Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Viișoara: Exerciții spirituale pentru tinere

În perioada 16-20 august 2015, Surorile din Congregația Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe, au organizat la Viișoara exerciții spirituale pentru un grup de tinere din Dieceză. Tema acestei întâlniri a fost "Să bem din izvorul fericirii", având ca punct de plecare parabola din Evanghelia după Sfântul Luca (4,4-45), unde Isus întâlnește femeia samariteană care a venit să ia apă din fântână.

Pentru explicarea pe larg a acestei parabole a fost invitat părintele Petru-Sebastian Tamaș care, cu experiența sa, a exemplificat așa cum se cuvine cuvintele evangheliei.

Sr. Victoria și sr. Daniela de la Casa Providenței din Iași au însoțit tinerele în mirifica locație de la mănăstirea benedictină "Maica unității" din Viișoara, unde, pe lângă meditații, rugăciune personală, discuții între participanți, nu au lipsit activitățile de divertisment. Tinerele au fost deosebit de cooperante, acest lucru făcând ca totul să decurgă într-o manieră specială de familiaritate și colaborare. Deși vremea de afară a fost potrivnică planurilor stabilite de surori, acestea au avut grijă să facă totul pentru a nu se simți acest inconvenient.

Liturghia s-a ținut zilnic, iar printre activitățile de bază putem aminti: sfântul Rozariu, Calea Crucii, adorația, învățarea de noi cântece. Adorația a fost un moment de profundă comuniune, prin faptul că au participat persoane din mai multe categorii spirituale: părintele, tinerele, surorile guanelliene, surorile de clauzură, precum și câteva familii din această comunitate. Aici, am avut ocazia să ne rugăm liber, fiind de-a dreptul emoționantă implicarea tuturor.

Surorile benedictine, pe lângă faptul că au fost deosebit de primitoare, au fost de acord să răspundă întrebărilor noastre, răspunsuri ce ne-au edificat în ceea ce privește cunoașterea acestui ordin călugăresc.

Ne-am bucurat de asemenea și de generozitatea câtorva familii care ne-au dăruit din marea lor bunătate multe daruri: pâine, lapte, roșii, ouă, caș, plăcinte, chiar și tort, pentru a ne face să ne simțim cât mai bine. Le mulțumim mult și să fie siguri că îi vom avea mereu în rugăciunile noastre.

Îi suntem recunoscătoare Providenței Divine care a revărsat asupra noastră harurile sale, avem speranța, că aceste zile vor da rod în sufletul nostru pentru a pune în practică zi de zi ceea ce am învățat aici .

Thea Pop

*

Vă facem cunoscute impresiile de la această minunată întâlnire, pentru a împărtăși din bucuria noastră câte ceva și celor care nu au fost prezenți.

  • "Aceste zile de reculegere au fost pentru mine o îmbogățire spirituală unde am reușit să-l cunosc mai bine pe Dumnezeu și am descoperit mai profund unde pot găsi adevărata fericire. S-a aprofundat episodul evanghelic despre dialogul lui Isus cu femeia samariteană lângă fântâna lui Iacob, o temă amplă și din care se pot extrage atâtea învățături pentru această viață. Mi-au plăcut foarte mult aceste zile și aș îndemna pe toți tinerii să participe și cu alte ocazii. Mulțumesc lui Dumnezeu pentru că mi-a dat această oportunitate și mulțumesc și organizatorilor". (Marina Ferenț)

  • "Aceste zile de reculegere de la mănăstirea surorilor benedictine de la Viișoara au reușit să îmi elibereze mintea suprasolicitata de stresul cotidian și sa mă pună față în față cu o altfel de viață, departe de tumultul «civilizației». Am învățat ca un zâmbet poate face diferența în a deveni prieten sau dușman. Un zâmbet e mai molipsitor decât orice boală și răspândește virusul fericirii mai departe decât ne -am putea imagina. Am învățat că Dumnezeu ne iubește indiferent de cât de mult i-am fi greșit: «Dacă am ști cât de mult ne iubește Dumnezeu, am plânge de fericire...» Am trăit zile minunate alături de persoane și mai minunate. Am inspirat aerul liniștii și am băut din izvorul fericirii. Sper din tot sufletul sa retrăiesc acest sentiment!" (Ecaterina Roca)

  • "Viața merită trăită doar în prezența Domnului, fiind mereu în comuniune cu ceilalți. Împarte oricui din fericirea ta și roagă-te pentru mântuirea lumii. Din iubire nu vei obosi niciodată binele și nu uita că «soarele luminează mereu, chiar dacă este acoperit de nori», cum spunea sfânta Bakhita. Iubește, cunoaște omul de lângă tine și țintește tot mai sus, viața ta să aibă ca motivație iubirea divină necondiționată. Acceptă lipsurile, suferințele, uita de tine și dăruiește speranță. Nu uita să porți dialoguri dese cu unicul prieten fidel pe viață, Isus. Prezintă-te în fața lui cu umilință, fii tu însuți, mulțumește pentru tot ce ai și fii deschis să primești orice îți va oferi din iubirea lui nemărginită". (Iolanda Budău)

  • "Cu dorința în suflet de a-l întâlni pe Isus am pornit spre «izvorul fericirii». La Viișoara, oamenii cu sufletul frumos și cald care mi-au fost alături, peisajul minunat și meditativ, liniștea, cântecele, catehezele și filmele au fost ca o busolă pe calea mea. Au fost zile pline de har, în care am primit liniștea în suflet, am înțeles iubirea nemărginită a Domnului și setea lui de a ne lăsa iubiți de el. Iar după ce ne-am potolit cu toții setea de la izvorul fericirii, putem merge mai departe pe drumul vieții noastre pentru a o împărți tuturor. Pentru că dacă noi nu am fi fericiți, cum am putea oare să îi facem pe ceilalți fericiți?!" (Maria Barticel)

  • "Isus vrea ca noi să fim fericiți. În viața vor fi multe probleme, iar el va fi mereu alături de noi. Pentru Dumnezeu este foarte important prezentul, nu trecutul nostru. El ne iubește așa cum suntem și pe toți la fel de mult. Fericirea înseamnă recunoștință. Așadar, să fim recunoscători pentru fiecare clipă din viața noastră, cu bune și cu rele. Acestea ne-au transformat în ceea ce suntem astăzi. Dacă ești fericit, îi vei face pe ceilalți fericiți". (Andreea Miclăuș)

  • "Am venit aici, sincer, cu gândul doar la puțină relaxare. Dar tematica întâlnirii, «Să bem din izvorul fericirii», acum o înțeleg altfel, cuvintele lui Isus din această parabolă, le văd și le simt acum mult mai profund. M-am pus în locul femeii samaritene și am stat de vorbă cu Isus, am cerut și eu acea apă vie de care avem cu toții atâta nevoie. La această fântână, las în urmă toate răutățile, gândurile și neliniștile care mă tulbură, ulciorul meu să fie plin de-acuma doar cu seninătate, pace interioară și iubire, tăria de a face cunoscut și altora cuvântul Evangheliei pentru a putea ajunge prin Isus la adevărata fericire". (Thea Pop)

  • "A fost minunat am învățat multe despre fericirea adevărată. Am învățat că, dacă vrei să schimb pe cineva, fă-l să se simtă iubit. Zâmbește și ceilalți vor zâmbi!" (Laura)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 16-20 august: Viișoara: Exerciții spirituale pentru tinere


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat