Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pr. Maffeis: Papa Francisc găsește mare inspirație în Paul al VI-lea

Astăzi, 6 august 2015, este a 37-a aniversare a morții fericitului Paul al VI-lea. Este prima aniversare de la beatificarea din 19 octombrie 2014. Despre actualitatea figurii papei Montini și despre raportul său cu papa Francisc, Alessandro Gisotti l-a intervievat pe părintele Angelo Maffeis, președinte al Institutului "Paul al VI-lea":

R. - Noi constatăm și în casa natală a lui Paul al VI-lea la Concesio că a crescut numărul de pelerini care vizitează acest loc și fac din asta o ocazie pentru a redescoperi importanța acestei figuri. Mi se pare că tocmai după beatificarea lui Paul al VI-lea asumă o semnificație deosebită și ziua morții sale, care coincide întocmai cu sărbătoarea liturgică a Schimbării la Față a Domnului. Așa cum spune în gândul "Moartea", Paul al VI-lea dorește, terminând viața, să fie în lumină. Cred că și în mod simbolic faptul că moartea sa a coincis cu misterul Schimbării la Față devine și mai adevărat cu beatificarea sa, care îl recunoaște în lumina lui Dumnezeu, dar îl arată și ca un izvor de lumină care poate ilumina drumul Bisericii.

Î. - Institutul Paul al VI-lea a publicat recent o lucrare inedită a monseniorului Montini, probabil în anii în care era la Roma, la Secretariatul de Stat, care se oprește tocmai asupra sfințeniei. Efectiv este o reflecție tocmai asupra sărbătorii sfinților...

R. - Este un text foarte frumos, pentru că probabil a fost pregătit în vederea unei omilii sau a unei meditații pe care substitutul de atunci Giovanni Battista Montini a ținut-o. Și este un gând care pornește de la această constatare: "Mă tem că nu voi deveni niciodată sfânt, pentru că sfințenia este un ideal foarte înalt, pentru că lenea împiedică întocmai să se urmeze această sfințenie". Și apoi, treptat, meditația se dezvoltă până ajunge la această concluzie: "Mă tem că voi deveni sfânt". Am publicat lucrarea și ca semn al acestei reflecții care a însoțit viața lui Montini și care a avut pecetluirea sa în beatificare, dar care indică într-un fel acea temă pe care constituția despre Biserică Lumen gentium a Conciliului al II-lea din Vatican, în capitolul al V-lea, o indică atunci când vorbește despre chemarea universală la sfințenie: că acesta este drumul și este chemarea și destinului fiecărui credincios.

Î. - Papa Francisc, care l-a beatificat pe Paul al VI-lea, a subliniat mereu marea sa iubire față de Papa Montini. Să ne gândim la numeroasele referințe la Evangelii nuntiandi. Care sunt, după părerea dumneavoastră, aspectele care îi leagă mai mult pe acești doi Pontifi?

R. - Desigur Papa Francisc a indicat în Evangelii nuntiandi documentul cel mai important, dintr-un punct de vedere pastoral, al perioadei de după Conciliu. Deci cred că acest lucru îl leagă în profunzime de Papa care a condus Conciliul la încheierea sa și a dat indicațiile pentru a reînnoi pastorația Bisericii în anii următori. Mi se pare că în lumina ultimei enciclice a Papei Francisc, Laudato si', se poate recunoaște și o altă legătură între acești doi Papi. Mă uimea faptul că Paul al VI-lea în Populorum progressio vorbea despre dezvoltare integrală și acest adjectiv "integral" revine și în ultima enciclică a Papei Francisc, atunci când vorbește despre necesitatea unei ecologii integrale.

Î. - Peste mai puțin de o lună Papa Francisc va vorbi la Națiunile Unite. Primul Papă care a vorbit la Palatul de Sticlă din New York a fost tocmai Paul al VI-lea...

R. - Desigur. Și nu este o întâmplare că toții Papii care au urmat au considerat important să intre în dialog cu acest organism, cu acest loc în care popoarele încearcă să rezolve conflictele lor în manieră pașnică. Deci, în pofida dificultăților, pe care le întâlnește adesea conviețuirea dintre popoare, mi se pare că este un semn al acestei voințe a Bisericii, care continuă să dea contribuția sa la conviețuirea pașnică dintre popoare, la parcurgerea noilor drumuri.

(După Radio Vaticana, 6 august 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat