Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ecologia familială

Enciclica citită de o misionară

De Maria Barbagallo

În capitolul VI din Laudato si' papa semnalează importanța fundamentală a familiei, în cadrul căreia primim "bunele obișnuințe", cele care ne rămân toată viața. După atâția ani de când nu mai trăiesc în familie - pentru că sunt bătrână și am o altă familie - îmi dau seama că repet comportamente pe care le-am învățat când eram foarte mică, adolescentă și chiar tânără.

În acel timp nu se vorbea despre ecologie, dar se trăia în sens ecologic. Persoanele de vârsta mea erau invitate să stingă lumina dacă nu era necesar să fie ținută aprinsă, să închidă robinetul dacă pierdeam prea mult timp pentru a ne spăla, să se folosească apa unde am spălat salata pentru a uda florile, să nu se smulgă foile din caiet, să nu se arunce gunoaiele pe stradă, să nu se maltrateze plantele și animalele, să se mănânce seara ceea ce a rămas de la prânz. Și noi ne plângeam dacă îmbrăcam hăinuțele surorii care ne-a precedat sau foloseam cărțile sale. A fost războiul și trebuia să fie atenție, dar educația era aceea.

Apoi experiența ne-a învățat că dacă nu există educație la "îngrijirea" lucrurilor, se poate fi chiar săraci și risipitori. De fapt în locurile sărace este necesară o cultură a mediului ca în cele avute. Când familia este absentă, școala, parohia trebuie să facă mult, mult mai mult. Sunt buni acei cateheți care, în timpul sau la sfârșitul oratoriului, al catehismului, al taberei, pun copiii să facă ordine, curățenie, să adune gunoaiele, să separeu plasticul de hârtie, ceea ce este umed de ceea ce este uscat.

Un exemplu: o soră a mers să însoțească un grup de voluntari italieni în Argentina: o lună dedicată unei zone sărace, toți în jurul vârstei de optsprezece ani. La sfârșitul experienței aproape toate mamele au mers să o felicite pe sora deoarece copiii s-au întors schimbați. "În ce sens?", a întrebat sora sperând să aibă răspunsuri spirituale. În schimb părinții erau mulțumiți pentru că fetele și băieții au învățat să-și facă paturile, să spele propriile haine murdare, să pregătească masa, să spele farfuriile, să măture curtea și chiar să gătească. Sora a rămas cu gura căscată primele zile, când intra în camerele lor și vedea încălțăminte și ciorapi aruncați peste tot. A fost nevoie de cincisprezece zile de "ecologie familială", pentru a crea un pic de ordine și a-i obișnui pe tineri să trăiască împreună în mod frumos.

Și mai importante sunt acele comportamente care - cum spune papa - "produc efecte pentru toată viața", adică acele comportamente care revelează controlul corect al sentimentelor, care generează capacitatea de a trăi împreună, de a se integra ca drept caractere și drept culturi, de a se accepta și a se ierta.

În zona din Torino unde am trăit și am predat mai mulți ani, în anii șaizeci era acel boom al imigrației meridionale. Zona era plină de persoane care se descurcau trăind în același apartament chiar și două sau trei familii, tot foarte numeroase. Străzile și blocurile deveniseră un dezastru. Am avut ocazia să o apreciez pe directoarea școlii noastre care a ajuns să aibă 90% copii imigrați. Acea soră a reușit să facă școala un model de integrare, în pofida refuzului care se respira față de sud. Nu am auzit niciodată vorbindu-se despre "terroni" (termen disprețuitor pentru locuitorii din sudul Italiei, n.t.) printre copii, dimpotrivă, după câțiva ani aproape că nu se mai deosebeau copiii din sud de cei torinezi. Școala a fost capabilă să creeze un mediu de familie primitoare, cu multe dificultăți, dar cu rezultate într-adevăr bune. Învățătoarele au trebuit să facă minuni pentru a aduce zeci și zeci de copii la același nivel de instruire al copiilor torinezi. Adesea programul de după școală era și mai angajant decât școala, pentru că trebuiau "îngrijiți" copiii mulți care rămâneau în urmă și care vorbeau cu greu italiana. În acel timp și Biserica torineză a lucrat mult pentru a crea deschiderea necesară la primire. Expresiile "mulțumesc", "scuză-mă", "te rog" erau ținute în mare considerație.

Estetica și ordinea, cultivarea florilor la ferestrele sălilor de casă și în răzoarele grădinii, celebrarea sărbătorilor liturgice, curățenia personală și a mediului, educația la conștiința artistică, dezvoltarea talentelor naturale, sunt parte integrantă a acestei ecologii care trebuie să fie inspirată cu cotidianitatea vieții. Copiii sunt sensibili dacă sunt educați să descopere darurile pe care Dumnezeu ni le-a oferit și să-și dea seama de valoarea lucrurilor pe care le folosesc. Se învață să se cedeze locul unei persoane bătrâne, să se ducă povara unei persoane prea încărcate, să se ajute un neputincios să treacă strada, să se suporte o bătrână care repetă mereu aceleași lucruri, să se dăruiască ceva din noi înșine, nu pentru a fi niște eroi, ci din "bună obișnuință".

Educația în forma ecologică sfătuită de papa, în familie, în școală, în Biserică, în diferitele forme de asociere, ne conduce să spunem că tot ceea ce vedem în creație este lucru bun: "o lucrare minunată" pe care Dumnezeu "a încredințat-o grijii noastre", scrie pontiful în scrisoarea cu care a instituit Ziua Mondială de Rugăciune pentru Îngrijirea Creației. Și încă și mai mult: ne educă să primim și să dăm exemplul bun în casă, în tren, pe stradă, la locul de muncă. Astfel se devine educatorii unii pentru alții într-o societate care are atâta nevoie de asta.

Asta se învață de copii, în acele momente în care mama învață să se privească cerul, să se observe stelele sau ultima lumină a apusului, să se simtă parfumul florilor, să se mângâie un puișor abia născut, să se simtă bătaia inimii frățiorului care este încă în sân. Astfel până la sfârșit când "ne vom întâlni față în față cu frumusețea infinită a lui Dumnezeu (cf. 1Cor 13,12) și vom putea citi cu admirație bucuroasă misterul universului, care va fi părtaș împreună cu noi de plinătatea fără de sfârșit".

(După L'Osservatore Romano, 12 august 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 11.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat