm împreună, stimulați de inspirația lui Dumnezeu care a creat acest univers și planeta noastră de iubire și motivați de păstrarea și ocrotirea lumii noastre pentru binele generațiilor viitoare.

Desigur, această lume nu este numai un dar al lui Dumnezeu; este o provocare pentru omenire. Până la urmă am aflat adevărul: am maltratat mediul și resursele sale. Consecințele sunt clare și dureroase. Sunt evidente în aerul pe care-l respirăm, în apa pe care o bem, în hrana pe care o consumăm, în problemele emotive și fizice pe care le înfruntăm pentru sănătatea noastră, dar și în relațiile noastre la nivel local, regional, național și global. Iată pentru ce am decis să participăm personal la conferința Cop21 la Paris anul acesta, și iată pentru ce am acceptat invitația președintelui François Hollande de a participa activ la diferitele reuniuni pregătitoare. În această privință, suntem fericiți să aflăm și despre planul foarte recent pentru energia curată al președintelui Obama, un pas semnificativ în direcția corectă pentru Statele Unite ale Americii, aprobat deja de ONU.

Aceasta este o zi de celebrare. Am ascultat cu umilință sinceră observațiile dumneavoastră și suntem onorați de premiul dumneavoastră, Steward of Creation Award 2015. Fie ca Dumnezeu să continue să întărească eforturile lui National Religious Coalition on Creation Care; fie ca Dumnezeu să vă facă mereu puternici în slujirile voastre, în lumea religioasă ca și în cea seculară; și să vă puteți bucura de darurile pe care Dumnezeu le-a revărsat și încredințat creației sale.

(După L'Osservatore romano, 12 august 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat