Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Arini: Calea către cer prin trăirea virtuților

Devenit deja tradițional de mai bine de zece ani, campusul pentru copiii și tinerii din Parohia "Nașterea Sfintei Fecioare Maria" din Arini (jud. Bacău) a fost organizat în anul acesta între 17 și 22 august 2015, având ca moto "Calea către cer prin trăirea virtuților".

Campusul a fost rodul colaborării rodnice dintre părintele paroh, Emanuel Lucaci, și trei surori din Congregatio Jesu, sr. Narcisa, sr. Carola și sr. Iosefina, care au fost ajutați pe întreg parcursul campusului de 12 animatori, fii și fiice ai comunității. Anul acesta am avut deosebita plăcere de a-l avea în mijlocul nostru și pe părintele Petru Ciobanu din Dieceza de Chișinău, care, prin predicile și catehezele sale, a reprezentat pentru noi un adevărat ghid spiritual.

În fiecare zi, baza catehezelor a reprezentat-o prezentarea și discuțiile legate de virtuțile cardinale: prudența, cumpătarea, dreptatea și tăria sau curajul. Fiecare animator, prin diferite exemple sau jocuri, a încercat să-i facă pe copii sau tineri să înțeleagă cât mai bine fiecare dintre aceste atitudini, ca, înțelegându-le să le poată pune în practică. De un mare ajutor în înțelegerea acestor virtuți a prezentarea zilnică a unei scenete, care l-a avut drept personaj principal pe Păcală.

În ultima zi, 22 august, fiecare din cele șapte grupuri conduse de animatorii lor, au prezentat câte un număr artistic, în fața comunității.

Cu această ocazie, le mulțumim tuturor celor care au rupt din timpul lor și au făcut posibil acest campus: părintelui paroh, părintelui Petru, surorilor și animatorilor. De asemenea, le mulțumim și tuturor copiilor și tinerilor pentru participare și pentru implicare.

Iată și câteva mărturii de la participanții acestui campus:

  • "În această săptămână în care am avut deosebita plăcere de a participa la campus am învățat, pot spune, foarte multe. Mi-a plăcut în special atmosfera caldă și prietenoasă cu care ne-au primit atât animatorii, cât și organizatorii acestui eveniment. Mi-au plăcut învățăturile pe care le-am desprins din diferitele activități la care am luat parte, mi-a plăcut că am putut cunoaște oameni noi, de la care am învățat multe lucruri frumoase. Am învățat să mă cunosc mai bine, să am încredere în mine, am aflat părerea celorlalți despre mine, lucruri pe care nici măcar eu nu le știam despre mine. Mi-au plăcut jocurile la care am luat parte. Pot spune că nu regret că am participat la acest campus, a fost un bun prilej pentru mine să cunosc, să mă bucur de această vacanță" (Alexandra B.).

  • "Săptămâna aceasta am învățat multe «chestii» interesante, adevărate, care le știam sau nu și care mă vor ajuta pe viitor. Însă ultima «lecție» m-a făcut să mă gândesc la ea, adică ce înseamnă cu adevărat curajul, nu doar un simplu cuvânt pe care toată lumea îl rostește des, dar al cărui înțeles este necunoscut pentru ea. Cu toate că avem de pierdut sau nu, de riscat sau de câștigat, avem nevoie de curaj ca să putem face tot ce ne-am propus" (Laura).

  • "În acest campus mi-a plăcut în mod deosebit faptul că în fiecare zi am discutat despre virtuțile cardinale, îmbogățindu-ne cunoștințele; am avut ocazia să-i cunosc mai bine pe cei din grupul meu" (Alexandra P.).

  • "Mi-a plăcut cel mai mult la acest campus ceea ce m-a învățat sora Carola (din Congregatio Jesu), și anume faptul să las rușinea la o parte și să fac mereu ceea ce îmi place, fără a ține cont de gura lumii. Totul a fost perfect" (Adrian).

  • "Mi-a plăcut că am învățat lucruri noi și m-am simțit bine. Am învățat să ascult și am fost ascultată. Am învățat să am încredere în mine și să am curaj să spun ceea ce simt, indiferent de ceea ce spun ceilalți. Sunt bucuroasă că mi-am făcut prieteni buni pe care mă pot baza" (Denisa).

  • "Ceea ce mi-a plăcut a fost că am învățat să am mai multă încredere în forțele proprii și că nu trebuie să mă las doborâtă sau descurajată de ceea ce spun alții. Poate voi găsi și eu astfel de persoane pe care să le pot încuraja. Calea către succes este grea, însă niciodată nu îmi va lipsi zâmbetul și optimismul, care mă voi ghida să am curajul necesar" (Andreea Alina).

  • "În această săptămână am învățat să ne rugăm cu stăruință, să avem răbdare, să dăm dovadă de curaj, să facem dreptate spunând adevărul, să fim uniți, lucrând armonios în echipă, să dansăm și să cântăm, să urmăm modelele de credință ale sfinților, să-l preamărim și să-l slăvim pe Mântuitorul nostru, Isus Hristos, să mergem mai des la sfânta și apostoleasca Biserică, să dezlegăm tainele divine ale Bibliei. Mi-am făcut prieteni noi și m-am distrat foarte mult. Sunt bucuroasă de faptul că, deși sunt ortodoxă, am fost primită cu multă căldură de întreaga familie a Bisericii Catolice" (Teodora).

Laurențiu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17-22 august: Arini: Calea către cer prin trăirea virtuților


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat