Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Martini după trei ani

Lecția tăcerii care deschide la ascultare și ajunge în dialog

De Gianni Borsa

"Pasiunea pentru evanghelie, parresia, invitația la un stil de Biserică sinodal, lupta pentru dreptate și iertarea, atenția față de săraci": acestea sunt trăsăturile care apropie - desigur în afară de școala ignațiană - doi iezuiți ca Jorge Mario Bergoglio și Carlo Maria Martini. Așa cum nu lipsesc diferențele: în "temperament", în formare și în "curriculum ecleziastic". Marco Vergottini, teolog, îndelung colaborator al arhiepiscopului de Milano de atunci, e cel care semnalează punctele de contact în figura și în gândirea actualului pontif și a biblistului care a fost pe catedra lui Ambroziu din 1979 până în 2002. Se amintește a treia aniversare a morții lui Martini, care a fost la 31 august 2012: cu această ocazie a văzut lumina tiparului volumul "Martini și noi", îngrijit de Vergottini, cu 111 mărturii de "cardinali, episcopi, intelectuali, teologi, jurnaliști și mai ales bărbați și femei care au fost marcați de raportul cu cuvintele sale, cu scrierile sale, cu persoana sa".

În dialog cu timpul său. La sfârșitul muncii lungi în jurul volumului, Vergottini recunoaște că unii dintre cei care relatează despre cunoștința personală cu cardinalul Martini, "au descoperit sau imprimat o nouă direcție propriei lor vieți chiar în întâlnirea cu el, în ascultarea magisteriului său episcopal la Milano care a durat 22 de ani, continuat de catedrele din Ierusalim și Gallarate". Scrierile prezentate în "Martini și noi" și grupate pe capitole, schițează de altfel un soi de cuprins al biografiei martiniene: credinciosul și viața spirituală; biblistul și Ierusalimul; episcopul și Biserica sa; omul dialogului ecumenic și interreligios; păstorul și formele comunicării; intelectualul și polisul. Vergottini, care are în urma sa diferite studii despre cardinalul, precizează: "Dacă Martini a putut surprinde Biserica din Milano prin insistența cu care a amintit de primatul dimensiunii contemplative, tot el a căutat cu intensitate, curiozitate și îndrăzneală - de unii considerată aproape imprudentă - să intre în dialog cu femeile și bărbații de astăzi pentru a-i determina să reflecteze asupra sensului existenței și a-i solicita la întâlnirea cu Tatăl tuturor, provocând interes și acțiune în lumea laică, ca nicio altă personalitate din lumea catolică".

Tăcere care generează ascultare. Printre semnăturile din volum, editat de Piemme, figurează cardinalul Ravasi, priorul din Bose Enzo Bianchi, patriarhul ecumenic Bartolomeu I. Și apoi Cacciari, Cazzullo, De Bortoli, Giorello, Lerner, Mancuso... Atâția prieteni din lunga perioadă milaneză a lui Martini. Între aceștia chiar Ravasi, numit de Martini în 1989 prefect al prestigioasei Biblioteci Ambroziene. În scrierea sa, Gianfranco Ravasi, președinte al Consiliului Pontifical al Culturii, subliniază mai ales un aspect al cardinalului de origine piemonteză: "Tăcerea autentică generează ascultarea care, la rândul său, creează dialogul. Cam acesta a fost programul personal și eclezial al lui Martini care a învăluit mereu cuvintele sale cu tăcere contemplativă, făcându-le astfel incisive și eficace și de aceea rodnice pentru întâlnirea cu Celălalt divin și celălalt uman". Dar "tăcerea sa nu era doar una «ascetică», adică una capabilă să purifice cuvântul de verbozitate, de emfază și de prevaricațiune; era și o tăcere «mistică» și pasionată pentru că zidea comuniunea prin ascultarea atentă a cuvântului celuilalt. Ni degeaba primele intervenții ecleziale publice ale cardinalului au fost un apel la viața contemplativă și la ascultarea Cuvântului sacru". Cardinalul Ravasi adaugă: "Martini în lunga sa slujire pastorală a știut în mod constant să coboare de pe muntele tăcerii contemplative pentru a intersecta persoanele într-o tăcere de ascultare fraternă care ajungea în întâlnire, în confruntare, în dialog unde identitatea și diferența se constituiau împreună în armonie".

"Ecleziastic fără tactici". Asupra ascultării revine biblistul Enzo Bianchi, conform căruia aspectul "cel mai impresionant al modului său de a fi om, creștin, episcop al Cuvântului, provenea din marea sa capacitate de ascultare: a dialoga cu el însemna a experimenta personal ce este o ureche atentă și o inimă primitoare, ce înseamnă a gândi și a se ruga înainte de a formula un răspuns... Din această ascultare atentă, a Cuvântului și a interlocutorului, am văzut născându-se în cardinalul Martini capacitatea de gesturi profetice, grija față de Biserică și față de unitatea sa, apropierea de săraci, a fi aproapele pentru cei îndepărtați, dialogul cu necredincioșii. În el percepeam una dintre rarele figuri de ecleziastici fără tactici, nici strategii, nici calcule de conducere, ci acea viață a lui Cristos și în Cristos pe care o pusese drept cheie de lectură a existenței fiecărui botezat și a slujirii sale pastorale".

(După agenția SIR, 31 august 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat