Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

"La început a fost o fascinație..." Mărturia sorei Tereza Ghiurcă

Dacă cineva m-ar fi întrebat, pe când aveam 17 ani, ce știu eu despre sfintele Bartolomea Capitanio sau Vincenza Gerosa, probabil că aș fi ridicat din umeri nedumerită. La predică părintele nostru paroh nu le pomenise niciodată până atunci. Și totuși într-o zi, am citit viața celor doua sfinte, o istorie care m-a fascinat imediat.

Perioada în care ele trăiesc este una deosebit de grea pentru Italia. Războaiele napoleoniene, care au devastat întreaga Europă, au lăsat și în orașul lor, Lovere, o situație cumplită: femei văduve și copii orfani, copii ai străzii, familii pe drumuri, foame, mizerie... În plus, oamenii politici, angajați în marea mișcare de Restaurație, nu manifestau prea mult interes pentru problemele omul de rând. Prin urmare, suferința a căpătat toate formele și toate nuanțele. Cine să se mai ocupe de bolnavi? Cine să se mai ocupe de recuperarea copiilor și de educația lor?

Tânără Bartolomea Capitanio (1807-1833), de curând absolventă a școlii de educatoare, a simțit că nu poate rămâne indiferentă în fața acestei situații. "Spectacolul străzii" nu-i dădea pace... o copleșea. Toate scenele pe care le întâlnea pe străzi peste zi îi reveneau seara în gând și nu o lăsau să doarmă, nu o lăsau să mănânce. "Prea multă suferință!", și-a spus ea. "Ce pot eu să fac ca să o alin cât de cât?", se tot frământa. Pe atunci Bartolomea avea 17 ani, exact ca și mine, în momentul în care auzeam istoria aceasta. Eram nespus de curioasă să văd ce putea face o fată de vârsta mea în situația aceea.

Primul lucru pe care l-a făcut, după ce s-a rugat și s-a sfătuit cu părinții și sora ei, Camilla, a fost acela de merge din loc în loc și a-i ajuta, ba pe un bolnav, ba pe copiii vreunei femei văduve, ba pe vreo bătrână neputincioasă. Efortul, însă, era mult prea mare, iar rezultatele erau prea mici. Atunci, consultându-se cu parohul bisericii și cu directorul ei spiritual, a ajuns la concluzia că doar fondarea unui institut de viață consacrată, ce are la bază dragostea creștină, putea să facă mai eficient efortul ei. Între timp, Bartolomea a întâlnit-o pe Caterina Gerosa (1784-1847), mai în vârstă cu 23 de ani decât ea, la fel de preocupată de situația din Lovere. Împreună, în ziua de 21 noiembrie 1832, ele au înființat Institutul "Surorile de Caritate", iar, în prezența preotului paroh al bisericii "San Giorgio", Rusticiano Barboglio și a directorului ei spiritual, Angelo Bosio, au făcut angajamentele religioase (voturile de sărăcie, ascultare și curăție). Cu această ocazie Caterina Gerosa și-a luat un nou nume, de persoană consacrată, cel de Vincenza. Și apoi a început munca. O muncă bine organizată și susținută de rugăciune, de participarea regulată la sfânta Liturghie și mai ales de meditarea cuvântul evanghelic. În acestea își găseau ele putere de muncă și își împrospătau iubirea pe care o dăruiau celor suferinzi și nevoiași.

Dăruirea lor totală s-a dovedit, însă, a fi și istovitoare. Bartolomea avea să se îmbolnăvească în curând. În ziua de 26 iulie 1833, ea avea să fie chemată la Domnul, lăsând totuși în urma ei o carismă, mai precis o dorință vie și un mare elan de a-i sluji pe cei sărmani și de a se ocupa de educația copiilor și a tinerilor. Or, elanul și dorința celor două fondatoare ale institutului au fascinat și alte tinere care au dorit să li se alăture în munca lor de slujire astfel încât, la moartea Bartolomeei, comunitatea se compunea deja din șase surori.

Ce s-a întâmplat după moartea Bartolomeei o atesta situația Institutului "Surorile de Caritate". Carisma lui, mai precis elanul și dorința de slujire din pura dragoste creștină, a fascinat tot mai multe tinere care, mai întâi în orașele și satele Italiei și mai apoi în șapte țări ale Europei, în trei țări ale Asiei, în patru țări ale Africii... și-au consacrat viețile pentru a aduce alinare în suferință victimelor războaielor, abuzurilor și nedreptăților de orice fel și să contribuie la educarea copiilor și a tinerilor, mai ales a acelora pe care societățile îi exclud sau îi marginalizează.

Această carismă a ajuns și în țara noastră, la puțin timp după evenimentele din decembrie 1989, iar întâlnirea cu primele surori, purtătoare ale dorinței de slujire și elanului Bartolomeei, m-au fascinat definitiv și pe mine, și iată cum.

În ziua de 2 noiembrie 1990 ajungeau și în țara noastră, mai precis la București, trei surori care aveau să alcătuiască prim comunitate a Institutului "Surorile de Caritate": sr. Dina Diana, sr. Maria Rosa More și sr. Felice Mareli. În mod foarte discret, dar eficient, ele și-au început munca la Spitalul de Urgență "Floreasca", în calitate de asistente medicale voluntare, dar și vizitând și ajutând familiile nevoiașe din parohiile bucureștene. Toți cei care le-au văzut muncind au remarcat, pe lângă destoinicia și devotamentul lor, o mare seninătate în chip și o delicatețe în cuvinte și în gesturi. Întrebate fiind "De unde vă luați voi această putere de dăruire și această delicatețe atât de caldă și iubitoare?", ele răspundeau: "Din carisma care ne locuiește, din iubirea față de Isus Cristos pe care noi îl slujim în cei suferinzi și năpăstuiți, din rugăciune și din meditarea cuvântului evanghelic, din participarea la sfânta Liturghie și din împărtășirea cu trupul lui Cristos".

Ei, cum să nu te fascineze astfel de chipuri? Cum să nu te fascineze prospețimea pe care astfel de persoane le aduc în jurul lor? Cum să nu te fascineze bucuria și seninătatea pe care o duceau cu ele oriunde ajungeau?

Întâlnirea cu aceste surori, dar și cu cele pe care le-am cunoscut ulterior - sr. Antonia Busato, sr. Laura Pelizza, sr. Angelina Torresin, maica Constantina Kersbamer (superioara generală din acel timp), sr. Gabriela Figliolo, și celelalte - a trezit în mine dorința de nestăvilit de a mă alătura lor, de a fi și eu ca ele, cu chipul mereu surâzător și senin și de a trăi și eu bucuria și satisfacția unei slujiri din pură dragoste creștină față de cei neajutorați.

Când am fost admisă în comunitate am descoperit că și alte tinere din România au experimentat aceeași fascinație ca și mine: sr. Silvia Brandiu, sr. Maria Ciobanu, sr. Florica Dragomir, sr. Beti Ante etc. Împreună am început parcursul nostru de formare spirituală, umană și profesională. Ulterior, grupului nostru s-au alăturat și alte tinere: sr. Maria Sar, sr. Maria Cazacu, sr. Monica Cochior, sr. Iuliana Antal, sr. Cornelia Tufă, sr. Iacinta Benchea, sr. Genoveva Pal, sr. Adriana Ciobănică, sr. Clara Dalvaru. Așa se face că, după o bună formare ne-am dedicat, fiecare, acelei slujiri care a corespuns cel mai bine vocației și personalității noastre. Astfel, unele dintre noi am ales să ne dedicăm bolnavilor în calitate de asistente medicale, iar astăzi lucrăm în diferite spitale: Spitalul "Floreasca" ori Spitalul "Matei Balș" din București și Institutul Regional de Oncologie din Iași. Altele s-au dedicat vizitării la domiciliu a bătrânilor și bolnavilor în diferitele parohii din București, Iași, Bacău, Faraoani. Altele se ocupă de copiii orfani și abandonați în comunitatea Meuli din Faraoani. Altele se ocupă formarea copiilor și tinerilor în oratoriile institutului nostru de la Bacău și Faraoani. Altele, în sfârșit, s-au dedicat învățământului în școli și grădinițe la București și Bacău. Pe lângă aceste activități, noi toate suntem implicate, în parohiile în care ne aflăm, în activitățile de catehizare ale copiilor și tinerilor, în organizarea de activități educativ-distractive de genul "GREF", în corurile ce animă cântarea la sfintele Liturghii etc.

În mod obișnuit noi purtăm o uniformă care indică statutul nostru de persoane consacrate. Cu toate acestea noi suntem persoane absolut normale, cu o istorie a vieții cât se poate de asemănătoare cu cea a atâtor tinere de azi. Totuși, prin angajamentul nostru religios și prin trăirea noastră de zi cu zi, noi dorim să fim semne de speranță într-o societate ce-și pierde tot mai mult reperele și valorile, îndeosebi sensul divin, pierdere care o împinge în depresie. Mai mult, într-o societate în care iubirea gratuită se stinge în detrimentul egoismului și al individualismului, noi dorim să arătăm celor pe care îi întâlnim cât de mult îi iubește Dumnezeu, cât de aproape este el față de noi. Înțelegând, așadar, că Dumnezeu ne iubește ca pe fiii și fiicele sale, noi toți trebuie să începem sau să reîncepem să ne iubim ca adevărați frați și să ne respectăm unii pe alții ca atare. În plus, noi dorim să promovăm și credința și speranța și încrederea în bunătatea vieții, a creației, a omului și, totodată să promovăm și să cultivăm viața interioară prin rugăciune, meditație, viață sacramentală și toate celelalte mijloace spirituale prin care omul își structurează din interior personalitatea de fiu ori fiică a lui Dumnezeu.

În ce mă privește, pot spune, după mai bine de 20 de ani de viață consacrată ca soră de caritate, că în această congregație călugărească mă regăsesc ca într-o adevărată familie. Carisma ei îmi corespunde foarte bine. Ea îmi permite să rămân aproape de copii, de tineri și să mă implic în educarea lor. Ea îmi permite, totodată, să mă apropii de bolnavi, de bătrâni, de cei care suferă în trupul și în sufletul lor ca să le aduc un strop de alinare.

Am scris aceste câteva rânduri ca un omagiu față de o fascinație care mi-a cuprins întreaga ființă și care, mai apoi, a devenit pentru mine vocația de a trăi în carisma celor două sfinte, Bartolomea Capitanio și Vincența Gerosa (mamele mele spirituale): a trăi din caritate și pentru caritate.

Am scris aceste rânduri și pentru a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru cei 25 de ani de prezență și activitate în România a Institutului "Surorile de Caritate ale Sfintelor Bartolomea Capitanio și Vicenza Gerosa", cunoscut și cu numele de "Maria Bambina" (Maria Copilă).

Sr. Tereza Ghiurcă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: "La început a fost o fascinație..." Mărturia sorei Tereza Ghiurcă


 

lecturi: 49.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat