Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Francisc: Ziua de Rugăciune pentru Creație, ecologie umană urgentă

O Zi Mondială de Rugăciune pentru Îngrijirea Creației: este cea instituită de papa Francisc la 6 august 2015 și care se va celebra mâine, 1 septembrie 2015, pentru prima dată. La ora 17.00, în bazilica vaticană, Sfântul Părinte va prezida Liturgia cuvântului. Reportaj de Giada Aquilino.

Ziua Mondială de Rugăciune, dimensiunea ecumenică. A trăi vocația de a fi "păzitori" ai lucrării lui Dumnezeu este "parte esențială" a vieții fiecărui creștin, chemat la o adevărată "convertire ecologică". Cu Scrisoarea de la începutul lunii august adresată cardinalilor Peter Turkson și Kurt Koch, președinți - respectiv - al Consiliului Pontifical al Dreptății și Păcii și al Unității Creștinilor, papa Francisc a instituit Ziua Mondială de Rugăciune pentru Îngrijirea Creației, la 1 septembrie în fiecare an, aceeași zi în care este celebrată și de Biserica Ortodoxă.

Contextul lui Laudato si'. Deci un caracter tipic ecumenic, subliniat cu referință în scrisoare la contribuțiile patriarhului Bartolomeu și a mitropolitului Ioannis la Laudato si'. Dar și o voință precisă, aceea a pontifului, care se inserează în contextul ultimei enciclice, reafirmând că salvgardarea "casei noastre comune" nu are numai o dimensiune legată de mediu, ci include o adevărată ecologie integrală pentru o nouă paradigmă de dreptate, în care rezultă indisolubile de preocuparea față de natura echitatea față de cei săraci, angajarea în societate, dar și bucuria și pacea interioară.

Urgența unei ecologii umane. Teme îndrăgite de Francisc, de mai multe ori tratate în intervențiile sale, ca atunci când - la audiența generală din 5 iunie 2013 - afirmă că se "trăiește un moment de criză": "vedem asta în ambient, dar mai ales vedem asta în om. Persoana umană este în pericol: acest lucru este sigur, persoana umană este astăzi în pericol, iată urgența ecologiei umane! Și pericolul este grav deoarece cauza problemei nu este superficială, ci profundă: nu este numai o problemă de economie, ci de etică și de antropologie".

Viața netutelată. Ceea ce domină, afirmă papa, sunt "dinamicele unei economii și ale unor finanțe care nu au etică", deoarece astăzi cine comandă "nu este omul", ci banii. Și totuși, adaugă el, Dumnezeu "a dat misiunea de a păzi pământul nu banii, ci pe noi: bărbații și femeile", care sunt însă jertfiți "idolilor profitului și consumului" de "cultura rebutului". "Viața umană, persoana nu mai sunt simțite ca valoare primară care trebuie respectată și tutelată, în special dacă este săracă sau neputincioasă, dacă încă folosește, cum ar fi cel care urmează să se nască, sau nu mai folosește, ca bătrânul".

Dialog despre viitorul planetei. Invitația pontifului este așadar de a lua "în serios" angajarea de "a respecta și a păzi creația", promovând "o cultură a solidarității și a întâlnirii". Concept reluat și lărgit în Laudato si', cu preocuparea de "a uni toată familia umană în căutarea unei dezvoltări sustenabile și integrale", printr-un "dialog despre modul în care construim viitorul planetei", având certitudinea "că lucrurile se pot schimba": Creatorul - reafirmă Francisc - "nu se întoarce niciodată înapoi în proiectul său de iubire, nu-i pare rău niciodată că ne-a creat". Tocmai în vederea "asumării de stiluri de viață coerente", papa a stabilit așadar Ziua Mondială pentru Îngrijirea Creației. La audiența generală din săptămâna trecută a amintit că în toată lumea diferitele realități ecleziale locale au programat inițiative de rugăciune și de reflecție, pentru ca să fie celebrarea un "moment forte": "În comuniune cu frații noștri ortodocși și cu toate persoanele de bună voință, vrem să oferim contribuția noastră la depășirea crizei ecologice pe care o trăiește omenirea".

(După Radio Vaticana, 31 august 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat