Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Jubileu "ecumenic" pentru toți oamenii de bunăvoință

De Giacomo Galeazzi

Mai întâi milostivirea, apoi restul. O concepție despre misiunea sa care face din papa Bergoglio nu numai Capul Bisericii sau purtătorul de cuvânt al întregii creștinătăți, ci un interlocutor și un referent moral al "tuturor oamenilor de bunăvoință", conform lecției maestrului său Ioan al XXIII-lea, predecesorul din care se inspiră în magisteriu și pe care l-a proclamat sfânt în Piața "Sfântul Petru" în aceeași ceremonie de canonizare a lui Karol Wojtyła.

Punând în rând momentele predicării sale se descoperă o referință constantă la milostivire ca instrument de evanghelizare într-o lume secularizată și confuză care a pierdut multe valori moștenite de la o credință înrădăcinată în pofida infidelităților și a necorespunderilor. Trebuie reînnoită alegerea misionară pentru "a ajunge la toți cu balsamul milostivirii, în special la cel care se simte departe și la cei mai slabi", a recomandat la 26 aprilie 2015 Francisc participanților la întâlnirea președinților diecezani ai Acțiunii Catolice. Invitația Pontifului este de a lucra pentru un elan apostolic reînnoit, însuflețit de pasiunea puternică față de viața oamenilor, pentru a contribui astfel la transformarea societății și a o orienta pe calea binelui. Președintele emerit al Curții Constituționale, Giovanni Maria Flick, vorbind în urmă cu doi ani fundației Centesimus annus a precizat că în originea ebraică a ceea ce traducem astăzi cu milostivire, Vechiul Testament indică milostivirea cu expresia rehamim, care desemnează propriu-zis "măruntaiele" (la singular, în sens matern, pântece). Din milostivirea inițială Dumnezeu păstrează amintire față de oameni: cu condiția ca oamenii să fie fervenți în speranța de a o primi, până la insistență, aproape până la insolență.

Pentru Francisc, obiectivul Jubileului Milostivirii este să solicite Biserica să coboare în realitate. "Teologia nu poate face abstracție de un timp și de un spațiu precis care este lumea reală. De fapt, Dumnezeu nu vorbește în abstract, ci persoanelor concrete care trăiesc într-o anumită epocă", a evidențiat cardinalul Pietro Parolin, secretar de stat, care la 24 aprilie 2015 a ținut la Padova o conferință în Facultatea teologică din Triveneto în concordanță deplină cu chemarea lui Francisc la o teologie întrupată care să-i pună pe teologi în confruntare cu lumea contemporană și cu problemele sale cum sunt "noile migrații" în fața cărora trebuie "să devină purtători de instanțe etice capabile să se transforme în acțiuni politice în mod necesar împărtășite".

O împărtășire, afirmă cardinalul Parolin, "care merge dincolo de însăși legăturile europene, fiind vorba despre o realitate ale cărei cauze sunt determinate de o comunitate internațională în care responsabilii, state și instituții interguvernamentale, sunt preocupați să garanteze echilibre tot mai precare în loc să tindă la o stabilitate și să construiască situații pașnice". Așadar, Jorge Mario Bergoglio pune în centru necesitatea dialogului într-o lume deschisă: "Lumea pe care Francisc o descrie și o interpretează este o lume deschisă, unde în principiu nu există situații sau obiceiuri preconstituite, ci este o lume de relații și de dialog, două aspecte care pentru el sunt o regulă de viață", explică același cardinal Parolin. Și de fapt, de la primul interviu acordat de Francisc presei tipărite, în septembrie 2013 reies tocmai aceste linii-călăuză ale "pontificatului milostivirii". Milostivirea este sentimentul de compasiune față de nefericirea celuilalt, care determină să se acționeze pentru a o alina. Milostivă este privirea Papei fiu de migranți asupra omenirii rănite din al treilea mileniu. "Fără milostivire, teologia noastră, dreptul nostru, pastorația noastră riscă să alunece în meschinărie birocratică sau în ideologie", scrie Francisc la 3 martie 2015 într-o scrisoare adresată arhiepiscopului de Buenos Aires, Mario Poli. "Trebuie să ne ferim de o teologie care se epuizează în disputa academică sau care privește omenirea dintr-un castel de sticlă. Se învață pentru a trăi: teologia și sfințenia sunt un binom indisolubil. Teologia pe care o elaborați să fie așadar înrădăcinată și întemeiată pe Revelație, pe «Tradiție», dar să însoțească și procesele culturale și sociale, îndeosebi tranzițiile dificile. În acest timp teologia trebuie să ia asupra sa și conflicte: nu numai cele pe care le experimentăm în cadrul Bisericii, ci și pe cele care se referă întreaga lume și care se trăiesc de-a lungul străzilor din America Latină".

De aceea "nu vă mulțumiți cu o teologie de măsuță. Locul vostru de reflecție să fie frontierele. Și să nu cădeți în ispita de a le vărui, de la parfuma, de a le ajusta un pic și de a le domestici. Chiar și teologii buni, ca păstorii buni, au miros de popor și de stradă și, cu reflecția lor, varsă ulei și vin pe rănile oamenilor". Faptă de milostenie în morala creștină este o faptă în care se exercită virtutea milostivirii și, cu semnificație mai generică, este un act de bunătate, de caritate față de cel care suferă. "Dumnezeu iartă atâtea lucruri, pentru o faptă de milostenie", scrie Alessandro Manzoni în "Logodnicii". Cu Jubileul, Francisc vrea să însoțească și să primească pe omul concret cu rănile și contradicțiile sale și nu să facă din el o abstracție.

Cardinalul Walter Kasper, președinte emerit al Consiliului Pontifical pentru Unitatea Creștinilor, indică în milostivire sensul ultim al predicării lui Francisc pentru care a reflecta în mod teologic asupra milostivirii induce la punerea chestiunilor fundamentale ale doctrinei despre Dumnezeu.

Așadar, Milostivirea Divină constituie nucleul și suma revelației biblice despre Dumnezeu.

Conversând cu părintele Antonio Spadaro, director al "La civilt? cattolica", istorica revistă bilunară a iezuiților, ordina din care face parte și Jorge Mario Bergoglio, clarifică faptul că Biserica este milostivire. Așadar, înainte de principii vine "kerygma", vestirea că Evanghelia este iubire, primire față de toți. Imaginea de Biserică pe care o preferă Francisc este aceea exprimată de Conciliul al II-lea din Vatican în Lumen gentium, "a sfântului popor credincios al lui Dumnezeu. Sentire cum Ecclesia pentru mine înseamnă a fi în acest popor. Și ansamblul credincioșilor este infailibil în credință și manifestă această infallibilitas in credendo prin simțul supranatural al credinței întregului popor care merge. Așadar, nu trebuie nici să credem că înțelegerea lui «a simți cu Biserica» este legată numai de «a simți cu partea sa ierarhică»: se referă la toată Biserica, popor și păstori. O Biserică pe care Francisc nu o reduce la «o capelă mică ce poate conține numai un mic grup de persoane selecționate. Nu trebuie să reducem sânul Bisericii universale la un cuib protector al mediocrității noastre». Papa visează «o Biserică Mamă și Păstoriță». «Biserica este rodnică, trebuie să fie rodnică. Când îmi dau seama de comportamente negative ale slujitorilor Bisericii sau ale consacraților sau consacratelor, primul lucru care-mi vine în minte este: Iată un holtei, sau iată o fată bătrână. Nu sunt nici tați, nici mame. Nu au fost capabili să dea viață»".

(După Vatican Insider, 28 august 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat