Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIA?A DIECEZEI 

Bacău: "Missa Încoronării" de W.A. Mozart

În seara zilei de 30 august 2015, biserica catolică "Fericitul Ieremia" din Bacău a devenit centrul de atracție pentru un număr impresionant de iubitori ai valorilor muzical-creștine. Cei peste 1500 de auditori care s-au reunit în acest lăcaș de cult au ales să străbată, împreună cu membrii ansamblului vocal-simfonic din Bacău dirijat de maestrul Adrian Farcaș, o parte din itinerarul desăvârșirii lor spirituale. Mijlocul oportun pentru realizarea acestui fapt l-a constituit Missa încoronării de Mozart, una dintre capodoperele literaturii muzicale clasice.

Fenomenul în sine a constituit un fel de apoteoză a ritualului liturgic celebrat în prealabil, un act de recunoștință față de pronia divină pentru cei 10 ani de cult, pe care credincioșii acestei comunități catolice i-au oferit în aceasta biserică grandioasă în stil roman, impregnată de elemente neo-baroce.

Motivul jubiliar s-a suprapus cu debutul excepțional al coriștilor în calitate de exponenți ai compozițiilor muzicale religioase vocal-simfonice. Prin acest debut echipa interpreților a contrazis orice fel de prejudecată privitoare la capacitatea de expresie artistică a celor mai puțin "școliți" muzical sau care au beneficiat de instrucție profesională în instituții muzicale naționale. Mai mult, prin atitudinea lor, acești iubitori de artă sacră au reușit să probeze ipoteza potrivit căreia, fiecare dintre noi are sădiți în propria-i ființă germeni ai valorilor umane, spirituale, intelectuale, artistice, germeni care pot da roade deosebit de bogate prin trudă, răbdare, șlefuire și ambient care să favorizeze creșterea și dezvoltarea.

Marele muzician rus P.I. Ceaikovski spunea: Ceea ce face ca opera de artă să devină capodoperă este detaliul. Prestația interpreților băcăoani din seara de 30 august s-a supus din plin sintagmei exprimate mai sus. Cu adevărat prestația lor s-a bazat pe șlefuirea detaliului muzical, fapt care a dat naștere unei seri memorabile. Fără a minimaliza alte manifestări muzicale din domeniul creației sacre, comunitatea catolică din Bacău, și nu numai, avea nevoie de un astfel de moment creat în modul cel mai exigent posibil de către cei care au învățat pe băncile școlii muzicale românești și de cei care, fără a fi inițiați special în domeniul muzical, au dat glas celui mai frumos ecou muzical mozartian.

Înțelegem, totodată, că renumele formelor de manifestare religioasă, culturală sau artistică nu constituie întocmai garanția reușitei actului în sine, și că gradele de nuanțare stilistică și expresivă pot fi tot atât de variate, pe cât de diferite sunt tehnicile pe care le pot proba cei doritori de a împărtăși semenilor din emoțiile, trăirile, idealurile și aspirațiile lor. De astfel de împărtășiri am beneficiat personal, grație colaborării muzicale și relațiilor de prietenie pe care am reușit a le stabili cu membrii acestui cor. Pentru tot ceea ce am trăit și experimentat în compania acestor merituoși interpreți, consider că este just a adresa mulțumiri sincere și pline de recunoștință.

Un gând de înaltă apreciere doresc să adresez liderului acestui cor, Adrian Farcaș, a cărui prestație dirijorală nu poate trece neobservată. Salut cu admirație rigurozitatea sa profesională, precizia, strălucirea și eleganța interpretativă de care a dat dovadă, în semn de respect față de arta pe care o slujește cu pasiune și deosebită abnegație, precum și față de mentorii care l-au călăuzit în devenirea sale artistică.

O felicitare specială doresc să adresez preoților Eduard-Mihai Coșa, Florin-Ionuț Lucaci și Iosif-Claudiu Doboș, destinați să păstorească comunitatea credincioșilor din această parohie. Prin felul lor de a gândi și de a acționa, acești părinți spirituali au înlesnit perspective promițătoare pentru tineri entuziaști, precum și pentru persoane care au trecut deja pragul maturității fizice și intelectuale. În mod cert, fără încurajarea și susținerea considerabilă asupra cărora au consimțit preoții care au s-au succedat la cârma acestei parohii, dirijorul Adrian Farcaș, coriștii, instrumentiștii selectați din orchestra Filarmonicii din Bacău, soliștii (soprana Andreea Simon, altista Elena Băiceanu, tenorul Alexandru Savin și basul Marius Mădălin Munteanu - interpreți lirici la Opera Națională Română din Iași), credincioșii înșiși, sponsorii și ceilalți susținători necunoscuți nouă, fără toate acestea, corul parohiei "Fericitul Ieremia" din Bacău nu ar fi experimentat prea curând imensa bucurie de a fi re-creatori ai celebrei compoziții mozartiene și de a realiza astfel saltul calitativ în sfera muzicii culte universale vocal-simfonice.

Aceste modeste aprecieri se doresc a fi un act de mulțumire și de recunoștință pentru toți aceia care s-au implicat în organizarea acestui eveniment, precum și un îndemn și o încurajare pentru tinerele generații spre a prețui, promova și perfecta o artă ale cărei virtuți întrec în complexitate toate celelalte forme ale expresiei artistice.

Petronela Andrieș


 

lecturi: 28.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat