Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pakistan, dacă înseamnă moarte convertirea la Cristos

De Paolo Affatato

Ea apostată. El vinovat că a corupt și a dezonorat femeia. Soții din Lagore, Aleem Masih, 28 de ani, și Nadia Din Meo, 23 de ani, aveau o soartă marcată în Pakistan. Rudele Nadiei, după căsătoria celor doi tineri și convertirea tinerei la creștinism, nu au suportat "rușinea" de a avea în familie o femeie devenită creștină. Și astfel, după o vânătoare nemiloasă, au comis o omucidere cu sânge rece. Ambii tineri au fost împușcați. Aleem a murit pe loc. Și Nadia trebuia să aibă aceeași soartă, însă, salvându-se în mod miraculos, astăzi este în spital unde luptă între viață și moarte.

După cum prezintă la Vatican Insider avocatul Aneeqa Maria Anthony, coordonatoare a ONG "The Voice", care urmărește cazul acordând asistență legală, complicitatea și tăcerea față de un asasinat considerat de mulți "corect și meritat" fac în așa fel încât cu ușurință vinovații se vor bucura de nepedepsire. De fapt, apostatul, conform legii islamice, nu are scăpare și merită moartea. Aceeași soartă pentru cel care a dus-o pe Nadia "pe calea pierzării", adică la credința creștină.

"Familia Nadiei - relatează avocatul - era neliniștită pentru că tânăra, convertindu-se, a ruinat reputația familiei. Rudele au început să-i amenințe pe cei doi tineri care, pentru a se salva, au fugit la Narang Mandi, la 60 km de Lahore. Și familia creștină a lui Aleem Masih a fost de mai multe ori insultată și amenințată și a denunțat totul la poliție. Dar nu s-a putut face nimic: la 30 iulie, frații și alți membri ai familiei Nadiei i-au găsit și i-au ucis cu sânge rece".

Aleem a fost împușcat cu trei gloanțe: la picioare, la coaste și ultimul în gură. Gloanțele au lovit-o pe Nadia la coaste și la burtă. "Toți credeau că amândoi erau morți, în timp ce rudele se lăudau că au ucis doi «câini»: așa sunt numiți în mod disprețuitor creștinii", spune Anthony. Însă poliția, ajungând la locul delictului, a constatat că tânăra era încă vie și au dus-o la spitalul din Lahore, unde se află în condiții critice.

"În afară de asta, rudele Nadiei n-au permis nimănui să se apropie de tânără și să facă în așa fel încât să poată da vreo declarație utilă pentru a reconstitui faptul întâmplat și să-i recunoască pe vinovați", adaugă avocatul.

Totuși familia lui Aleem Masih a prezentat denunț și, după primele cercetări, s-a aflat că Muhammad Azhar, unul din rudele Nadiei, a mărturisit uciderea lui Aleem Masih și tentativa de ucidere a Nadiei, spunând că este "fericit că a ucis un creștin". Tânărul este convins că "va merge în paradis și că va fi amintit ca un erou, că a restituit din nou onoarea și orgoliul familiei sale". Avocatul Anthony afirmă toată angajarea sa de a urmări cazul pentru a face să nu cadă în uitare și pentru ca cei doi soți creștini să obțină dreptate".

În încălcare clară a principiilor despre libertatea religioasă și de conștiință, stabilite și de Declarația universală a drepturilor omului, continuă să existe țări care prescriu pedepse draconice sau trimit la moarte "apostați" care abandonează islamul. Apostazia (abandonarea religiei islamice) este considerat un delict în circa douăzeci de țări din lume, dintre care douăsprezece o pedepsesc cu moartea. Pakistanul nu prevede această pedeapsă pentru apostazie, însă o contemplă pentru blasfemie, delict care printre altele este imputat cu dezinvoltură îngrijorătoare, mai ales pentru a rezolva controverse private.

În 2007, unele partide religioase din Pakistan au propus un proiect de lege care pedepsea delictul de apostazie cu pedeapsa cu moartea pentru apostazie pentru bărbați și închisoare pe viață pentru femei, dar n-a reușit să treacă prin parlament. În țară, chiar dacă teoretic este posibilă schimbarea religiei de la islam, în practică, statul încearcă să împiedice procesul și convertiții de la islam sunt, printre altele, vulnerabili la legea despre blasfemie.

Un caz a fost răsunător: în 1990, un creștin convertit de la islam a fost acuzat în mod fals că l-a insultat pe Profet și închis pe viață, după sentințe ale tribunalelor în primă instanță și în apel. Pentru aceasta, prezintă câțiva preoți pakistanezi la Vatican Insider, există cazurile de "cripto-creștini", persoane convertite la credința în Cristos în secret.

(După Vatican Insider, 2 august 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat