Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Müller: la Sinod nicio reducere a cuvântului lui Isus

De Iacopo Scaramuzzi

Sinodul despre familie din octombrie va trebui să trateze "provocarea de a găsi căi pastorale pentru o integrare mai puternică în comunitate" pentru persoanele care se află în "situații dificile", "fără reduceri ale cuvântului lui Isus și a respectivei învățături a Bisericii". Cuvântul cardinalului Gerhard Ludwig Müller, prefect al Congregației pentru Doctrina Credinței, care, intervievat de katholisch.de în ajunul pauzei din august, confirmă că dicasterul vatican se va ocupa de Medjugorje în toamnă, prezintă că nu există "noutăți substanțiale" cu lefebvrianii, elogiază enciclica Papei Laudato si' și călătoria sa în America Latină, care a arătat angajarea Bisericii pentru "o autentică teologie a eliberării". Apoi, după polemicile provocate de o declarația sa în privința misiunii fostului Sfânt Oficiu de "a structura teologic" pontificatul, asigură: "Personal fidelitatea față de Papa de-a lungul întregii mele vieți a fost mereu dorința inimii mele".

"Problemele referitoare la căsătorie și la familie au asumat în timpul nostru o nouă actualitate", afirmă cardinalul german în vederea Sinodului Ordinar din octombrie. Trebuie să ajutăm persoanele, inclusiv pe catolici, să înțeleagă din nou ce sens are a se căsători și, în acest mod, a se lega și public cu o ființă umană. Pregătirea și însoțirea căsătoriei au nevoie de o reînnoire și de o aprofundare. Biserica trebuie să se adreseze din nou familiei și familia trebuie să se deschidă din nou Bisericii. În sfârșit, există cunoscutele probleme ale însoțirii pastorale a persoanelor aflate în situații dificile: aici Sinodul se află în fața provocării de a găsi căi pastorale pentru o mai puternică integrare în comunitate, fără reduceri ale cuvântului lui Isus și a respectivei învățături a Bisericii. Pentru viitorul Bisericii și al societății, familia este de o semnificație de neînlocuit".

Recenta călătorie a Papei Francisc în America Latină "arată că Biserica trebuie să se angajeze pentru o autentică teologie a eliberării", o teologie care "nu este aliniată ideologic, ci caută binele omului și al societății", afirmă Müller, care subliniază că lucrarea sa scrisă la patru mâini cu teologul peruvian Gustavo Gutierrez, publicată cu prefața Pontifului argentinian însuși, "este un semn în acest sens".

Prefectul Congregației pentru Doctrina Credinței răspunde și la o întrebare cu privire la discuția provocată de o declarație a sa cu privire la faptul că misiunea dicasterului său ar fi aceea de "a structura teologic" pontificatul: "Preocuparea mea era să indic misiunea specifică a Congregației pentru Doctrina Credinței: să promoveze și să protejeze credința și morala în toată Biserica catolică în numele Papei". Fostul Sfânt Oficiu, în acest sens, "îl ajută pe Succesorul lui Petru în pregătirea documentelor importante, să ne gândim de exemplu la cele două mari enciclice «Lumen fidei» și «Laudato si'», publică tot în numele Papei documente referitoare la noi chestiuni și se dedică problemelor urgente pentru Papa «pentru a le aprofunda teologic»". "Personal, fidelitatea față de Papa de-a lungul întregii mele vieți a fost mereu dorința inimii mele". Cât privește ultima scrisoare ecologică, "e vorba - comentează fostul episcop de Regesburg - de o circulară care continuă tradiția enciclicelor sociale. Sunt foarte recunoscător Sfântului Părinte pentru enciclică".

În cele din urmă, cardinalul german răspunde la câteva întrebări referitoare la cunoscutele dosare examinate de dicasterul său. Cu privire la tratativele cu lefebvrianii, "nu există noutăți substanțiale. Sfântul Părinte dorește ca să rămâne asupra problemei «cu tenacitate și răbdare» și, în vederea obiectivului unui «preambul doctrinal» pe care grupul schismatic ultranaționalist ar trebui să-l semneze pentru a se putea reconcilia cu Biserica catolică "în ultimele luni au existat întâlniri de diferite genuri menite să întărească încrederea reciprocă".

Cu privire la decizia vaticană referitoare la orașul Medjugorje, în Bosnia Herțegovina, unde câțiva vizionari susțin că au loc apariții mariane, Müller reafirmă că rezultatele comisiei conduse de cardinalul Camillo Ruini "a examinat profund întreaga chestiune" și documentația va fi examinată de Congregația pentru Doctrina Credinței "la sesiunea ordinară din toamnă". Dicasterul va încredința apoi propria părere Papei pentru o "decizie".

În sfârșit, "procesul lung și răbdător de dialog" cu surorile americane din Leadership Conference of Women Religious a dus în lunile trecute, cu încheierea unei vizitări anevoioase, la un "rezultat pozitiv", afirmă cardinalul german.

(După Vatican Insider, 3 august 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 7.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat