Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Horlești: Sfințirea bisericii "Trupul și Sângele Domnului"

Consacrarea altarului și sfințirea bisericii "Trupul și Sângele Domnului" din Horlești au avut loc duminică, 23 august 2015, la ora 11.00. Episcop consacrator a fost PS Petru Gherghel. Au fost prezenți: PS Aurel Percă, ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop și mitropolit de București, PS Petros Stefanou, episcop de Syros (Grecia), 40 de preoți și peste 3.000 de credincioși.

Celebrarea a început la ora 10.30 cu primirea episcopilor și a continuat cu procesiunea de la casa parohială spre biserica nouă ce avea să fie sfințită.

Pe treptele din fața bisericii a avut loc deschiderea celebrării. PS Petru Gherghel i-a salutat pe toți arătând că evenimentul sfințirii bisericii din Horlești este unul dintre cele mai importante: sfințirea bisericii "Trupul și Sângele Domnului" este o încununare a muncii și a efortului multor persoane; prin mărimea sa biserica este numită "catedrală", aceasta și pentru faptul că Horleștiul a fost odinioară reședință episcopală. "Horleștiul este, fără îndoială, un punct de referință în istoria Bisericii din Moldova, a spus Preasfințitul; reprezintă unul dintre cele mai vechi centre catolice ale Moldovei".

Pr. paroh Daniel Bișoc a prezentat un scurt istoric al lucrărilor, scoțându-i în evidență pe cei care au contribuit la înălțarea bisericii. Biserica a fost reparată în anul 1904, apoi după anul 1913 de mai multe ori, ultima dată între anii 1965-1967, când s-au făcut importante consolidări și adaosuri (două aripi laterale și turnul) și s-a demolat vechea clopotniță din lemn. Preotului Iosif Pal îi revine meritul inițiativei și realizării acestor îmbunătățiri arhitectonice. Și aceste consolidări s-au dovedit însă puțin durabile. Cutremurele (din anii 1977 și 1990) și alunecările de teren au degradat din nou biserica, impunându-se necesitatea unei noi construcții (a treia), începută în toamna anului 1990 prin grija preotului Anton Encuți și cu sprijinul important al episcopiei.

La continuarea lucrărilor pentru noua biserică au participat preoții parohi care s-au succedat la Horlești: pr. Anton Encuți (1988-1996), pr. Pavel Antăluțe (1996-2002), pr. Cristian Gașpal (2002-2007), pr. Domenic-Felician Petre-Antica (2007-2010) și pr. Adrian Iștoc (2010-2012) ajutați de preoții vicari și colaboratori care au lucrat în această parohie, sprijiniți de credincioșii din Horlești și de cei care, plecați fiind de pe meleagurile natale, s-au stabilit în alte parohii din Iași și din împrejurimi.

Actualul paroh, pr. Daniel Bișoc a contribuit la încununarea acestei lucrări care a durat aproximativ 25 de ani. Noua biserică, cu hramul "Trupul și Sângele Domnului", construită în stil roman modernizat, corespunde nevoilor actuale ale comunității catolice. Edificiul are 50 m lungime, 20 m lățime și 22 m înălțime.

Păstorul diecezei a sfințit apa și a stropit pereții bisericii. În jurul bisericii, ținând pânza albă, erau peste 200 de nași cu flori în piept și lumânări. La acest eveniment au participat și oficialitățile.

Cuvântul de învățătură a fost ținut de ÎPS Ioan Robu, care a vorbit despre semnificația sărbătorii pentru comunitatea din Horlești: "Biserica sărbătorește astăzi o zi deosebită, a explicat apoi evanghelia zilei. "Locul unde învățăm să cunoaștem chipul lui Cristos care este stăpânul, regele vieții noastre este biserica, este casa lui Dumnezeu... biserica este școala cunoașterii tot mai depline a lui Cristos; ca să ridici o biserică îți trebuie, în afară de bani, curaj și statornicie până la sfârșit, până o termini... trebuie să vezi mai departe, dincolo de ziduri, chipul Bisericii invizibile care crește în mulțimea credincioșilor".

Rugăciunea de consacrare, ungerea altarului și a pereților cu sfânta crismă, incensarea altarului și a bisericii, iluminarea altarului și a lăcașului de cult, împodobirea altarului au fost elementele centrale ale ritului de sfințire a bisericii.

Corul și fanfara au dat frumusețe sărbătorii.

La final, preoții care s-au implicat în ridicarea lăcașului de cult au primit din partea PS Petru crucea de onoare "Anton Durcovici" ca semn de prețuire și recunoștință. Apoi episcopii din jurul altarului au împărțit binecuvântarea finală.

Pr. Cosmin Croitoru

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 23 august: Horlești: Sfințirea bisericii "Trupul și Sângele Domnului"


 

lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat