Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIA?A DIECEZEI 

Vatra Dornei: Hramul bisericii "Schimbarea la față a Domnului nostru Isus Cristos"

Cu bucurie mare, comunitatea catolică din Vatra Dornei, județul Suceava, Decanatul de Bucovina, a celebrat, joi, 6 august 2015, la ora 11.00, hramul măreței biserici "Schimbarea la Față a Domnului nostru Isus Cristos". Biserica a fost plină de credincioși din Vatra Dornei și creștini din filiale, creștini ortodocși și creștini oaspeți aflați la tratament. Celebrant principal a fost părintele decan Iosif Păuleț, iar predicator, pr. Iosif Răchitenu. Am fost șase preoți la altar și unul la confesional.

Se spune că un sportiv a abandonat o cursă de traversare a Canalului Mânecii, pentru fiind ceață, nu i-a văzut capătul și s-a descurajat, deși capătul era foarte aproape. Un alpinist, lunecând noaptea de pe un munte, pentru că nu a văzut pământul, nu și-a dezlegat frânghia, iar dimineața a fost găsit mort de frig, la numai un metru de pământ.

Apostolii, în frunte cu Petru, voiau să-l oprească pe Isus de la suferințele crucii, pentru că nu i-au înțeles, pentru că nu le înțelegeau importanța. La prinderea lui Isus și în timpul pătimirilor, ucenicii Domnului au fugit și s-au ascuns pentru că nu cunoșteau valoarea suferințelor pentru mântuire. Noi, oamenii, fugim deseori de suferințe pentru că nu le cunoaștem valoarea.

Nouă astăzi ni se arată capătul cursei vieții pământești plină de tot felul de suferințe, capăt care este transfigurarea și învierea veșnic fericită. Cine se face asemănător cu Isus în suferințe, va deveni asemănător cu el și în glorie. Fiecare suferință în parte și chiar moartea, ne aduce ca lui Cristos, ca Maicii Domnului, ca sfinților, ca tuturor creștinilor buni, viața și fericirea veșnică.

Când apostolii cei fricoși și lași în fața suferințelor au aflat că suferințele vieții prezente sunt spre gloria lor veșnică, nu numai că nu mai fugeau de suferințe, ci se bucurau în ele mergând chiar la martiriu (cf. Fap 5,41). Cei trei martori ai schimbării la față a lui Isus au suferit multe: Iacob a fost ucis cu sabia cel dintâi (cf. Fap 12,2). Tradiția ne spune că Petru a fost răstignit cu capul în jos, la Roma; iar Ioan, tot la Roma, a fost aruncat într-un cazan cu ulei încins.

Noi, prin sfântul Botez, am devenit trupul lui Cristos, care este Biserica, trup în care Isus este capul, iar noi suntem celelalte mădulare. De aceea, dacă Cristos a murit pentru păcat și noi am murit împreună cu el; dacă Cristos s-a transfigurat la față și noi ne-am transfigurat împreună cu el; dacă Isus a înviat din morți și noi am înviat împreună cu el; dacă Isus s-a înălțat la cer și noi am fost înălțați împreună cu el; dacă Isus șade de-a dreapta Tatălui, el a purtat acolo și firea noastră omenească; dacă, Isus a ajuns în slavă prin purtarea crucii dată de Tatăl ceresc, și noi vom ajunge în slavă prin purtarea crucii, dată de același Tată ceresc. "Nu trebuia să sufere Cristos toate aceste lucruri și să intre în slava sa" (Lc 24,16)?

"Trebuie să trecem prin multe necazuri, ca să intrăm în împărăția lui Dumnezeu" (Fap 14,22).

Acum că avem siguranța că tot ceea ce suferim prin credință și în unire cu Isus, nu este în zadar; acum când vedem că finalul vieții nu este moartea, ci transfigurarea și învierea, nu trebuie să ne mai temem de nici o suferință și, nici de moarte. Când Moise a văzut ținta unde este chemat să ajungă, a lăsat palatul lui faraon și a venit să sufere cu poporul său. Și nu s-a înșelat (cf. Mc 9,4; Evr 11,24-29). Ilie, când a înțeles că ținta vieții lui este răpirea la cer în car de foc, s-a luptat pentru Legea lui Dumnezeu și a suferit pentru dreptate; de aceea, a fost încununat cu slavă și la trecerea din această viață (cf. 2Rg 2,11) și la arătarea lui Isus (cf. Mc 9,4).

Deci, minunata lumină care a strălucit pe fața lui Cristos pe muntele Tabor nu este un fapt petrecut în trecut doar cu Isus, Moise și Ilie, ci este o fereastră prin care privim spre împărăția cerurilor și spre viitorul nostru. Făcând parte din trupul mistic a lui Isus Cristos, prin Botez, primind suferințe vieții, asemenea lui Isus, Maicii Domnului, Moise și Ilie, ne preschimbăm și noi treptat, treptat, în asemănarea cu el (cf. 2Cor 3,18). Nu suntem numai vase de lut supuse legii stricăciunii și morții, dar suntem vase care poartă o mare comoară, comoara transfigurării lui Isus, comoara slave a lui Dumnezeu (cf. 2Cor 4,7).

De acum înainte putem spune cu sfântul Paul: "Eu socotesc că suferințele din vremea de acum nu sunt vrednice să fie puse alături cu slava viitoare, care are să fie descoperită față de noi" (Rom 8,18). Așa să spunem și noi.

De acum înainte, ne putem chiar bate joc de moarte spunând: "Unde este, moarte, ghimpele tău? Ghimpele morții este păcatul, iar puterea păcatului este Legea. Însă mulțumire fie lui Dumnezeu care ne dă victoria prin Domnul nostru Isus Cristos" (1Cor 15,55-57).

Pr. Ioan Lungu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 6 august: Vatra Dornei: Hramul bisericii "Schimbarea la față a Domnului nostru Isus Cristos"


 

lecturi: 41.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat