Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Cardinalul Stella: Francisc vrea preoți milostivi și apropiați de popor

Un păstor după inima lui Dumnezeu. Biserica celebrează astăzi comemorarea sfântului Ioan Maria Vianney, patron al tuturor parohilor din lume. Și astăzi, 4 august 2015, la 150 de ani de la moarte, sfântul paroh de Ars este o figură de mare actualitate pentru preoți și în multe aspecte amintește de stilul pastoral al Papei Francisc. Alessandro Gisotti a vorbit despre asta cu cardinalul Beniamino Stella, prefect al Congregației pentru Cler.

R. - Mie mi se pare că parohul de Ars este o figură care a intrat de acum în viața Bisericii și mai ales care ar vrea să aibă incidență cu propria sa istorie, cu învățătura sa, în viața preoților de astăzi. În ce sens? A fost un păstor extrem de apropiat de turmă, în sensul că i-a împărtășit istoria, i-a împărtășit un pic și sărăciile, care erau tipice în acel timp. A fost un mare exemplu pentru această turmă, mai ales cu simplitatea sa de viață, cu sărăcia sa personală. Simplitatea și sărăcia sunt două virtuți care au o mare actualitate, și pentru lumea de astăzi. Preotul care se prezintă umil, sărac, simplu, aș spune că are o viteză în plus pentru a se face înțeles!

Î. - Sfântul Ioan Maria Vianney era un paroh care trăia în mijlocul poporului lui Dumnezeu. Să ne gândim și la multele ore petrecute în confesional. Papa Francisc amintește un pic cu stilul său pastoral chiar figura parohului de Ars...

R. - Aș spune că unul dintre mesajele substanțiale, importante ale papei Francisc este mesajul despre milostivire. I-a îndemnat pe preoți să devină, să fie duhovnici cu inima deschisă la primirea păcătoșilor. Tocmai parohul de Ars ne-a învățat această artă de a-i primi pe păcătoși cu inimă deschisă. Singurul lucru este că tocmai în acest domeniu Papa ne învață să luăm și noi, ca preoți, obișnuința spovezii. L-am văzut pe papa îngenunchindu-se, în martie, în timpul liturgiei penitențiale, în fața duhovnicului său, în Bazilica "Sfântul Petru". Eu cred că este o imagine care trebuie să ne fie foarte dragă. Papa a spus - și repetă asta mereu - "Eu sunt un păcătos". Și fiecare păcătos are nevoie să fie purificat și să întâlnească milostivirea Domnului. Eu aș spune că un mare exemplu care-l apropie pe sfântul paroh de Ars și pe papa Francisc este predica despre milostivire și exercitarea milostivirii pentru alții și pentru ei înșiși.

Î. - Anul Milostivirii este aproape. Ce roade va putea da acest an așa de special, îndeosebi preoților în slujirea lor?

R. - Astăzi preoții lucrează mult. Deci aș vrea ca acest An al Milostivirii să aducă muncă ulterioară preoților, dar nu o muncă birocratică, nu o muncă administrativă, ci o muncă într-adevăr sacerdotală, o muncă tocmai în sensul profund de a primi roadele acestei întâlniri cu Dumnezeu în viața liturgică, în sacramentul Reconcilierii, precum și o necesitate de a aprofunda credința. Am încredere că Anul Jubiliar va aduce muncă preoților, însă o adevărată muncă sacerdotală, care să-i obosească mai mult, în sensul unei oboseli salutare. Oboseală, angajare, jertfă în sensul pe care Dumnezeu îl vrea și pe care papa îl dorește.

Î. - Care este lucrul care, luând în considerare și conversațiile pe care le-ai avut probabil cu Sfântul Părinte, se află mai mult la inima papei Francisc cu privire la preoți?

R. - Eu îmi amintesc o întâlnire cu papa aici în congregație, în luna mai, când papa a spus: "Se vorbește mult despre reforma Curiei Romane - papa vizita dicasteriile din Curia Romană - însă reforma Curiei este legată de o reformă a Bisericii, de o reînnoită redescoperire a Evangheliei. Și la această reînnoire a Bisericii se ajunge numai prin slujirea preoților". Iată, ne întoarcem deci la chestiunea din totdeauna: importanța preoților în viața eclezială. Papa dorește mult autenticitatea vieții. Papa ne dă un mare exemplu de apropiere de poporul creștin. Preotul are în papa Francisc un adevărat model, un model apropiat. Există în viața papei Francisc, în stilul său de a fi episcop și de a fi preot, ceva care unește și amintește tuturor preoților Bisericii câteva exigențe primordiale, substanțiale: viața de rugăciune, disciplina personală, dăruirea apostolică, iubirea față de turmă, a fi cu propria turmă... păstori ai turmei, fideli, umili, simpli. Oameni ascultă ceea ce spunem, privește cu acționăm, acțiunile noastre, dar mai ales ia în considerare ceea ce suntem!

(După Radio Vaticana, 4 august 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat