Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Francisc la radioul argentinian: războiul se învinge nefăcându-l

"Există un singur mod pentru a învinge un război: a nu-l face". Este ceea ce a spus papa Francisc, sâmbătă, 8 august 2015, după-amiază, în direct la radioul Parohiei "Virgen del Carmen" din orașul argentinian Campo Gallo y Huachana, în provincia Santiago del Estero. Este a doua oară, după anul trecut, când papa dă viață unei întâlniri radiofonice cu acest post de radio, o conversație care a ajuns la întreaga țară și la lumea întreagă grație internetului.

"Trebuie să mergem uniți, este mereu mai bună prietenia decât lupta, pacea decât războiul. Și există un singur mod pentru a învinge un război: a nu-l face". Francisc se adresează astfel comunității din Campo Gallo, care îl ascultă prin intermediul radioului "Es de Dios", un post care ajunge la credincioșii din cele mai îndepărtate colțuri ale provinciei, și prin conducătorii săi, aceiași de anul trecut, Juan Ignacio Liebana și părintele Joacquin Giangreco, prieten al Papei, trimis de cardinalul de atunci Bergoglio ca misionar în acel teritoriu. "Trebuie să facem un efort mare și să ne îngrijim unii de alții, pentru a nu fi o familie tristă, trebuie să ne îngrijim de copii, de bunici, cu acea duioșie pe care Isus ne-a învățat-o pentru a avea grijă unii de alții, trebuie să ne îngrijim de casa comună". "A merge uniți ne ajută să fim solidari" și "ne dă bucurie", adaugă Francisc, pentru că omul nu este "o ciupercă", nu este făcut pentru a trăi singur ci în familie.

"Eu am o mare dorință când mă gândesc la Santiago...". Papa exprimă apoi o dorință a sa: beatificare "Mamei Antula", ca laică Maria Antonia de Paz y Figueroa, o laică argentiniană consacrată, originară din provincia Santiago del Estero, care a trăit în secolul al XVIII-lea, proclamată venerabilă de Benedict al XVI-lea în 2010. "Rugați-vă pentru beatificare - spune Papa - pentru că «Mama Antula» este un exemplu al tăriei poporului din Santiago". A promovat exercițiile spirituale conform spiritului ignațian. A adunat în jurul său un grup de fete care trăiau viață comună, se rugau, realizau opere de caritate și colaborau cu preoții iezuiți. Când iezuiții au fost expulzați din Argentina, în 1767, "Mama Antula" a parcurs întregul nord argentinian îngrijindu-se de operele lor. Purta cu sine numai o cruce de lemn, simbol de austeritate și iubire față de Cristos. Se spune că în opt ani "Mama Antula" a promovat exerciții spirituale pentru 70.000 de persoane.

"Hay que hacer un esfuerzo muy grande para aprender a cuidarnos..." ["Trebuie făcut un efort foarte mare pentru a învăța să ne îngrijim..."]. La întrebarea conducătorilor despre ultima sa enciclică Laudato si', Papa le solicită tuturor să facă un efort pentru a se îngriji unii de alții, precum și de creație, și exprimă durerea sa din cauza despăduririlor care au ca scop cultivările de soia. "Aveți grijă de pământ - este recomandarea sa - de apă și de tot ceea ce Dumnezeu ne-a dăruit". În sfârșit, Francisc îi îndeamnă pe tineri să intre în joc, să nu fie deja "pensionari" ci să se dedice altora pentru lucruri mari, singura manieră pentru a cunoaște adevărata bucurie. "Este nevoie să visați", este indicația sa, pentru că "acela care nu visează nu are coșmaruri": "Dumnezeu binecuvântează pe cel care visează lucruri mari".

(După Radio Vaticana, 8 august 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat