Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIA?A DIECEZEI 

Buruienești: Zilele familiei - Familia, parohia și viața consacrată în societatea de astăzi

În perioada 20-23 august 2015, comunitatea parohială "Sfântul Iosif Muncitorul" din Buruienești, la inițiativa părintelui paroh Iosif Bisoc, OFMConv. și în colaborare cu ceilalți preoți frați ai comunității, a primit în dar câteva zile pline de har, deoarece a avut loc Zilele familiei cu tema Familia, parohia și viața consacrată în societatea de astăzi.

Sfintele Liturghii, însoțite de meditații, au fost prezidate de pr. prof. dr. Felician Tiba, directorul Oficiului pentru Pastorația Familiei și a Laicilor din cadrul Diecezei de Iași. Pe durata a patru zile, părintele profesor a dorit să sensibilizeze familiile comunității catolice din Buruienești la o trăire autentică a vocației lor după planul și intenția lui Dumnezeu.

Itinerarul spiritual s-a deschis joi, 20 august 2015, cu sfânta Liturghie de la ora 19.00, unde s-a prezentat meditația ce a avut ca temă A fi om creat de Dumnezeu, temă prin care părintele a dorit să prezinte în primul rând, aspecte ale formării umane și faptul că fiecare om este demn de ființa sa și că nu este rodul întâmplării, ci al acțiunii pline de iubire a lui Dumnezeu care l-a creat din iubire și pentru iubire. În această optică suntem chemați de a-l primi pe celălalt cu responsabilitate ca fiind darul lui Dumnezeu.

A doua zi, 21 august, a fost o zi plină de activitate, ce a început cu sfânta Liturghie de la ora 10.00, cu meditația ce a avut ca temă Chemați la iubire și comuniune. Aici părintele a punctat că iubirea este esențială pentru viață, este înscrisă în esența naturii noastre de a fi om. Omul nu poate trăi fără iubire. Dacă ar fi așa el ar rămâne o ființă de neînțeles, viața sa ar fi fără sens dacă nu i se descoperă iubirea, dacă nu întâlnește iubirea, dacă nu are experiența ei și dacă nu și-o însușește, dacă nu participă intens la ea. Iubirea autentică nu are termen de valabilitate, nu expiră. Pentru o bună reușită, în familie, binele comun este mai important decât binele propriu. Prin căsătoria religioasă, bărbatul și femeia intră în logica iubirii lui Dumnezeu și sunt binecuvântați de Dumnezeu. Atunci când există iubire în familie, Dumnezeu este cel care îl iubește pe celălalt! Prin iubire îl oferim unul altuia pe Dumnezeu.

Ziua a continuat cu întâlniri asupra fiecărei categorii de vârstă în parte: 11.30 - cateheza copiilor; 16.30 - cateheza grupurilor parohiale; 20.00 - cateheza tinerilor și adolescenților

Expunerile părintelui Felician au continuat și la sfânta Liturghie de la ora 19.00, ce a avut ca temă Cristos și familia. Iubirea lui Cristos pentru Biserica sa ne-a fost prezentată ca și model al căsătoriei creștine. La nunta din Cana Galilei locul în care Biserica fixează întemeierea sacramentului căsătoriei de către Isus, găsim logica acestui minunat dar, misterios sacrament. Nu mai au vin!, avea să spună Maria, mama lui Isus. Vinul în Sfânta Scriptură este simbolul harului, al bucuriei! Nu mai au har, bucurie!, ar spune Maria. Instituția căsătoriei era în agonie! La inițiativa Mariei, Isus transformă apa în vin! Abundența și bunătatea noului vin la nunta din Cana, reprezintă noua binecuvântare prin care Isus copleșește căsătoria.

A treia zi, sâmbătă, 22 august, a început cu sfânta Liturghie de la ora 10.00, ce a avut ca și temă Biserica și familia. Aici părintele a subliniat importanța Bisericii în viața familiei. Biserica este văzută aici din punct de vedere spiritual ca și comunitatea de credincioși care intră în legătură cu Dumnezeu. Fiecare familie umană este voită de Dumnezeu și își are fundamentul în comuniunea de iubire a Sfintei Treimi.

Itinerariul spiritual de formare a continuat cu conferința-mărturie de la 17.15, intitulată Familia, o bogăție care trebuie împărtășită! susținută de doamna Eugenia Dămătăr. Imediat a urmat sfânta Liturghie la ora 18.00 cu tema Familia astăzi. Aici părintele a dorit să sublinieze diferitele situații de criză cu care se confruntă familia astăzi și cum pot fi ele depășite. Sfânta Liturghie s-a încheiat cu adorația euharistică a familiilor, cu participarea membrilor din asociația Uniunea Mamelor Milostive, prin care am mulțumit Domnului pentru familiile noastre și am pus la picioarele milostivirii și iubirii sale obstacolele cu care se confruntă zi de zi.

Acest moment excepțional de încărcătură spirituală s-a încheiat duminică, 23 august, cu sfânta Liturghie de la ora 11:00, având ca temă Evanghelia familiei. în cadrul acestei meditații părintele ne-a îndrumat să redescoperim bucuria care trebuie să se afle la baza familiei creștine. Această bucurie trebuie alimentată și cultivată în fiecare zi.

Întreaga inițiativă venită din partea preoților parohiei noastre, a fost primită din partea credincioșilor cu mult entuziasm și interes, ce s-au manifestat printr-o participare activă a unui număr mare la sfintele Liturghii, la cateheze și sacramente, iar prin meditațiile și disponibilitatea părintelui Felician, a trezit în inimile și conștiințele credincioșilor noștri, nostalgia pentru o viață trăită într-un mod cât mai frumos și radical în familie, în care fiecare să trăim paradisul încă de aici de pe pământ, oferindu-l unul altuia în fiecare moment pe Dumnezeu.

Ovidiu Ionuț Hușanu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20-23 august: Buruienești: Zilele familiei - Familia, parohia și viața consacrată în societatea de astăzi


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat