Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Dincolo de tribalism

Sud Sudan, în inima războiului un sat al păcii

De Davide Maggiore

Unei țări chinuite de conflicte a voit să ofere un exemplu de pace. Monseniorul Paride Taban este episcopul emerit al diecezei sud-sudaneze Torit, are 79 de ani. În cursul vieții sale, ceea ce este astăzi Sud Sudanul a trecut prin trei mari războaie civile: două între guvernul de la Khartoum, capitala Sudanului unit pe atunci, și combatanții pentru independență (1955-1972 și 1983-2005) și unul care, după nașterea noii națiuni cu capitala Juba, continuă să opună trupele fidele președintelui sud-sudanez Salva Kiir rebelilor conduși de fostul său vice, Riek Machar. Însă monseniorul Taban nu s-a resemnat niciodată cu perspectiva diviziunii permanente.

Surse de inspirație. "Încă din timpurile colonialismului - raționează el - Sudanul de Sud a fost exploatat folosind logica divide et impera, a tribalismului și chiar războiul actual resimte acest lucru. Deci dacă vrem să terminăm cu conflictul, trebuie să creăm un loc în care toți să poată trăi ca o singură comunitate, o unică familie". De fapt, din 2005, acest loc există, prin inițiativa episcopului însuși: este "satul păcii" Kuron, în Ecuatorul de est, pe lângă granița de sud-est a țării. Inspirația este comunitatea în care însuși monseniorul Taban s-a născut și a crescut: "Trăiau familii care proveneau din toate părțile Sudanului, nu știam nici măcar ce era tribalismul - își amintește astăzi prelatul -. Astfel în timpul războiului împotriva regimului de la Khartoum am decis că, dacă într-o zi se va ajunge să se semneze un armistițiu, mi-aș fi dat demisia pentru a crea și eu un sat al păcii". Confirmarea că proiectul era realizabil a venit câțiva ani mai târziu, în timpul unui pelerinaj în Țara Sfântă și o vizită în localitatea Neve Shalom (sau, în arabă, Wahat as-Salam): o "oază de pace", cum spune numele său, cu scopul de a ține împreună familii care nu vor să fie divizate de conflictul din Orientul Mijlociu. "Israelieni și palestinieni, creștini, evrei și musulmani au creat o comunitate întemeiată pe principiul cooperării - amintește monseniorul Taban -. A fost un model pentru mine când în sfârșit, în 2005 s-a ajuns la acordul de pace în Sudan: atunci, așa cum făgăduisem, am cerut papei Ioan Paul al II-lea să fiu lăsat la odihnă, iar el mi-a permis asta".

Răscruce de culturi. Nimic, în geneza satului Kuron, n-a fost întâmplător, nici alegerea locului în care să fie înființat. De fapt, acel colț din Ecuatorul de est este un punct de răscruce naturală pentru multe populații. "Este aproape de Etiopia, pe lângă Nilul superior și chiar păstorii Turkana din Kenya și Karimojong din Uganda au venit mereu aici în timpul perioadei de păscut", afirmă episcopul. Conviețuirea nu era mereu ușoară, raziile împotriva turmelor altora erau frecvente: și pentru aceasta, relatează monseniorul Taban, s-a încercat să se furnizeze, prin crearea unui program agricol, bazat pe câteva noi ferme, o posibilă alternativă economică pentru locuitorii de acolo. Până în acel moment au trăit numai vânzând lapte sau animale. După aceea s-au născut o școală și o clinică: fără hrană, fără o calitate a vieții acceptabilă, este convingerea monseniorului Taban, este imposibil a vorbi despre pace și a demara inițiative concrete, care pot să treacă și de la gesturi și de la practici simple, ca sportul. "Chiar și fotbalul ne-a ajutat să dăm viață unei culturi a păcii: tineri de diferite populații care prădau turmele altora, s-au întrecut împreună și persoane care înainte se numeau «dușmani» acum se definesc frați, până acolo încât grație unui fost general kenyan i-am învățat să se ocupe, ca o poliție locală, de însăși siguranța satului", mărturisește episcopul. Care nu-și pierde speranța nici în mijlocul conflictului aflat încă în desfășurare, în ore în care guvernul a acceptat să ratifice formal acordul de pace abia concordat, după luni de tratative, la Addis Abeba. Monseniorul Taban, care în capitala etiopiană era prezent, vrea chiar să relanseze idealul său de conviețuire. În coincidență cu a zecea aniversare a "satului păcii", specifică el, "a fost convocată o conferință de donatori: proiectul este acela de a face să se nască la Kuron o academie a păcii", care să ajute țara să pornească din nou după acest conflict.

(După agenția SIR, 27 august 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat