Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (9 august 2015)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Continuă în această duminică lectura capitolului al șaselea din Evanghelia lui Ioan, în care Isus, după ce a făcut marea minune a înmulțirii pâinilor, explică oamenilor semnificația acelui "semn" (In 6,41-51).

Așa cum a făcut anterior cu samariteana, pornind de la experiența setei și de la semnul apei, aici Isus pornește de la experiența foamei și de la semnul pâinii, pentru a se revela pe Sine însuși și a invita să se creadă în El.

Oamenii îl caută, oamenii îl ascultă, pentru că au rămas entuziasmați de minune - voiau să-l facă rege! -; dar când Isus afirmă că adevărata pâine, dăruită de Dumnezeu, este El însuși, mulți se scandalizează, nu înțeleg, și încep să murmure între ei: "pe tatăl și pe mama sa îi cunoaștem - spune ei -. Cum de spune acum: «M-am coborât din cer»?" (In 6,42). Și încep să murmure. Atunci Isus răspunde: "Nimeni nu poate să vină la mine dacă nu-l atrage Tatăl care m-a trimis", și adaugă: "Cine crede are viața veșnică" (v. 44.47).

Acest cuvânt al Domnului ne uimește și ne face să reflectăm. El introduce în dinamica credinței, care este o relație: relația dintre persoana umană - noi toți - și Persoana lui Isus, unde rolul decisiv îl joacă Tatăl, și desigur și Duhul Sfânt - care aici este subînțeles. Nu e suficient a-l întâlni pe Isus pentru a crede în El, nu e suficient a citi Biblia, Evanghelia - acest lucru e important!, dar nu e suficient -; nu e suficient nici a asista la o minune, ca aceea a înmulțirii pâinilor. Atâtea persoane au fost în contact strâns cu Isus și nu au crezut în El, ba mai mult, chiar l-au disprețuit și condamnat. Și eu mă întreb: pentru ce acest lucru? N-au fost atrași de Tatăl? Nu, asta s-a întâmplat pentru că inima lor era închisă la acțiunea Duhului lui Dumnezeu. Și dacă tu ai inima închisă, credința nu intră. Dumnezeu Tatăl ne atrage mereu spre Isus: noi suntem cei care deschidem inima noastră sau o închidem. În schimb credința, care este ca o sămânță în adâncul inimii, răsare când ne lăsăm "atrași" de Tatăl spre Isus și "mergem cu El" cu inima deschisă, fără prejudecăți; atunci recunoaștem pe fața lui Fața lui Dumnezeu și în cuvintele sale Cuvântul lui Dumnezeu, pentru că Duhul Sfânt ne-a făcut să intrăm în relația de iubire și de viață care există între Isus și Dumnezeu Tatăl. Și acolo noi primim darul, cadoul credinței.

Atunci, cu această atitudine de credință, putem să înțelegem și sensul "Pâinii vieții" pe care Isus ne-o dăruiește și pe care El o exprimă astfel: "Eu sunt pâinea cea vie care s-a coborât din cer. Dacă mănâncă cineva din această pâine, va trăi în veci, iar pâinea pe care o voi da eu este trupul meu pentru viața lumii" (In 6,51). În Isus, în "trupul" său - adică în omenitatea sa concretă - este prezentă toată iubirea lui Dumnezeu, care este Duhul Sfânt. Cine se lasă atras de această iubire, merge spre Isus și merge cu credință și primește de la El viața, viața veșnică.

Cea care a trăit această experiență în mod exemplar este Fecioara din Nazaret, Maria: prima persoană umană care a crezut în Dumnezeu primind trupul lui Isus. Să învățăm de la ea, Mama noastră, bucuria și recunoștința pentru darul credinței. Un dar care nu este "privat", un dar care nu este proprietate privată, ci este un dar de împărtășit: este un dar "pentru viața lumii"!

________________

După Angelus

Iubiți frați și surori,

În urmă cu șaptezeci de ani, la 6 și 9 august 1945, au avut loc bombardamentele atomice teribile asupra Hiroshimei și Nagasaki. La distanță de atâta timp, acest tragic eveniment încă trezește oroare și repulsie. El a devenit simbolul puterii distructive nemăsurate a omului atunci când folosește greșit progresele științei și tehnicii și constituie un avertisment peren adresat omenirii, pentru ca să respingă pentru totdeauna războiul și să elimine armele nucleare și orice armă de distrugere în masă. Această tristă aniversare ne cheamă mai ales să ne rugăm și să ne angajăm pentru pace, pentru a răspândi în lume o etică de fraternitate și un climat de conviețuire senină între popoare. Din orice ținut să se înalțe un singur glas: nu războiului, nu violenței, da dialogului, da păcii! Cu războiul se pierde mereu. Singurul mod de a învinge un război este a nu-l face.

Urmăresc cu vie îngrijorare veștile care vin din El Salvador, unde în ultimele timpuri s-au agravat necazurile populației din cauza foametei, a crizei economice, a contrastelor sociale acute și a violenței crescânde. Încurajez iubitul popor salvadorian să persevereze unit în speranță și îi îndemn pe toți să se roage pentru ca în țara fericitului Oscar Romero să reînflorească dreptatea și pacea.

Adresez salutul meu vouă tuturor, romani și pelerini; îndeosebi tinerilor din Mason Vicentino, Villaraspa, Nova Milanese, Fossò, Sandon, Ferrara și ministranților din Calcarelli.

Salut motocicliștii din San Zeno (Brescia), angajați în favoarea copiilor internați la Spitalul "Bambin Gesù".

Și urez tuturor o duminică frumoasă. Și vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine! Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat