Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIA?A DIECEZEI 

Bacău: Bucuria surorilor oblate asumpționiste de a trăi un dublu jubileu

Pentru noi, oblatele asumpționiste din România, jubileul a fost dublu: 150 de la fondarea noastră și 90 de ani de la venirea Surorilor Oblate Asumpționiste în România.

De aceea și sărbătoarea a fost pe măsură, bine pregătită din punct de vedere spiritual și festiv.

Începând cu 28 iulie 2015 ne-am adunat în număr mare în comunitatea "Sfânta Monica" din Izvoare - Bacău unde pr. Lucian Dîncă, AA, a animat o sesiune de două zile despre vocație: "Iată-mă! Trimite-mă!", apoi o reculegere de șapte zile pe tema "Până ce Cristos va fi format în voi". Zile de har și de binecuvântare în care fiecare a fost chemată să mediteze asupra vocației personale și asupra modului în care să devenim cristofori, să redescoperim icoana Sfintei Treimi din una fiecare dintre noi, să-l lăsăm pe Duhul Sfânt să-l formeze în noi pe Cristos și să devenim martori ai împărăției ce sălășluiește deja în noi.

După reculegere a urmat consiliul regional lărgit, două zile, și, începând cu 7 august 2015, la biserica din centrul Bacăului, "Sfinții Apostoli Petru și Paul" a început triduum-ul celebrării jubileului. Surorile din toate comunitățile au participat la pregătirea și animarea jubileului.

Vineri, 7 august, seara am participat la adorația euharistică și la Rozariu urmată de sfânta Liturghie. Tot în biserică am vizionat filmul pregătit cu ocazia jubileului în care a fost prezentată fondarea noastră și misiunea tuturor comunităților din regiune. La derularea înregistrării video au fost invitați să participe și credincioșii.

Sâmbătă, 8 august, la prânz a fost binecuvântat bustul pr. D'Alzon inaugurat cu această ocazie în curtea mănăstirii de la Izvoare și a avut loc și deschiderea Anului Marie Correnson în regiunea noastră. Ne-am adunat în curtea mănăstirii lângă statuia părintelui d'Alzon și, după binecuvântarea bustului, am intrat cântând în capelă unde ne-am rugat Orele medii, urmate de citirea unor texte din scrisorile cofondatoarei noastre, maica Emmanuel-Marie Correnson. Înainte de încheierea ceremonialului, fiecare comunitate a primit tablourile fondatorilor noștri. Am luat prânzul împreună și pregătirile materiale pentru sărbătoarea de a doua zi au continuat la Izvoare.

Sâmbătă seara am participat la rugăciunea Rozariului la biserica "Sfinții Apostoli Petru și Paul", rugăciune oferită pentru noi de către pr. decan Isidor Dîscă. Apoi a urmat sfânta Liturghie, în cadrul căreia au fost celebrate zece căsătorii, ocazie pentru a ne ruga pentru fidelitatea în vocație și pentru familii creștine bune. După sfânta Liturghie toate surorile ne-am adunat în bisericuța "Sfântul Nicolae" în care se organizează adorație perpetuă și am continuat rugăciunea noastră cu animarea adorației. Începând cu ora 20.00 ni s-au alăturat surorile și copiii de la Casa de Copii "Sfânta Maria, Ajutorul Creștinilor" din Barați, care au continuat animarea adorației. Am rămas în adorație până la ora 21.20, când părintele vicar a venit, ne-a dat binecuvântarea și a închis biserica. Deja gândurile noastre se îndreaptă spre sărbătoarea ce va urma mâine.

Duminică, 9 august, majoritatea surorilor din regiune sunt prezente la sfânta Liturghie jubiliară. Episcopul auxiliar de București, PS Cornel Damian, a răspuns invitației noastre și a prezidat sfânta Liturghie înconjurat de 21 preoți. Liturghia a fost animată de corul mare al parohiei, dirijat de pr. Ciprian, vicar parohial. La predică Excelența sa a prezentat carisma noastră și un scurt istoric, apoi a continuat cu îndemnuri inspirate de lecturile zilei. Liturghia a fost bine animată de surori care au citit lecturile, rugăciunea credincioșilor, au cântat psalmul și au prezentat oferirea darurilor. Surori din fiecare comunitate au dus: pâinea cu spice, vinul cu struguri, logoul jubileului, Biblia, o lumânare, un coș cu flori prezentat frumos de doi copii de la Barați îmbrăcați în costume tradiționale și o barcă în care erau puse drapelele țărilor în care suntem prezente.

La sfârșitul Liturghiei, sr. Bernadetta a reamintit importanța jubileului pentru congregație și pentru fiecare dintre noi și a rostit un cuvânt de mulțumire. La terminarea Liturghiei, după binecuvântarea solemnă, am ieșit în procesiune împreună cu preoții și am făcut fotografia de grup în fața bisericii.

De la biserică ne-am îndreptat spre Izvoare unde a urmat o masă fraternă la care au participat Excelența sa Cornel Damian, preoți, surori din diferite congregații, laici asumpționiști, familii prietene. La desert a urmat un moment distractiv: copii de la casa de copii din Barați au prezentat cântece și dansuri populare, iar surorile au pregătit dansuri meditative.

După ce au plecat invitații am continuat împărtășiri fraterne, dar misiunea unora dintre noi deja ne chema, așa că am plecat spre comunitățile noastre cu bucuria în suflet și cu inima plină de recunoștință pentru toate harurile primite din partea lui Dumnezeu în decursul celor 150 de ani de viață consacrată.

Mulțumim lui Dumnezeu pentru fondatorii noștri, pentru carisma și spiritualitatea pe care ne-au transmis-o, pentru toate surorile noastre care ne-au precedat pe drumul credinței, pentru surorile care au lucrat în România de-a lungul celor 90 de ani de prezență și au udat cu sudoarea frunții lor căile împărăției pe meleagurile noastre. Mulțumim lui Dumnezeu pentru cei trei ani care au precedat pregătirea acestui jubileu și care ne-au permis să trăim din plin bucuria sărbătorii de acum. Îi încredințăm Anul Marie Correnson pe care l-am început, pentru ca pe parcursul acestui an să ne ajute să redescoperim viața și scrierile cofondatoarei noastre pentru a ne impregna mai mult de gustul pentru împărăție și a reînnoi în noi elanul primelor începuturi.

Bucuria ce ne-a copleșit în aceste zile să ne însoțească zilnic pașii ca să fim martori bucuroși ai lui Cristos Înviat.

Sr. Viorica Bereș

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8-9 august: Bacău: Bucuria surorilor oblate asumpționiste de a trăi un dublu jubileu


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat