Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Mărgineni: Hramul, Mirul și întâlnirea preoților din promoția 1968

Comunitatea din parohia "Sfânta Fecioară Maria, Regină", din Mărgineni a avut în perioada 20-24 august 2015 mai multe zile de sărbătoare, găzduind în biserica parohială oaspeți importanți din dieceza noastră și din alte dieceze.

Joi, 20 august 2015, la Liturghia de seară, a avut loc întâlnirea seriei de preoți care au fost sfințiți în anul 1968, cu prilejul de aniversare a 70 de ani de viață a pr. Dumitru Farcaș, originar din comunitatea noastră. Preoții care au fost prezenți sunt pr. Dumitru Farcaș, pr. Ioan Beșleagă, pr. Petru Beța, pr. Ioan Ciurea, pr. Mihai Enășel, pr. Isidor Mărtincă, pr. Vladimir Petercă, pr. Ion Purcaru, și Înaltpreasfințitul Ioan Robu, arhiepiscop și mitropolit de București.

Duminică, 23 august 2015, s-a celebrat Liturghia de hram a comunității noastre, în prezența a 30 de preoți oaspeți, celebrant principal fiind pr. Isidor Dâscă, decan de Bacău, iar predicator pr. Ludovic Butnărașu, vicedecan de Moinești. Biserica a fost însuflețită de numărul mare de credincioși din comunitate și din împrejurimi, dar și de glasurile frumoase ale coriștilor, care împreună cu păstorul comunității, pr. Mihai Dumitru, precum și preoții din altar, au adus mulțumire bunului Dumnezeu pentru mama noastră din ceruri, Fecioara Maria, Regina cerului și a pământului, dar mai ales a inimilor noastre.

Luni, 24 august 2015, după câteva luni de pregătire, a sosit momentul mult așteptat de cei 113 candidați la sfântul Mir, de a primi pecetea Duhului Sfânt. Coordonați de pr. vicar Sergiu-Doru Stoica, de animatorii din comunitate și sub îndrumarea părintelui paroh, toți candidații, 60 de băieți și 53 fete, au primit solemn pe cei trei episcopi veniți să administreze sacramentul sfântul Mir, pe Preasfințitul Petru Gherghel, episcop de Iași, pe Preasfințitul Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, și pe Preasfințitul Petros Stefanou, episcop de Syros (Grecia), precum și pe ceilalți 38 de preoți veniți la această sărbătoare.

În cadrul sfintei Liturghii de administrare a Mirului, însoțiți de preoții concelebranți, cei trei episcopi s-au rugat pentru coborârea Duhului Sfânt cu darurile sale asupra candidaților, nașilor și asupra întregii comunități prezentă la această celebrare. Iar în timpul predicii, după ce a subliniat importanța sacramentului Mirului, a Duhului Sfânt și a darurilor sfinte, episcopul Aurel Percă a purtat un dialog catehetic cu adolescenții. Candidații au primit sacramentul Mirului sau al Confirmațiunii prin ungerea pe frunte cu Sfânta Crismă, prin impunerea mâinilor și prin cuvintele: Primește pecetea darului Duhului Sfânt! Fiecare naș și-a așezat mâna dreaptă pe umărul finului, semn al ocrotirii și al grijii pe care trebuie să i-o poarte.

Un puternic impact vizual a fost dat acestei sărbători de eliberarea din mâinile episcopilor prezenți a șapte porumbei, oferiți de către candidați ca simbol al celor șapte daruri sfinte primite prin sacramentul Mirului.

Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru această nouă revărsare a Duhului Sfânt și pentru aceste zile minunate de sărbătoare și pline de har, episcopilor prezenți, preoților concelebranți, comunității si oaspeților care au participat cu tot sufletul la aceste ceremonii, precum și tuturor celor care au făcut posibilă aceste sărbători.

Pr. Mihai Dumitru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20-24 august: Mărgineni: Hramul, Mirul și întâlnirea preoților din promoția 1968


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat