Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIA?A DIECEZEI 

Adorație euharistică "Familia - izvorul vocațiilor"

Oficiul pentru Pastorația Familiei și a Laicilor, în colaborare cu Uniunea Mamelor Milostive Creștine propune o oră de adorație ca pregătire pentru Întâlnirea Diecezană a Familiilor, care va avea loc anul acesta la Butea.

Momentul cel mai porivit pentru a avea loc este ziua de vineri, 7 august 2015, când în tradiția noastră creștină celebrăm și prima vinere din lună, zi dedicată Inimii lui Isus.

Vă invităm să vă alăturați familiilor diecezei, să-i mulțumim împreună lui Dumnezeu pentru acest dar mare prin care am intrat cu toții în lume.

Pr. dr. Felician Tiba,
director al Oficiului pentru Pastorația Familiei și a Laicilor

Eugenia Dămătăr,
coordonatoare Uniunea Mamelor Milostive Creștine

*

Cântec pentru expunerea preasfântului sacrament:

Preotul: (de trei ori) Laudă și mulțumire să fie în orice moment.

Preasfântului și dumnezeiescului sacrament! Slavă Tatălui și Fiului și Duhului Sfânt...

Preotul: Doamne Dumnezeul meu și prietenul meu, cât de frumos este să te privesc aici prezent în Ostia sfântă. Cântă siguranță îmi dă prezența ta: să știu că tu ești aici, că mă vezi, că mă asculți și că mă iubești. Îți mulțumesc pentru prezența ta și vreau ca această prezență să pună stăpânire pe sufletul meu, să-l transforme și să-l sfințească. Iată-mă în fața ta, așa sărac cum sunt. Nu pot să-ți dau decât privirea mea: învăluie-mă cu puterea ta. Tu ești în fața mea ca izvor al fiecărei lumini și al fiecărei vieți, în tine se află focarul iubirii, al bucuriei, al păcii, al familiei și al vocației. Implor Milostivirea ta asupra tuturor familiilor, pentru ca prin harul tău, din sânul familiilor noastre, să se nască vocații sfinte la preoție, la viața consacrată și noi familii creștine.

Cântec la Dhul Sfânt

"Dumnezeu este duh și cei care îl adoră, în duh și adevăr trebuie să-l adore". (In 4, 24)

Vino, Duhule Sfinte!
Vânt care aduce credința,
Tunet care-i cheamă pe cei rătăciți,
Viscol care oțelește caracterul,
Cutremur care alungă idolii,
Plămân care dăruiește respirație Bisericii,
Voce care declară prezența lui Dumnezeu,
Incendiu care ne lasă doar esențialul,
Seif care păzește promisiunile lui Dumnezeu,
Căldură care dezvoltă talentele,
Lumină care alungă întunericul gândurilor,
Inspirație care deschide spre abandon în voința Domnului,
Nor benefic care apare când este așteptat,
Porumbel care duce mesajul de speranță de la Dumnezeu,
Dar, care trebuie invocat mereu.

(Pauză)

Cerem de la Duhul Sfânt lumina ca să ne ajute să-l adorăm pe Isus cu simplitatea inimii.

Cântec

"Vă recomand ca să faceți adorație ziua și atunci când este posibil și noaptea. Aceasta vă las ca testament". (M. M. Lazzari)

"Vă încurajez pe voi, laicii, să trăiți acest An al Vieții Consacrate ca pe un har care poate să vă facă mai conștienți de darul primit. Celebrați-l cu toată familia, pentru a crește și a răspunde împreună la chemările Duhului în societatea de astăzi. În unele ocazii, când persoanele consacrate din diferite congregații și institute se vor întâlni între ele în acest an, faceți în așa fel încât să fiți prezenți și voi, ca expresie a unicului dar al lui Dumnezeu, așa încât să cunoașteți experiențele celorlalte familii carismatice, ale celorlalte grupuri laicale, pentru a vă îmbogăți și a vă susține reciproc. Anul Vieții Consacrate nu se referă numai la persoanele consacrate, ci la Biserica întreagă. Astfel mă adresez întregului popor creștin, ca să conștientizeze tot mai mult darul a ceea ce înseamnă prezența atâtor călugări și călugărițe, frați și surori în Cristos, moștenitori ai marilor sfinți care au făcut istoria creștinismului". (Papa Francisc, Scrisoare apostolică cu ocazia Anului Vieții Consacrate)

Te ador Isuse, Domnul meu și Dumnezeul meu! Te ador împreună cu toate persoanele consacrate, cu Sfântul Părinte papa, cu episcopii, preoții și diaconi și te rugăm pentru toate familiile, ca să fie deschise darului celui care cheamă.

(Pauză)

Cântec:

"După planul plin de milă al lui Dumnezeu, familia din Nazaret a fost locul unde a trăit ascuns mulți ani Fiul lui Dumnezeu, deci această sfântă familie este prototipul și icoana tuturor familiilor creștine. Această familie din Nazaret, unică în lume, care a avut o existență anonimă și tăcută într-un mic târgușor din Palestina; care a fost încercată de sărăcie, persecuție și exil; care l-a preamărit pe Dumnezeu în chip incomparabil de mare și pur nu va înceta să asiste familiile creștine și toate familiile lumii la împlinirea statornică a datoriilor și în suportarea încercărilor vieții, în deschiderea generoasă a inimii către lipsurile altora și în împlinirea cu bucurie a planului lui Dumnezeu asupra lor". (Familiaris consortio, 86)

Te iubesc Isuse!

Ne rugăm pentru persoanele care experimentează durerea morții soțului, soției; pentru familiile care au pierdut un membru drag; Isus euharistic, umple tu golul lăsat în urmă!

(Pauză)

Cântec:

"Mărturia cea mai convingătoare a binecuvântării căsătoriei creștine este viața bună a soților creștini și a familiei. Nu există mod mai bun pentru a exprima frumusețea sacramentului! Căsătoria consacrată de Dumnezeu păstrează acea legătură dintre bărbat și femeie pe care Dumnezeu a binecuvântat-o încă de la crearea lumii; și este izvor de pace și de bine pentru întreaga viață conjugală și familială. (Papa Francisc)

Isuse doresc să-ți mulțumesc pentru toate intervențiile tale minunate:

Mulțumesc pentru că m-ai chemat la viață; pentru Biserica, care m-a renăscut la viața spirituală prin Botez și care se îngrijește de mine ca o mamă. Mulțumesc pentru că mi-ai dăruit-o pe mama ta, Maria. Mulțumesc pentru Sfântul Părinte papa Francisc, pentru episcopii noștri Petru și Aurel, care ne păstoresc cu atâta zel apostolic, mulțumesc pentru preoți, pentru persoanele consacrate. Isuse Euharistic, mulțumesc pentru darul familiei creștine!

(Pauză)

Cântec:

"De-a lungul secolelor atâția bărbați și femei, transformați de iubirea divină, au consacrat propriile existențe pentru cauza împărăției. Deja pe malurile Mării Galileii, mulți s-au lăsat cuceriți de Isus: erau în căutarea vindecării trupului sau a spiritului și au fost atinși de puterea harului său. Alții au fost aleși personal de el și au devenit apostolii săi. De asemenea, găsim persoane, ca Maria Magdalena și alte femei, care l-au urmat din proprie inițiativă, doar din iubire, care, asemenea discipolului Ioan, au ocupat și ele un loc special în inima sa. Acești bărbați și aceste femei, care au cunoscut prin Cristos misterul iubirii Tatălui, reprezintă mulțimea de vocații prezente din totdeauna în Biserică.

Model al celui care este chemat să mărturisească în mod deosebit iubirea lui Dumnezeu este Maria, mama lui Isus, asociată în mod direct, în pelerinajul său de credință, la misterul Întrupării și al Răscumpărării". (Benedict al XVI-lea)

Ne rugăm pentru familiile care se deschid la viață, chiar și în timpul de criză materială și morală specific timpurilor noastre; și pentru familiile care nu se deschid vieții, pentru că frica lor de a vedea fiii suferind, depășește încrederea lor în frumusețea vieții în sine.

Cântec:

"Creștinilor le revine îndatorirea de a vesti cu bucurie și convingere "vestea bună" a familiei". (Papa Ioan Paul al II-lea)

Vouă, soților, vouă, taților și mamelor din familie; vouă, tinerilor și tinerelor, care sunteți viitorul și speranța Bisericii și a lumii și veți fi nucleul vital și dinamic al familiei în mileniul al treilea care se apropie; vouă, venerabililor și iubiților frați în episcopat și în preoție, vouă, iubiților fii - călugări și călugărițe - suflete consacrate lui Dumnezeu, care dați mărturie celor căsătoriți despre realitatea ultimă a iubirii lui Dumnezeu; vouă, tuturor oamenilor cu judecată dreaptă, care - oricine ați fi - sunteți îngrijorați de soarta familiei; vouă mă adresez, (spunând):

Viitorul omenirii depinde de familie!

Este absolut necesar și urgent ca fiecare om de bunăvoință să se implice pentru a salva și promova valorile și cerințele familiei.

Un deosebit efort în această privință simt că trebuie să cer de la fiii Bisericii. Ei, care prin credința lor cunosc pe deplin planul minunat al lui Dumnezeu, au un motiv în plus pentru a se îngriji de realitatea familiei în timpul nostru de încercare și de har.

Ei trebuie să iubească deosebit de mult familia. Aceasta este o dispoziție concretă și exigentă.

A iubi familia înseamnă a ști să-i stimezi valorile și posibilitățile, promovându-le mereu. A iubi familia înseamnă a individualiza pericolele și relele care o amenință, pentru a le putea depăși. A iubi familia înseamnă a te strădui pentru a-i pregăti un ambient care să-i favorizeze dezvoltarea. Formă excelentă de iubire a familiei este aceea de a reda familiei creștine de astăzi motive de a se încrede în ea însăși, în propriile bogății ale naturii umane și ale harului, încredere în misiunea pe care i-a încredințat-o Dumnezeu, tocmai astăzi când familia este încercată de lipsa confortului și îngrijorată de greutățile sporite ale vieții. "Familiile noastre trebuie să-și afle elanul de la început. Trebuie să-l urmeze pe Cristos" (Familiaris consortio, 86).

Cântec:

"Familia trebuie să formeze pe copii pentru viață în așa fel încât fiecare să-și îndeplinească pe deplin misiunea după chemarea primită de la Dumnezeu (FC 53). Creștinilor le revine îndatorirea de a vesti cu bucurie și convingere "vestea bună" a familiei, care are absolută nevoie să asculte din nou și să înțeleagă deplin cuvintele autentice care îi descoperă identitatea, resursele interioare și importanța misiunii ei în cetatea oamenilor și în cetatea lui Dumnezeu (Familiaris consortio, 86).

Ne rugăm pentru familiile în care trăiesc persoane care încă nu reușesc să-și găsească o identitate socială, religioasă sau antropologică.

(Pauză)

Cântec:

Momentul fundamental și de neînlocuit al educației la rugăciune este exemplul concret, mărturia vie a faptelor părinților: numai rugându-se împreună cu copiii, tatăl și mama își împlinesc rolul preoțesc propriu și coboară în adâncul inimii copiilor, lăsând urme pe care nu le vor șterge evenimentele vieții viitoare. Să ascultăm apelul papei Paul al VI-lea către părinți: "Mamelor, îi învățați pe copiii voștri să se roage creștinește? Îi pregătiți, în colaborare armonioasă cu preoții, pe copiii voștri la primirea sacramentelor inițierii: Spovada, prima Împărtășanie și sfântul Mir? Îi obișnuiți ca, atunci când sunt bolnavi, să se gândească la suferințele lui Cristos? Să ceară ajutorul Maicii Domnului și al sfinților? Recitați voi sfântul Rozariu în familie? Și voi, taților, știți să vă rugați împreună cu copiii voștri, cu toată comunitatea familială, cel puțin uneori? Exemplul vostru, în corectitudinea gândirii și a faptelor, ajutat de rugăciunea făcută în comun, este o lecție pentru viață, un act de cult, cu merit deosebit; și în felul acesta duceți pacea între pereții casei voastre: "Pace casei acesteia!" Amintiți-vă: în felul acesta construiți Biserica! (Discursul pentru audiența generală - 11 august 1976).

Toți să adorăm fierbinte...

Binecuvântarea finală cu preasfântul sacrament

* * *

Comunicat de presă: Întâlnirea Diecezană a Familiilor va avea loc la Butea

PS Petru Gherghel: Invitație la a III-a Întâlnire Diecezană a Familiilor, Butea, 8 august

Butea: Surori în așteptarea familiilor


 

lecturi: 48.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat