Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

În așteptarea papei, în Cuba colectă a milostivirii

La mai mult de două săptămâni de la vizita papei Francisc în Cuba, programată de la 19 la 22 septembrie 2015, Biserica locală promovează pentru astăzi, 30 august 2015, o colectă națională a milostivirii. Evenimentul se inspiră din motoul călătoriei pontificale, adică "Misionar al milostivirii". Reportajul este de Isabella Piro.

Alimente, îmbrăcăminte, jucării, bani: acestea sunt contribuțiile pe care credincioșii cubanezi pot să le doneze pentru colecta națională a milostivirii. Inițiativa, promovată de Conferința episcopală locală, se ține în toate parohiile, comunitățile și casele misionare din insulă și ceea ce se va aduna se va da persoanelor mai nevoiașe. "În zilele care preced vizita papei - scrie într-o notă monseniorul Dionisio García Ibañez, președinte al episcopilor cubanezi - este frumos a cere Domnului să avem sentimente de milostivire".

Vizita papei, un eveniment de mântuire

De aici, invitația prelatului de a face mici gesturi zilnice de milostivire, cum ar fi "a vizita pe cei bolnavi, a împărtăși ceea ce avem, a ierta și a cere iertare, a-i mângâia pe cei care plâng, a iubi mai mult și mai bine pe aproapele nostru". Totul, încheie prelatul, cu dorința ca vizita papei Francisc în Cuba "să constituie un eveniment de mântuire".

În construcție scena pentru Liturghia papei la Holguín

Între timp, sunt în toi pregătirile și pe insulă se lucrează la construirea scenei unde papa Francisc va prezida sfânta Liturghie la Holguín, în Piața Revoluției: este vorba despre o structură foarte simplă, al cărei plan amintește de valurile mării care înconjoară Cuba. În față va fi situat profilul Fecioare Carității del Cobre, o mică statuie de 60 cm salvată din apele Bahía de Nipe în 1612, de trei pescari umili. Pe scenă va fi prezent și Crucifixul din Biserica parohială "San Jeronimo de la Tunas", în Cuba de est: în mărime naturală, Cristos măsoară 145 pe 170 cm și atârnă pe o cruce de lemn de cedru care depășește doi metri. Va fi pentru prima dată, în 74 de ani, când acest Crucifix va părăsi Biserica parohială de apartenență pentru a fi expusă în aer liber.

Havana, prima etapă a Pontifului în insulă

De amintit că pontiful va pleca spre Havana în dimineața zilei de 19 septembrie; ziua următoare va prezida sfânta Liturghie în Piața Revoluției, apoi va întâlni instituțiile locale. După-amiază, este prevăzută celebrarea vesperelor cu preoții, călugării și seminariștii în catedrala orașului și apoi întâlnirea cu tinerii. Luni, 21 septembrie, papa Francisc va zbura la Holguín unde va prezida sfânta Liturghie, în timp ce după-amiază va merge la Santiago: aici îi va întâlni pe episcopi și apoi, seara, se va ruga în sanctuarul Fecioarei Carității del Cobre.

Din Cuba în Statele Unite

În același loc, la 22 septembrie papa Francisc va prezida sfânta Liturghie, urmată de o întâlnire cu familiile în catedrala "Adormirea Maicii Domnului" și de o binecuvântare asupra orașului. În sfârșit, pontiful va pleca spre Statele Unite, unde va merge la Washington, New York și Philadelphia, pentru Întâlnirea mondială a familiilor. Călătoria apostolică internațională, a zecea a Papei Bergoglio, se va încheia la 28 septembrie.

(După Radio Vaticana, 30 august 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat