Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian (NT): Sfințirea bisericii și consacrarea altarului

Un eveniment unic a marcat viața credincioșilor din Traian. Sâmbătă, 22 august 2015, a avut loc sfințirea bisericii "Sfinții Apostoli Petru și Paul" și consacrarea altarului, după lucrările de extindere și renovare ce i s-au adus începând cu anul 1991, sub călăuzirea părinților parohi Ieronim Enășoaie, Petru Solomon și Eduard Patrașcu.

Liturghia de la 10.30 a fost celebrată de ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop de București, fiu al satului Traian, însoțit de episcopii Petru Gherghel, Aurel Percă și Petros Stefanou (episcop de Syros, din Grecia).

Înainte de Liturghie, atât doamna Valeria Dascălu, primar al comunei Săbăoani, cât și părintele paroh, Edi Patrașcu, au ținut câte un discurs prin care au făcut un scurt tur în istoria comunității și prin care le-au urat celor patru oaspeți de seamă un călduros: "Bine ați venit!". De asemenea, arhiepiscopul Ioan Robu și episcopul Petru Gherghel l-au felicitat pe părintele pentru lucrările pe care a reușit să le finalizeze și și-au exprimat bucuria de a se reîntoarce în satul Traian. Tot în acele momente, nașii bisericii, credincioșii ce au vrut să arate un atașament și o slujire mai mari față de biserică, au înconjurat biserica cu o pânză uriașă ce "i-a legat" de ea, mai mult la figurat decât la propriu.

Liturghia a început de afară, de lângă ușile bisericii, unde s-a tăiat panglica inaugurală și s-au descuiat ușile; s-a intrat abia la "Gloria". Pentru credincioșii veniți în număr mare a fost instalat un ecran pentru a putea urmări celebrarea din curtea bisericii.

Predica a fost ținută de Preasfințitul Aurel, care a vorbit despre Biserică, despre instituția Bisericii, dar mai mult decât atât, de credincioșii care dau viață Bisericii și care reprezintă tot ce are ea mai de preț. Imediat după a urmat consacrarea altarului, când Înaltpreasfințitul l-a uns cu sfânta Crismă. Apoi au fost însemnați și stâlpii de susținere ai bisericii cu același untdelemn sfințit. Ritul consacrării altarului a culminat cu introducerea în altar a opt relicve de sfinți și martiri: sfântul Iacob cel Mare, apostol; sfântul Pius I, papă, martir; sfântul Sebastian, martir; sfântul Padre Pio de Pietrelcina; sfântul Ioan Paul al II-lea, papă; fericitul Ieremia; fericitul Vladimir Ghika și fericitul Anton Durcovici, sfinți care, împreună cu cei doi patroni ai bisericii, Petru și Paul, nădăjduim că vor mijloci pentru fiecare dintre noi.

La ofertoriu darurile au fost aduse de o familie din sat, cu șase membri, promovându-se astfel instituția ce stă la baza societății. De asemenea, lecturile au fost citite de un frate și o soră.

Întreaga comunitate s-a pregătit intens pentru sărbătoare, atât din punct de vedere material, cât și spiritual. Încă din primăvară s-au început în forță lucrările de renovare, la care au participat multe persoane din sat, uneori în număr mai mare, alteori în număr mai mic, dar de fiecare dată cu mult entuziasm. Corul s-a pregătit și el din timp, cântecele fiind repetate de nenumărate ori de cu două luni înainte, pentru a garanta prestația de excepție pe care a avut-o la marea sărbătoare. Tinerii s-au ocupat de campusul cu copiii din sat cu o săptămână înainte, și acest lucru pentru a se pregăti într-un mod cât mai frumos și să înțeleagă ce ocazie unică în viață au prin participarea activă la acest eveniment. Tinerii au fost și amfitrionii evenimentului, întâmpinând oaspeții îmbrăcați în niște costume superbe din secolul al XVII-lea, îmbinând astfel trecutul cu prezentul și creând o atmosferă cât mai plăcută prin zâmbete ce le-au împărțit. Corul și toți ceilalți doritori din sat s-au prezentat cu costumele tradiționale românești. Cu o zi înainte, vineri, o mulțime de oameni se găsea la biserică și în jurul ei, punând umărul cu toții la treabă, copii, tineri, adulți, seminariști și orice om dornic să se asigure că evenimentul va decurge fără nicio problemă, într-un cadru cât mai prielnic.

Imediat după celebrare a avut loc un moment artistic, în care s-a interpretat monologul lui Octavian Paler, "Interviu cu Dumnezeu", poezia lui Radu Gyr, "Îndemn la lupta", iar tinerii au cântat o melodie foarte frumoasă, una dintre preferatele arhiepiscopului Ioan Robu, "Un dor cucernic", ce vorbește de satul natal și amintirea sa, ce va persista întreaga viață.

La final, credincioșii au rămas să se bucure de sarmalele pregătite cu mult drag de câteva femei darnice din sat, încheind împreună cel mai frumos eveniment din viața satului.

Se cuvine să aducem mii de mulțumiri părintelui Edi, care și-a sacrificat zilele și nopțile pentru a scoate la capăt toată treaba ce trebuia făcută. Îi mulțumim enorm că a știut cum să ne apropie pe toți de Biserică, că a știut cum să ne facă să o iubim și să trăim împreună credința ce ne-a fost dată.

Bianca Dorcu

* * *

Înregistrarea video a Liturghiei:

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 august: Traian (NT): Sfințirea bisericii și consacrarea altarului. Foto: Ovidiu Bișog


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat