Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Activități la Fundația "Sfântul Ioan Bosco" în perioada aprilie-iulie 2015

Salezienii lui Don Bosco (Fundația "Sfântul Ioan Bosco") din Bacău au realizat o prezentare a activităților din perioada aprilie - iulie 2015.

Aprilie

17-19 aprilie - M.T.S. (Mișcarea Tineretului Saleziană) - este o activitate în cadrul oratoriului, unde tinerii din oratoriile din Bacău, Constanța și Chișinău, precum și tineri din câteva parohii vecine, se întâlnesc timp de trei zile și fac diferite activități precum: jocuri, dansuri, momente de formare, serate și multe altele. Anul acesta a fost la cea de-a șasea întâlnire și s-a desfășurat la Bacău.

M.T.S-ul leagă tinerii de tineri. Este activitatea care îi formează, dar mai ales, care îi promovează pe tineri. Tema propusă pentru acest an a fost "Cu tineri pentru tineri. Noi doi vom face totul jumi-juma", avândul ca model pe Michelle Rua, continuatorul carismei lui don Bosco. Au fost zile cu adevărat pline, în care bucuria tinerilor a umplut inimile organizatorilor și a invitaților din Italia, împreună cu voința lor de a se lăsa provocați, setea de formare și dorința de a împărtăși cu Don Bosco misiunea lui de a-i aduce pe toți la Isus.

Mai

2 mai - Ziua Tineretului la Onești - tineri din întreaga Dieceză de Iași au participat la acest eveniment, tema întâlnirii din acest an a fost "Fericiți cei curați la inimă, pentru că ei îl vor vedea pe Dumnezeu" (Mt 5,8). Tinerii au avut ocazia de a învăța cum să găsească fericirea în lucrurile mici, în gesturile simple, în cuvintele sincere și spuse din suflet, despre valoarea unui zâmbet, a sincerității, a fidelității.

3 mai - Sărbătoarea lui Dominic Savio - s-a desfășurat cu multă voie bună și veselie, după modelul lui Dominic Savio, nelipsind jocurile de oratoriu și muzica.

8-10 mai - Ziua Tineretului la Timișoara - 8 dintre animatorii din oratoriu au participat la întâlnirea tinerilor din Dieceza de Timișoara aprofundând în continuare tema propusă pentru acest an "Fericiți cei curați la inimă, pentru că ei îl vor vedea pe Dumnezeu", oferind tinerilor de aceeași vârstă cu ei, o după-amiază de animație după stilul lui Don Bosco.

13 mai - Târgul Voluntariatului - în cadrul săptămânii voluntariatului se organizează acest eveniment destinat asociațiilor și fundațiilor din Bacău putând face astfel cunoscut comunității băcăuane specificul fiecărei organizații și de a ne promova inițiativele fundației noastre.

17 mai - Festivalul Luminii - ca în fiecare an, la invitația Cercetașilor României - Scout Bacău, animatorii Fundației au adus un plus de culoare evenimentului prin bansurile și jongleriile clovnilor care au întreținut atmosfera în parcul Cancicov.

16, 23 mai - Curs de animație non-formal - adresat animatorilor din parohiile învecinate, ce organizează anual la rândul lor, programul "Vara Împreună". Au răspuns invitației 60 de tineri dornici de a învăța lucruri noi despre animație sau de a-și reîmprospăta noțiunile cu privire la animația grupurilor de copii, dar și de a realiza câteva activități practice, informații ce îi vor ajuta în organizarea unei veri cât mai reușite.

30 mai - Hramul capelei oratoriului "Sf. Fecioară Maria Ajutorul Creștinilor - Sâmbătă, 30 mai, a avut loc hramul capelei oratoriului. În cadrul acestei sărbători am celebrat sfânta Liturghie în Parohia romano-catolică "Fericitul Ieremia" oferind astfel posibilitatea de a reînnoi devoțiunea către sfânta Fecioară și de a-i cere ajutorul în toate activitățile oratoriului. După Liturghie s-a făcut o procesiune cu statuia sfintei Fecioare până la oratoriu, după care a urmat un moment de bucurie și sărbătoare alături de copii, tineri și membrii comunității.

Iunie

30 mai, 7, 13, 20 iunie - Întâlniri formative și organizative adresate voluntarilor animatori pentru Vara Împreună 2015 - Timp de patru săptămâni animatorii din cadrul Oratoriului au avut patru momente de formare cu scopul pregătirii pentru Vara Împreună 2015. Întâlnirile formative au avut ca temă: educația non-formală, colaborarea, a educa precum Don Bosco și "bagajul" animatorului.

31 mai - Întâlnire de familie cu părinții animatorilor ADS - ON - pentru că familia este importantă pentru fiecare dintre noi, am invitat părinții animatorilor să fie alături de copiii lor la o după-amiază distractivă, plină de jocuri și concursuri, încununată de un grătar minunat.

6 iunie - Ziua copilului la Rotunda - Neamț - Este o sărbătoare a credinței și a bucuriei, deoarece copiii din întreaga Dieceză de Iași se adună în jurul lui Isus, cel mai bun prieten al copiilor. Nu au lipsit nici copiii din oratoriu, participând alături de cei din Parohia Romano-Catolică "Fericitul Ieremia", la acest moment dedicat lor.

14 iunie - Serbarea de sfârșit de an școlar a copiilor din Centrul de zi "Dominic Savio" - a marcat încheierea unui alt an școlar petrecut de către copii în sălile de studiu din cadrul oratoriului. Prin momentele artistice pregătite, copiii au dorit să aducă mulțumire celor care au fost alături de ei pe parcursul anului: părinți, frați, bunici, educatori și voluntarii animatori.

22 iunie - 17 iulie - Vara Împreună "Vise pentru viață" 2015 - nici anul acesta nu ne-am lăsat mai prejos în ceea ce privește organizarea vacanței de vară așteptată atât de mult de cei mici. 670 de copii au călcat pragul casei și 120 de voluntari au pus la dispoziție timpul, energia și buna dispoziție pentru a organiza o vară de vis, o vară de neuitat.

Organizatorii împreună cu educatorii și voluntarii animatori au pregătit o gamă variată de activități, pentru a răspunde preferințelor și abilităților copiilor, precum:

- activități manuale: pictură pe ghips, pictură pe pânză, traforaj și pirografie, art-fantasy, brățări, reciclaj, artă textilă, gherghef, cusături tradiționale, origami, mozaic cu hârtie creponată, quilling, scoubidou, copăcei din cupru, figurine din lut.

- activități artistice: teatru de păpuși, teatru, clovnerie, stomp, chitară, murales.

- activități sportive: skateboard, șah, orientering, dans, fotbal, volei, basket.

Anul acesta, pe lângă activitățile enumerate anterior, au fost adăugate alte câteva activități care au fost pe placul copiilor, precum: cursul de informatică - Equalskills, cursul de oratorie în care copii cu ajutorul exercițiilor de dicție, creativitate, improvizație și gestionare a emoțiilor învață cum să își pregătească un discurs și cum să aplice tehnici de oratorie adecvate vârstei lor, game-board, gherghef și cusături tradiționale.

Nu au lipsit nici de această dată invitații speciali (Jandarmeria Română, SMURD, Crucea Roșie, Pompierii) care au oferit copiilor demonstrații privind atitudinea corespunzătoare în situații de urgență: incendii, accident, oferirea de prim ajutor.

Excursia de anul acesta a fost realizată la Târgu Neamț unde copiii au putut vizita Cetatea Neamțului, Zimbrărie, Parcul Național Vânători, Parcul tematic "Ion Creangă".

Au fost și zile mai speciale...zile cu tematică: ziua pălăriilor și a coronițelor ciudate (sau nu), ziua ochelarilor de soare trăsniți (și nu numai), și dacă anul trecut vremea a fost capricioasă cu noi, anul acesta am avut parte de suficient soare cât să se poată organiza și mult așteptatele jocuri cu apă.

Să nu uităm de minunatele serate realizate de copii pentru părinți, bunici și invitați care au cuprins momentele pregătite în cadrul activităților realizate pe parcursul "Verii Împreună".

Ceea ce putem spune este că această vară a fost una plină de vise, plină de jocuri, zâmbete și soare! Și o așteptăm cu nerăbdare pe cea de anul viitor!

Vacanță plăcută în continuare!

Fundația "Sfântul Ioan Bosco"
Cartierul Nord, str. Tazlăului, 9, 600372-Bacău
cont lei (IBAN): RO 11 RNCB 0026 0308 9482 0001
cont euro: RO 81 RNCB 0026 0308 9482 0002
Tel. 0234/582330; fax 0234/524217
E-mail: sdbbacau@gmail.com
www.donbosconord.blogspot.com
www.donboscobc.ro
www.donbosco.ro


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat