Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerinajul ministranților de limbă germană

(Piața Sfântul Petru, marți, 4 august 2015)

Dragi ministranți, bună seara!

1. Vă mulțumesc pentru prezența voastră numeroasă, care a sfidat soarele roman de august. Îi mulțumesc episcopului Nemet, președintele vostru, pentru cuvintele cu care a introdus această întâlnire. Ați pornit la drum din diferite țări pentru pelerinajul vostru spre Roma, loc al martiriului apostolilor Petru și Paul. Este semnificat a vedea că proximitatea și familiaritatea cu Isus Euharistie în slujirea la altar devine și ocazie pentru a se deschide altora, pentru a merge împreună, pentru a alege ținte angajante și a găsi forțele pentru a ajunge la ele. Este izvor de bucurie autentică a ne recunoaște mici și slabi dar a ști că putem, cu ajutorul lui Isus, să fim îmbrăcați cu forță și să întreprindem o mare călătorie în viață în compania sa.

Și profetul Isaia descoperă acest adevăr, adică faptul că Dumnezeu purifică intențiile sale, iartă păcatele sale, vindecă inima sa și o face capabilă să desfășoare o misiune importantă, aceea de a duce poporului cuvântul lui Dumnezeu, devenind instrument al prezenței și al milostivirii divine. Isaia descoperă că, punându-se cu încredere în mâinile Domnului, toată existența sa este transformată.

2. Textul biblic pe care l-am ascultat ne vorbește tocmai despre asta. Isaia are o viziune, care îl face să perceapă maiestatea Domnului, dar, în același timp, îi revelează cât de mult El, deși se revelează, rămâne distant. Isaia descoperă cu uimire că Dumnezeu e cel care face prima mutare - nu uitați de asta: Dumnezeu este mereu cel care face prima mutare în viața noastră - descoperă că Dumnezeu e cel care se apropie cel dintâi; el își dă seama că acțiunea divină nu este împiedicată de imperfecțiunile sale, că numai bunăvoința divină îl face capabil pentru misiune, transformându-l într-o persoană complet nouă, deci capabilă să răspundă la chemarea sa și să spună: "Iată-mă, trimite-mă pe mine" (Is 6,8).

3. Astăzi, voi sunteți mai norocoși decât profetul Isaia. În Euharistie și în celelalte sacramente experimentați apropierea intimă a lui Isus, dulceața și eficacitatea prezenței sale. Nu-l întâlniți pe Isus pus pe un tron înalt la care nu se poate ajunge, ci în pâinea și vinul euharistice, iar Cuvântul său nu face să vibreze ușorii porților ci corzile inimii. Ca Isaia, și fiecare dintre voi descoperă că Dumnezeu, deși se apropie în Isus și se apleacă spre voi cu iubire, rămâne mereu imens mai mare și dincolo de capacitățile noastre de a-i înțelege esența intimă. Ca Isaia, și voi trăiți experiența că inițiativa este mereu a lui Dumnezeu, pentru că El e cel care v-a creat și v-a voit. El e cel care, în Botez, v-a făcut creaturi noi și tot El e cel care așteaptă cu răbdare răspunsul la inițiativele sale și oferă iertare oricui i-o cere cu umilință.

4. Dacă nu opunem rezistență acțiunii sale, El va atinge buzele noastre cu flacăra iubirii sale milostive, așa cum a făcut cu profetul Isaia și asta ne va face capabili să-l primim și să-l ducem fraților noștri. Ca Isaia, și noi suntem invitați să nu rămânem închiși în noi înșine, păstrând credința noastră într-un depozit subteran în care să ne retragem în momentele dificile. În schimb suntem chemați să împărtășim bucuria de a ne recunoaște aleși și mântuiți de milostivirea lui Dumnezeu, să fim martori că credința este capabilă să dea direcție nouă pașilor noștri, că ea ne face liberi și puternici pentru a fi disponibili și capabili pentru misiune.

5. Cât de frumos este să descoperim că credința ne face să ieșim din noi înșine, din izolarea noastră și, tocmai pentru suntem plini de bucuria de a fi prieteni ai lui Cristos Domnul, ne face să ne îndreptăm spre alții, făcându-ne în mod natural misionari! Ministranți misionari: așa vă vrea Isus!

Dragi ministranți, cu cât veți fi mai aproape de altar, cu atât vă veți aminti mai mult să dialogați cu Isus în rugăciunea cotidiană, cu atât vă veți hrăni mai mult din Cuvântul și din Trupul Domnului și cu atât veți fi mai mult în măsură să mergeți spre aproapele ducându-i în dar ceea ce ați primit, dăruind la rândul vostru cu entuziasm bucuria care v-a fost dăruită.

Mulțumesc pentru disponibilitatea voastră de a sluji la altarul Domnului, făcând din această slujire o sală de educație la credință și la caritate față de aproapele. Mulțumesc că și voi ați început să-i răspundeți Domnului, ca profetul Isaia: "Iată-mă, trimite-mă pe mine" (Is 6,8).

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat