Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Tema celei de-a 49-a Zi Mondiale a Păcii (1 ianuarie 2016)

Aceasta este tema pe care Sfântul Părinte Francisc a ales-o pentru a 49-a Zi Mondială a Păcii, care se celebrează la 1 ianuarie 2016: Învinge indiferența și cucerește pacea

* * *

Comunicat al Consiliului Pontifical pentru Dreptate și Pace

Papa Francisc anunță tema Mesajului pentru a 49-a Zi Mondială a Păcii (1 ianuarie 2016)

"Învinge indiferența și cucerește pacea". Acesta este titlul Mesajului pentru a 49-a Zi Mondială a Păcii, a treia a papei Francisc. Indiferența față de plăgile din timpul nostru este una din cauzele principale ale lipsei păcii în lume. Astăzi indiferența este adesea legată de diferite forme de individualism care produc izolare, ignoranță, egoism și, prin urmare, neangajare. Creșterea informațiilor nu înseamnă în sine creșterea atenției față de probleme, dacă nu este însoțită de o deschidere a conștiințelor în sens solidar; și pentru acest scop este indispensabilă contribuția pe care o pot da, în afară de familii, învățătorii, toți formatorii, lucrătorii culturali și din media, intelectualii și artiștii. Indiferența se poate învinge numai înfruntând împreună această provocare.

Pacea trebuie cucerită: nu este un bun care se obține fără eforturi, fără convertire, fără creativitate și confruntare. Este vorba de a sensibiliza și de a forma la simțul de responsabilitate cu privire la problemele foarte grave care chinuiesc familia umană, cum sunt fundamentalismul și masacrele sale, persecuțiile din cauza credinței și a etniei, încălcările libertății și drepturilor popoarelor, exploatarea și înrobirea persoanelor, corupția și crima organizată, războaiele și drama refugiaților și a migranților forțați. Această operă de sensibilizare și formare va privi, în același timp, și la oportunitățile și posibilitățile pentru a combate aceste rele: maturizarea unei culturi a legalității și educația la dialog și la cooperare sunt, în acest context, forme fundamentale de reacție constructivă.

Un domeniu în care pacea se poate construi zi de zi învingând indiferența este cel al formelor de sclavie prezente astăzi în lume, cărora le era dedicat Mesajul pentru Ziua Mondială a Păcii din 2015, "Nu mai sunteți sclavi ci frați". Trebuie dusă înainte această angajare, cu conștiință și colaborare mărită.

Pacea este posibilă acolo unde dreptul fiecărei ființe umane este recunoscut și respectat, conform libertății și conform dreptății. Mesajul din 2016 vrea să fie un instrument de la care trebuie pornit pentru ca toți oamenii de bunăvoință, îndeosebi cei care lucrează în instruire, în cultură și în media, să acționeze fiecare după propriile posibilități și propriile aspirații mai bune pentru a construi împreună o lume mai conștientă și milostivă, deci mai liberă și dreaptă.

* * *

Ziua Mondială a Păcii a fost voită de Paul al VI-lea și este celebrată în fiecare an la 1 ianuarie. Mesajul papei este trimis la cancelariile din toată lumea și trasează și linia diplomatică a Sfântului Scaun pentru anul care se deschide.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat