Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ciugheș: Liturghia de mulțumire a părintelui Ieronim Budulai pentru 50 ani de Preoție

Duminică, 1 august 2015, la ora 11.00, în biserica "Sfânta Maria a Zăpezii" din Ciugheș, părintele Ieronim Budulai a celebrat o sfântă Liturghie de mulțumire pentru aniversarea a 50 ani de preoție, fiind asistat la celebrare de 15 preoți printre care pr. Iulian-Eugen Krop și pr. Petru Vernică, predecesorii părintelui la păstorirea comunității romano-catolice din Ciugheș.

Liturghia a însemnat o aducere de mulțumire lui Dumnezeu pentru darul preoției și pentru faptul că Dumnezeu l-a însoțit pe cel sărbătorit în acest timp cu harul său, precum și o invitație la bucurie, invitație la care comunitatea "Sfânta Maria a Zăpezii" din Ciugheș a răspuns cu bucurie. Se întâlneau cu fostul lor paroh, care timp de treisprezece ani i-a păstorit, le-a ctitorit un nou sfânt și minunat locaș de închinăciune.

Frumoasa sărbătoare a fost deschisă de primarul comunei Palanca, Adrian Paliștan, care în cuvântul său a mulțumit părintelui Ieronim Budulai pentru revenirea, chiar și pentru puțin timp, în mijlocul comunității de unde a plecat în urmă cu șase ani, lăsând creștinilor din Ciugheș o nouă și frumoasă biserică.

Cuvântul de învățătură al părintelui Costel Țăranu, fiu al satului, s-a centrat pe dragostea față de Fecioara Maria, mama noastră cerească. La începutul predicii, a dat un exemplu din viața de zi cu zi. În Italia zilelor noastre, la un concurs de ciclism pe o distanță stabilită, un alergător a reușit să parcurgă spațiul de concurat și să se claseze pe primul loc, cu un timp record neașteptat de către organizatori. Fiind întrebat de reporteri, cum a reușit să se detașeze cu acel timp record, el a răspuns simplu: "Am vrut să o văd pe mama!" Iată unde duce dragostea și respectul pentru cea care ne-a dat viață.

Ca fiu al satului, tânărul preot, a ținut să amintească copiilor, tinerilor și adulților că, prin sfânta Fecioară Maria, patroana bisericii, și doar cu ajutorul ei, pot rezolva problemele și grijile care dau târcoale tuturor în funcție de vârsta pe care o are fiecare. Încrederea în sfânta Fecioară Maria ne ajută să rezolvăm greutățile vieții, prin vocea interioară care ne îndeamnă pe fiecare la rugăciune și adorație. Astăzi, când viața ni se pare atât de zbuciumată, sfânta Fecioară Maria este calea spre calm, înțelegere, încredere și iubire.

De asemenea, părintele Costel Țăranu s-a referit și la cel sărbătorit, părintele Ieronim Budulai, spunând cu emoție în glas că părintele a fost și va rămâne acel preot sfătos, care se oprea la dialog cu orice creștin pe care îl întâlnea. Preotul Ieronim Budulai a fost milostiv și ajutător pentru cei bătrâni și familiilor numeroase. Răspundea chemărilor lor la orice oră din zi și noapte, pentru a-i spovedi, a le face rugăciuni, a le da sfânta Împărtășanie.

Pentru elevii de școală a fost un "dascăl" priceput prin iscusința cu care reușea să-și apropie elevii. A fost solicitat ca la o școală cu elevi majoritari ortodocși să predea și acestora orele de religie.

Pe timpul cât au durat lucrările de construcție a bisericii, din zori și până-n noapte se afla printre muncitori, ca un adevărat diriginte de șantier, echipat în ținută de lucru nesfiindu-se să pună mâna pe unelte și să lucreze, cot la cot cu enoriașii la înălțarea sfântului lăcaș.

În urmă cu cincisprezece ani, am organizat în satul natal, aniversarea celor născuți în anul 1950. Calendarul anului 2000 arăta sfârșitul a două milenii. Noi, cei sărbătoriți, împlineam o jumătate de veac. La Liturghia aniversară, vechea biserică din lemn a comunității Ciugheș a fost neîncăpătoare. Cucernicul preot Ieronim Budulai, de la pupitrul sfântului altar, având în față o carte a marelui povestitor Ion Creangă, a făcut ca noi, cei sărbătoriți, să ne simțim pentru câteva minute copii neastâmpărați de odinioară. Din paginile cărții a spicuit câteva crâmpeie din Amintirile din copilărie a marelui humuleștean:

"Nu știu alții cum sunt, dar eu când mă gândesc la locul nașterii mele, la casa părintească din Humulești, stâlpul hornului unde lega mama o șfară cu motocei la capăt, de crăpau mâțele jucându-se cu ei, la prichiciul vetrei, cel humuit, de care mă țineam când începusem a merge, copăcel și la alte jocuri și jucării pline de hazul și farmecul copilăresc, parcă-mi saltă și acum inima de bucurie".

Colegii de generație și toată comunitatea aflată în sfântul lăcaș aveau lacrimi pe obraji. După sfânta Liturghie, întreaga comunitate a cântat "Mulți ani trăiască", după care părintele a însoțit pe cei aniversați prin cimitir să comemorăm împreună colegii trecuți în eternitate.

La oferirea darurilor, câțiva copii ai comunității ciugheșene în frumoase costume naționale au vrut să fie alături de părintele Ieronim, aducând mulțumire la rândul lor pentru statornicia și harurile primite de sus.

Una dintre fiicele satului, cu un deosebit talent, a recitat o poezie special dedicată părintelui Ieronim Budulai, poezie pe care o redăm mai jos în întregime. Cel sărbătorit a ascultat cu emoție poezia și nu a putut ascunde lacrima ce se prelingea pe obraz,

Bucuria acestei sfinte Liturghii a culminat prin mulțumirea finală oferită de părintele Ieronim Budulai și de culoarul de flori, prin care comunitatea ciugheșană a adus omagiu celui care i-a păstorit 15 ani. Din partea comunității a primit un coș uriaș de flori și un tablou ce amintea de cei cincizeci de ani de preoție. Întreaga asistență a cântat bunului preot "Mulți ani trăiască!".

Mulțumim cu această ocazie părintelui Ieronim și-l rugăm pe bunul Dumnezeu să-l păstreze în harul său oferindu-i binecuvântări în continuare!

Familia Baltă

*

Ești preot

Ești preot; de la cina cea de taină, Isus a pornit spre tine.
Și de-atunci ți-a dat puterea pentru slujbele divine,
Dai viață sacramentală, Domnului Isus Cristos,
Și ascunzi sub vălul pâinii, trupul său prea glorios.
Preotul e dintre oameni și-ntre oameni locuiește,
Iar Cristos prin el s-arată și prin el ne păstorește.
Mult curaj în lupta vieții, de la preot noi primim,
Ne susține ne dă măna ca să nu ne prăbușim.
Ești preot; ești mai presus de îngeri, și chiar de Maica Sfântă
Puterea ta divină tot universu-ncântă.
Tu dezlegi în viață omul, de păcatul lui cel greu,
Ce îl duce la osândă, pierzându-l pe Dumnezeu.
Preotul e călăuză, de la leagăn la mormânt
Și ne-mparte cu iubire drumul prețios și sfânt.
Ce i-a dat în stăpânire bunul și blândul Isus
Când ca preot pe vecie întru sfințire l-a uns.
Ești preot; ești trimisul lui Cristos
Ca să ridici din tină, tot pe tot omul păcătos.
Să predicați evanghelia la toată făptura
Urmând îndemnul tău, să nu mai știm ce-i ura.
Preotul nu-i o făptură, care stă pe piedestal
Și de acolo să ne-ndrume în viață spre ideal.
El nu stă nici în vitrină, apărat de praful lumii,
Rămâne cu credincioșii-nconjurat de toți spinii.
Ești preot; cu venerație cerul spre tine se-nclină
Când pe altar tu aduci jertfa, nepătată și sublimă.
Iar îngerii se roagă ca tu să le-mpreuni
A lor închinare cu victima din mâini.
(autorul anonim)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1 august: Ciugheș: Liturghia de mulțumire a părintelui Ieronim Budulai pentru 50 ani de Preoție


 

lecturi: 58.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat