Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Liderii catolici denunță pe rabinul extremist care îndeamnă la incendierea bisericilor și moscheilor

De Joshua Lapide

Ordinariii catolici din Țara Sfântă au denunțat un rabin extremist care în zilele trecute a aprobat în public incendierea bisericilor și moscheilor, spunând că asta era "conform legii" ebraice.

Adunarea ordinariilor catolici, adunați la 7 august 2015, au difuzat o scrisoare în care se afirmă că "îi este frică și se simte în pericol comunitatea catolică din Țara Sfântă". Pentru aceasta, în afară de a denunța declarațiile rabinului, liderii catolici cer "autorităților israeliene... ca să garanteze o adevărată protecție cetățenilor creștini din această țară, precum și locurilor lor de cult".

Apelul ordinariilor catolici se referă la o declarație a lui Benzi Gopstein, lider al grupului extremist Lehava. În timpul unei conferințe, răspunzând unui student evreu dintr-o yeshiva din Ierusalim, care îl întreba "dacă el era favorabil cu incendierea bisericilor în Țara lui Israel", Gopstein a răspuns: "Rambam [Maimonide] a stabilit sau nu să se distrugă [adorația idolilor]? Adorația idolatrică trebuie să fie distrusă. [De aceea] este un simplu da. Unde este problema?".

Când moderatorul conferinței la care participa l-a avertizat pe Gopstein că discuția era filmată și că poliția ar fi putut să-l aresteze, rabinul a răspuns: "Acesta este ultimul lucru care mă preocupă. Dacă este adevărul, sunt gata să merg în închisoare timp de 50 de ani".

Scrisoarea ordinariilor catolici amintește că aceste afirmații au loc "după o serie de acte de vandalism împotriva Locurilor sfinte din Israel".

Ultimul în ce privește timpul este incendierea bisericii înmulțirii pâinilor și peștilor la Tabgha. Anterior au fost tentative de incendiu și vandalisme față de "Micul cenacol", bazilica Bunei Vestiri la Nazaret și altele.

Afirmațiile lui Gopstein - subliniază liderii catolici - "îndeamnă la ură și fac să apese o reală amenințare asupra edificiilor religioase creștine din această țară".

Adunarea ordinariilor catolici din Țara Sfântă are circa 20 de membri: patriarhi, arhiepiscopi și episcopi din Israel, inclusiv custodele franciscan din Țara Sfântă.

La scrisoarea lor, Gopstein a răspuns pe Facebook. Atribuind Vaticanului mesajul, el a criticat intervenția Sfântului Scaun într-o discuție "kalakhică" (kalakhah este tradiția legală rabinică). "Este timpul - a spus el - să se amintească Vaticanului că s-a terminat timpul cenzurii, când ei cenzurau cărțile ebraice. Jos mâinile de pe Torat Yisrael (legea lui Israel)".

Grupul Lehava, al cărui conducător este Gopstein, este o organizație care spune că luptă împotriva pierderii identității ebraice, opunându-se mai ales căsătoriilor mixte dintre evrei și arabi. El se inspiră din ideologia rabinului Meir Kahana, fondator al mișcării rasiste anti-arabe Kach. Nepotul lui Meir Kahana, Meir Ettinger, este unul dintre cei trei evrei extremiști în detenție administrativă după incendierea unei case palestiniene - în care a murit un copil de un an și jumătate și tatăl - și a bisericii din Tabgha.

(După AsiaNews.it, 10 august 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat