Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Periferiile din Buenos Aires, originea Jubileului milostivirii

De Giacomo Galeazzi

Jubileul milostivirii nu este o "lovitură de teatru" a lui Francisc. Încă de la primul său Angelus, Jorge Mario Bergoglio a pus primirea în centrul misiunii, în continuitate perfectă cu experiențele sale pastorale precedente la Buenos Aires.

Pe urmele "episcopului săracilor" devenit Pontif, Nello Scavo, jurnalist la Avvenire, a reconstruit îndeosebi rolul viitorului succesor al lui Petru în perioada întunecoasă a dictaturii militare argentiniene. Pentru a scrie "Scufundații și salvații lui Bergoglio" (I sommersi e i salvati di Bergoglio, Piemme 2014), Scavo a plecat la Buenos Aires, în căutarea adevărului cu privire la vocile despre presupusa complicitate a papei Francisc cu dictaturile sud-americane. Tot a lui este și lucrarea "Lista lui Bergoglio" (La lista di Bergoglio, Emi 2013), tradusă în 16 limbi și publicată în peste 50 de țări. Jubileul Milostivirii se naște din "Biserica în ieșire" pe care Jorge Mario Bergoglio, în slujirea sa episcopală foarte intensă, a elaborat-o într-o dieceză "aproape la capătul lumii".

Există mult din arhiepiscopul de frontieră în proclamarea unui An sfânt care pune în centru periferiile geografice și existențiale. Așadar părintele Jorge Mario Bergoglio este papa Francisc. "Există o continuitate coerentă între epoca argentiniană și noua eră romană - explică Scavo la Vatican Insider -. Încă de la primul interviu realizat pentru a putea ști mai mult cu privire la un pontif despre care se știa cu adevărat puțin, apărea aproape ca o mantră definiția de «părinte printre săraci, episcopi pentru săraci». Diferiți martori au povestit că l-au auzit propunând politicii să «lupte împotriva sărăciei, nu împotriva săracilor». O afirmație de principiu care indică plastic alegerile lui Francisc: atenție și grijă față de fiecare persoană fără a se sustrage pentru asta de la curajul cuvintelor incomode".

Deci pentru Bergoglio milostivirea este ceva mai mult decât o aptitudine de frontieră. Eventual este esența perceptibilă a modului său de a proclama Evanghelia. "A avea milostivire față de cei din urmă, de cei marginalizați, de victimele necazurilor, nu l-a împiedicat niciodată să înfrunte cauzele și responsabilitățile - subliniază jurnalistul de investigație și scriitorul -. Condamnarea față de corupție nu este decât cealaltă față a acelei milostiviri, care este lucru diferit de o cumsecădenie greșit înțeleasă. Ca iezuit și episcop, viitorul Pontif a trebuit mereu să aleagă de care parte să stea. Și asta l-a făcut să câștige afectul și recunoștința celor din urmă și ostilitatea palatelor puterii".

În laboratorul-Cracovia, așa cum reiese din programele pastorale și din inițiativele diecezane, a fost "conceput" pontificatul lui Karol Wojtyła, papa care așa cum îi profețise primatul Poloniei, Stefan Wyszynski, a dus Biserica în al treilea mileniu. Același lucru se poate spune pentru Bergoglio care la Buenos Aires era angajat în însoțirea pastorală a situațiilor familiale iregulare și apropia credința de cei îndepărtați fără a exclude pe nimeni. De aici derivă milostivirea ca program jubiliar. "Într-o megalopolis ca Buenos Aires, periferia nu este închisă în cadrul unui perimetru izolat și distant - precizează Scavo -. Și prietenii fără locuință care grație cardinalului Bergoglio de atunci au luat casă sub porticurile catedralei, în foarte centrala Plaza de Mayo, la un pas de palatul prezidențial, sunt dovada".

Dar periferiile sunt și cele ecleziale. Nu numai așa-numiții "departe" de credință, ci și cei "îndepărtați". Se irosesc relatările despre viitorul Papă care prelat fiind adesea îi reproșa vreunui paroh imediat ce afla că acesta refuza administrarea sacramentelor, cum ar fi cel al botezului, copiilor din cupluri "iregulare". Și acest lucru exprimă bine ideea de Biserică a milostivirii pe care papa Francisc ar vrea să se redescopere în acest neașteptat An jubiliar. "O Biserică ce merge în întâmpinarea lumii, dar nu cade în capcana prozelitismului pentru că mărturia creștină lasă mereu semnul, ca o sămânță care mai devreme sau mai târziu va da rod", afirmă trimisul de la Avvenire.

Și Societatea lui Isus a avut incidență. De fapt, este pe larg documentat cât de mult era legat Papa de părintele Pedro Arrupe, mare misionar și apoi superior general al iezuiților. Există un episod în această privință care poate ajuta la înțelegerea dinamicilor pastorale ale lui Francisc. "Părinte Pedro a fost martor ocular al devastării făcute la Hiroshima de bomba atomică - relatează Scavo -. În mai 1955, un promițător reporter columbian l-a întâlnit pe viitorul superior general. A scris un reportaj magnific pentru El Espectador. Din acel colocviu jurnalistul de 28 de ani, Gabriel García Márquez a ieșit cu câteva întrebări la care pentru a răspunde este nevoie de mai mult decât un «realism magic». Arrupe și comunitatea mică de iezuiți au supraviețuit undei de șoc, mai mult, fără să fie contaminați". Nu numai atât, misionarul spaniol era unul dintre foarte puținii care pricepea medicină. Și în lipsa totală de medicamente "un țăran - a prezentat García Márquez - a pus la dispoziția preotului un sac care conținea 20 de kilograme de acid boric". Cu acea substanță, care diluată cu apă poate să aline arsurile, au fost ajutate zeci de persoane, deși niciunul nu a avut de-a face înainte de asta cu sechelele unei nenorociri nucleare. "Astăzi sunt toți în condiții bune de sănătate", a spus părintele Arrupe viitorului câștigător al premiului Nobel pentru literatură. Nici García Márquez nici iezuitul n-au voit să vorbească despre miracol, dar nici măcar la distanță de ani niciunul dintre ei nu reușea să-și explice "ce făcea - se întreba Gabo - un țăran din Hiroshima cu 20 de kilograme de acid boric în casă".

Prezența și mărturia sunt ca sămânța. "Restul îl va face acel «mister» cu care papa Francisc îi seduce pe cei de aproape și pe cei de departe. Cu toate că această apropiere, el știe asta, nu-l cruță de critici și dușmănii, dinăuntrul și din afara Bisericii", afirmă jurnalistul. Și există mult din Bergoglio preotul și episcopul de stradă în figura misionarilor milostivirii, trimișii speciali trimiși de Papa în toate diecezele cu ocazia Anului sfânt extraordinar și care vor avea și mandatul special de a dezlega de păcatul grav al avortului. "Există mult din Cura Villeros, preoții din tranșee, mai mult decât din periferie. Ajung acolo unde nici poliția nu visează să pună piciorul, dar sunt ei, nu se dau înapoi - susține Scavo -. Dialoghează cu toți, dar nu înseamnă că sunt cu mânecă largă. Își riscă viața și adesea Bergoglio arhiepiscopul și-a ridicat glasul pentru a-i proteja de amenințările criminalității și de indiferența autorităților. Sunt misionari moderni și vechi. Înaintează cu pasul lui Paul printre păgâni, ascultă cu inteligența lui Matteo Ricci, îmbrățișează cu afectul lui Cura Brochero, parohul argentinian care nu s-a îngrijit de lepră, de holeră și de intemperii pentru a ajunge, după zile de mers călare pe măgăriță, la enoriașii săi răspândiți în îndepărtatele Sierras". Însă Papa are o idee de misionaritate care nu exclude "pueblo", dimpotrivă, grație poporului lui Dumnezeu credința se păstrează și se transmite. A amintit asta el însuși citând un episod personal care ne duce din nou la Arrupe.

(După Vatican Insider, 24 august 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 25.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat