Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIA?A DIECEZEI 

Horgești: Campus de voluntariat

În comunitatea din Horgești, Bacău, a avut loc un campus de voluntariat organizat și susținut de Asociația ADSIS TINERI, în perioada 18-30 august 2015.

Conceptul ADSIS (care se traduce din limba latină prin "a fi prezent") s-a născut acum cinci decenii în Spania, din viziunea preotului catolic Jose Luis Perez Alvarez și are drept scop promovarea demnității ființei umane prin prisma principiilor creștine, vizând mai ales mediile sociale defavorizate.

Au participat 15 voluntari, atât catolici, cât și ortodocși, din Iași, Pașcani și împrejurimi, care au fost alături de mai bine de 70 de copiii din comunitate. Drept invitați speciali ai campusului au fost două tinere misionare din Spania: Zoraida Sanchez, laică consacrată, care trăiește în Comunitatea ADSIS din Madrid, și Aida Delacallegon, tânără asociată ADSIS.

Beneficiarii campusului de voluntariat au fost atât copiii catolici, cât și ortodocși din satul Horgești.

Pr. paroh Emil Lucaci și sr. Maria Duma au fost cei care au găzduit cu deschidere campusul și au colaborat cu dăruire pentru bună desfășurare a activităților, punând la dispoziție utilitățile necesare și arătând un interes viu pentru ca totul să decurgă bine, atât pentru organizatori, voluntari, cât și pentru copii și întreaga comunitate.

Scopul principal al activităților desfășurate în Horgești a fost lucrul cu copii, pe diverse paliere: formativ, practice, recreativ și spiritual. Atmosfera generală a lucrului cu copii a fost bucuria împărtășită reciproc prin bansuri, jocuri, desen, lucru manual, dar și prin scurtele momente interactive de cateheza. O motivație puternică de implicare în activități a fost reprezentată de spectacolul final al campusului la care au fost invitați și părinții. Ei au putut descoperi cu acest prilej talente necunoscute ale copiilor și au avut parte de momente de bucurie autentică.

În egală măsură, s-a realizat și creșterea personală și spirituală a voluntarilor, prin dinamicile de formare, susținute de tinerele misionare, care au atins atât relația cu Dumnezeu, istoria și capacitățile personale, cât și valente ale interacțiunii umane. Fiecare voluntar a avut responsabilități precise de lucru, dar s-a insistat și pe lucrul în echipă. În același timp, a existat un program al zilei bine prestabilit ce a inclus momente de rugăciune atât dimineața, cât și seara, au fost repartizate echipe de lucru pentru toate cele trei mese ale zilei, au fost rezervate orele dimineții pentru desfășurarea dinamicilor, iar după-amiaza, timpul a fost alocat activităților cu copiii, încheiate cu sfânta Liturghie. Un punct esențial al programului a fost evaluarea zilei, prin care toate aspectele forțe și minusurile zilei au fost împărtășite de fiecare voluntar.

Aspecte identitare ale campusului ADSIS sunt armonia grupului și comuniunea care se creează prin îndemnul la împărtășire a experiențelor trăite, a opiniilor formate, libertatea de exprimare, cunoașterea de sine, a celuilalt și cunoașterea lui Dumnezeu.

Înainte de toate, campusul ADSIS are menirea unei pregătiri pentru viață, prin trăirea în comun a unor realități simple, precum jocul cu copii, masă, respectarea unui program, împărtășirea experiențelor, rugăciunea, citirea și meditarea textelor din Sfânta Scriptura, muzică, lucrul manual, ca maniere atractive și eficiente de evanghelizare, de cunoașterea și exprimare a sinelui, de deschidere spre formarea unui raport personal cu Dumnezeu.

Campusul desfășurat în Horgești este argumentul viu că Asociația ADSIS mărturisește prin fapte despre iubirea lui Dumnezeu față de oameni, despre visul fraternității universale pe care el îl are cu umanitatea și încredințează celor care ajung să o cunoască, o simplă misiune: aceea de a-și face simțită prezența în lume!

În încheiere, vor fi expuse câteva mărturii ale participanților:

  • "Pentru mine campusul de la Horgești din acest an a fost o redescoperire a faptului că Domnul este prezent foarte mult în tineri, chiar și în aceea cărora nu le acordăm un credit prea mare la început. Mi s-a propus să vin în acest campus ca formator al tinerilor, însă intrând încet-încet în activitățile zilnice, în echipele de lucru, în cunoașterea tinerilor în grupul mic de discuții, mi-am dat seama că am ajuns la Horgești pentru multe daruri pe care Domnul dorea să mi le ofere și anume: cunoașterea unor tineri însetați să intre într-o relație mai profundă cu Dumnezeu, întemeierea unor prietenii puternice și frumoase, oferirea unor momente de bucurie și clipe de neuitat de către copiii din sat, la spectacolul final, întâlnirea unor oameni deosebiți, comuniunea și fraternitatea create zi de zi. Mulțumesc Domnului și tuturor celor care ne-au sprijinit în realizarea acestui campus! Domnul să-i răsplătească înmiit!" (Cristina Budău, organizator)

  • "Fiecare campus vine cu o experiență unică, de neuitat. Anul acesta, în Horgești, odată cu responsabilitatea pe care am avut-o, am învățat să relaționez mult mai bine cu oamenii din jurul meu, să ascult, să ajut și, cel mai important, de la copii am învățat să trăiesc fiecare clipă fără niciun regret" (Codruța Dudău, voluntar organizator)

  • "Au trecut câteva zile de când campusul din Horgești a luat sfârșit, iar eu încă trăiesc melancolia unei experiențe de neînlocuit. Copiii, biserica, grupul, părintele și sora mi-au lăsat un gust dulce care parcă cere a se reîmprospăta cât mai repede. Am ajuns la Horgești cu dorința de a-mi răspunde la o întrebare: «Dumnezeu este iubire?» Două săptămâni parcă au fost mai mult decât suficiente pentru a înțelege că el este mai mult decât atât. Dumnezeu este motivul pentru care am ajuns fiecare dintre noi acolo și chiar motivul pentru care acea întrebare îmi alerga prin minte. Acum... Sunt mândră de Adsis, de grupușorul nostru și de mine. Aș repeta această experiență de fiecare dată când cineva mi-ar cere ajutorul, ba chiar când simt că eu am nevoie de ajutor". (Bianca Altam, voluntar organizator)

  • "Pe parcursul celor 12 zile de comuniune, noi, voluntarii, împreună cu copiii, am experimentat iubirea lui Dumnezeu prezenta în viața noastră, am recunoscut și folosit dintre talanții pe care el ni i-a dăruit, astfel că în final, precum apostolii alături de Isus pe muntele Tabor, nu conteneam de a exprima dorința de a rămâne în locul în care am trăit prin Dumnezeu. Un gând de recunoștință și mulțumire tuturor celor care și-au făcut simțită prezența! Și m-au ajutat ca la rândul meu, să-mi fac simțită prezența" (Daniela Cobzariu, voluntar organizator)

  • "Campusul a fost experiența ce și-a lăsat amprenta în mod vizibil asupra mea. Eram tipul de persoană indiferentă, știam că trebuie să fac ceva ca să mă mobilizez, dar efectiv nu eram în stare, nu-mi găseam motivația. Când mi s-a oferit șansa să vin în acest campus, am acceptat cu mare drag, cu dorința de a cunoaște oameni ce au caractere diferite și cu speranța de a schimba partea cea rea din mine. Apoi minunea s-a produs. Eu, acea fată timidă, acum pot spune cu sinceritate sunt mult mai deschisă, mult mai răbdătoare. E drept ca pentru omul credincios este posibilă schimbarea, în sensul bun al cuvântului. Chiar dacă are credință cât un bob de muștar, cum se spune. Divinitatea nu dorește moartea păcătosului, ci să se îndrepte și să fie viu. Din această experiență am învățat în primul rând să trăiesc în comunitate, să ascult și să mă fac ascultată, să mă cunosc pe mine însămi, și cel mai deosebit lucru: am făcut cunoștință cu Dumnezeu. Am întâlnit oameni minunați, oameni de la care am învățat să-mi dau o șansă, să-mi deschid inima, și cel mai de preț învățătura: niciodată nu e târziu pentru un nou început. Un început frumos. Am trăit o bucurie mare atunci când am simțit că pot ajuta copiii, că-i pot îndruma pe o cale mai dreaptă. Am simțit o mulțumire deplină când am realizat cum radiau copiii de fericire. Și doar în acel moment, pot spune, m-am simțit împlinită. Am legat prietenii atât cu copii, cât și cu voluntarii. Însă cel mai important, m-am împrietenit cu el: creatorul nostru. Un tată iubitor, mângâietor, apărător și eliberator. O legătură pe viață" (Bianca Georgiana Judele, voluntar

  • "Nu am cuvinte să spun cât de mult m-am atașat de toți. Mi-e dor de voi. Aș mai repeta experiența de nenumărate ori, îmi doresc să reveniți și să facem iarăși un spectacol. Sunt fericită pentru tot ce am dobândit în acele două săptămâni!" (Bianca Maria Bejan, Horgești).

Asociația ADSIS TINERI, Iași

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 18-30 august: Horgești: Campus de voluntariat


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat