Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Ratzinger la Liturghia pentru foștii studenți: "Epidemia inimii duce la corupție"

"Adevărul, iubirea și bunătatea care vin de la Dumnezeu îl fac pe om pur și adevărul, iubirea și bunătatea se întâlnesc în Cuvânt, care eliberează de «uituceala» dintr-o lume care nu se mai gândește la Dumnezeu". Este inima omiliei pe care papa emerit Benedict al XVI-lea a rostit-o duminică dimineață în timpul Liturghiei prezidate de el în biserica din "Campo Santo teutonico" din Vatican, la care au participat membri ai Schülerkreis ("Cercul Elevilor" lui Ratzinger) și ai noului Schülerkreis, reuniți în zilele trecute la Castel Gandolfo pentru a reflecta asupra temei "Cum să vorbim astăzi despre Dumnezeu", cu participarea preotului și filozofului ceh Tomas Halik. Asta informează situl Fundației Ratzinger.

Nu vine la noi și din exterior răul care ne agresează? Este sensul întrebării puse de Pontiful emerit în omilia sa în germană. Desigur, este necesar să fim purificați de toată impuritatea care se află în afară: "Am putea răspunde - a afirmat Benedict al XVI-lea - cu o igienă exterioară la multele boli și uneori epidemii care ne amenință". Este bine de a avea acest tip de responsabilitate față de exterior pentru ca moartea să nu învingă, a afirmat Papa emerit. Și totuși, a continuat el, asta nu ajunge, pentru că există și "epidemia inimii", cea interioară, care "duce la corupție și la alte murdării încă, acelea care-l conduc pe om să se gândească numai la sine și nu la bine". Astfel asumă importanță decisivă, alături de cult, ethosul, adică "igiena interioară": "Ce face omul pur? Care este forța autentică de purificare? Cum se ajunge la igiena inimii?", a întrebat Benedict al XVI-lea.

"Într-un alt text din Evanghelie - a continuat el - Domnul le spune discipolilor săi: «Voi sunteți curați, din cauza cuvântului pe care vi l-am vestit»". Așadar se devine curați prin intermediul Cuvântului: "Cuvântul este Isus Cristos însuși și noi întâlnim Cuvântul și în cei care îl reflectează, care ne arată fața lui Dumnezeu și care reflectează blândețea sa, umilința inimii sale, simplitatea sa, iubirea sa, sinceritatea sa".

La sfârșitul Liturghiei, s-a desfășurat în sălile alăturate de "Campo Santo teutonico" o ceremonie pentru inaugurarea "Aulei Papa Benedict - Joseph Ratzinger", pe care Papa emerit a binecuvântat-o. În intervenția sa introductivă, monseniorul Hans Peter Fischer, rector al Colegiului teutonic, a anunțat că la 18 noiembrie se va ține ceremonia de deschidere a Bibliotecii romane Joseph Ratzinger - Benedict al XVI-lea, dedicată în întregime vieții sale și gândirii sale ca studios și ca Pontif, în cadrul Bibliotecii Colegiului teutonic și al Institutului roman al Societății Görres, în Vatican.

Printre cei prezenți la ceremonia de astăzi, cardinalii Christoph Schönborn, arhiepiscop de Viena, și Kurt Koch, președinte al Consiliului Pontifical pentru Unitatea Creștinilor, arhiepiscopul Georg Gänswein, prefect al Casei Pontificale și secretar particular al lui Benedict al XVI-lea.

(După Vatican Insider, 30 august 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat