Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție: Mâna mamei

Spiritul rugăciunii este spiritul iubirii. Iubirea este inima rugăciunii. Numai că, vorbind mereu despre iubire, uităm tocmai iubirea. De aceea, la audiența generală din 26 august 2015, Sfântul Părinte papa Francisc a ținut să vorbească despre acea "misiune frumoasă a mamelor și a taților", să-i învețe pe copii să facă semnul crucii, să-i învețe să se roage. Să se roage cu o inimă fierbinte și sinceră, adică iubindu-l cu adevărat pe Dumnezeu.

De ce a ales tocmai această zi - de 26 august - să vorbească despre spiritul rugăciunii?! Logic, fiindcă triada de reflecție începută la audiența generală din 12 august cuprindea modul în care familia trăiește timpii de sărbătoare, de muncă și de rugăciune"1. Dar nu numai atât: printr-o minunată sincronicitate, 26 august este sărbătoarea Maicii Domnului din Czêstochowa2. Potrivit legendei, icoana a fost pictată de sfântul evanghelist Luca pe tăblia mesei din casa familiei din Nazareth - o icoană care, glorificând chipul mamei, glorifică familia. Iar în fața acestei icoane, "Madonna Nera", Karol Wojtyła a rostit, pentru prima dată3, rugăciunea "Totus tuus ego sum, Maria, et omnia mea tua sunt ", încredințându-se protecției sfintei Fecioare. Și așa a fost, de-a lungul întregii sale vieți.

*

Cu veșmântul său alb pătat de sânge, în ambulanța care gonea spre spital, rugăciunea se auzea slab, dar clar de pe buzele sale: "O Maria, Madonna! Maria, Madonna!", în timp ce privirea aproape stinsă căuta o icoană a sfintei Fecioare. Dar în Piața "Sfântul Petru" nu era nici una vizibilă. Era 13 mai 1981. Pe scaunul unde trebuia să stea Sfântul Părinte în timpul audienței, pelerinii, care rămăseseră plângând și rugându-se rozariul, așezaseră o copie a icoanei Maicii Domnului din Czêstochowa, pe care o aduseseră în dar din Polonia și pe care scriseseră: "Niech Nasza Pani chroni Papieża od wszelkiego zła" "Fie ca Stăpâna noastră să-l apere de tot răul pe papa". Polonezii spun ca "Madonna Nera" se află întotdeauna acolo unde are loc ceva important, ca să intervină. Glonțul atentatorului lovise la numai câțiva milimetri de artera mezenterică. Dacă ar fi fost atinsă, șocul hemoragic ar fi fost ireversibil.

Imediat după prima externare din Spitalul Gemelli, Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea a cerut să fie așezată o imagine a sfintei Fecioare, bine vizibilă, în Piața "Sfântul Petru". Așa cum relatează cardinalul Giovanni Battista Re, a fost reprodusă în mozaic o foarte veche frescă din bazilica constantiniană, mutată în bazilica nouă în anul 1607, după terminarea cupolei lui Michelangelo, și încoronată în anul 1645. Aceasta este actuala icoană Mater Ecclesiae, având în partea inferioară stema și motoul papei Ioan Paul al II-lea, iar sub bordul de bază al imaginii a fost scris, cu litere aurii, titlul "Mater Ecclesiae". Icoana, înaltă de peste 2,5 m, așezată într-o fereastră încadrată de travertin, a fost binecuvântată de papa Ioan Paul al II-lea la 8 decembrie 1981, în sărbătoarea Neprihănitei Zămisliri, înainte de rugăciunea Angelus, pentru protecția Bisericii, a pelerinilor, a orașului și a lumii.

La întrebarea atentatorului, "Cum de nu te-am ucis?!", Sfântul Părinte a răspuns: "O mâna a tras, dar alta a deviat gloanțele"- mâna sfintei Fecioare de la Fatima (era sărbătoarea ei, ziua primei sale apariții în inima Portugaliei). Aceasta era a doua și cea mai gravă tentativă de asasinat (prima fusese chiar la Czêstochowa, dar explozibilul plasat în spatele icoanei Sfintei Fecioare, deci la câțiva metri de locul unde se afla papa Ioan Paul al II-lea, nu a putut fi detonat; a doua la Roma, a treia la Fatima, a patra la Manila).

*

De ce a fost nevoie să ne amintim toate acestea? Ca să știm că maica noastră din ceruri este totdeauna cu noi. Pentru ca fiecare dintre noi să-și întrebe inima și să-și scrie povestea lui și a iubirii sale; ca să nu uităm că iubirea mamei întrece orice iubire de pe pământ și deschide poarta cerului - și într-adevăr, ca să nu uităm! - fiindcă, într-o lume pe care răul o dorește a tuturor dezastrelor, tocmai binele este cel care se uită - și protecția - și iubirea.

Dr. Ecaterina Hanganu

Note
1 "Astăzi deschidem un mic parcurs de reflecție după trei dimensiuni care ritmează, ca să spunem așa, ritmul vieții familiale: sărbătoarea, munca, rugăciunea" (Audiența generală din 12 august 2015). Cf. http://www.ercis.ro/actualitate/viata.asp?id=20150866
2 Zilele de prăznuire sunt 6 martie, 3 mai, 15 și 26 august. Cf. http://www.ignus.ro/texte/maica-domnului-czestochowa.html
3 Informație primită de la pr. Tadeusz Rostworowski, SJ.
4 Rugăciunea sfântului Louis-Marie Grignion de Montfort: "Totus Tuus ego sum et omnia mea tua sunt. Accipio Te in mea omnia!"


 

lecturi: 39.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat