Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (23 august 2015)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

Se încheie astăzi lectura capitolului al șaselea din Evanghelia lui Ioan, cu discursul despre "Pâinea vieții", rostit de Isus după minunea înmulțirii pâinilor și peștilor. La sfârșitul acelui discurs, marele entuziasm din ziua dinainte s-a stins, pentru că Isus a spus că este Pâinea coborâtă din cer și că va da trupul său ca hrană și sângele său ca băutură, făcând astfel aluzie în mod clar la jertfa vieții sale însăși. Acele cuvinte au trezit dezamăgire în rândul oamenilor, care le-a judecat nevrednice de Mesia, ne-"câștigătoare". Așa îl priveau unii pe Isus: ca un Mesia care trebuia să vorbească și să acționeze în așa fel încât misiunea sa să aibă succes, imediat. Însă tocmai cu privire la asta greșeau: cu privire la modul de a înțelege misiunea lui Mesia! Chiar și discipolii nu reușesc să accepte acel limbaj neliniștitor al Învățătorului. Și textul de astăzi prezintă dezamăgirea lor: "Greu este cuvântul acesta! - spuneau ei - Cine poate să-l asculte?" (In 6,60).

În realitate, ei au înțeles bine discursul lui Isus. Așa de bine încât nu vor să-l asculte, pentru că este un discurs care pune în criză mentalitatea lor. Întotdeauna cuvintele lui Isus ne pun în criză, de exemplu în fața spiritului lumii, a mondenității. Însă Isus oferă cheia pentru a depăși dificultatea; o cheie făcută din trei elemente. Primul, originea sa divină: El a coborât din cer și se va sui "acolo unde era înainte" (v. 62). Al doilea: cuvintele sale se pot înțelege numai prin acțiunea Duhului Sfânt, Cel "care dă viața" (v. 63) este tocmai Duhul Sfânt care ne face să-l înțelegem bine pe Isus. Al treilea: adevăratul motiv al neînțelegerii cuvintelor sale este lipsa de credință: "sunt unii dintre voi care nu cred" (v. 64), spune Isus. De fapt, de atunci, spune Evanghelia, "mulți dintre discipolii săi au plecat" (v. 66). În fața acestor renunțări, Isus nu devine mai blând și nu atenuează cuvintele sale, ba chiar constrânge la o alegere precisă: a sta cu El sau a se despărți de El, și le spune celor doisprezece: "Nu cumva vreți să plecați și voi?" (v. 67).

În acest moment Petru face mărturisirea sa de credință în numele celorlalți apostoli: "Doamne, la cine să mergem? Tu ai cuvintele vieții veșnice" (v. 68). Nu spune "unde să mergem?", ci "la cine să mergem?". Problema de fond nu este a merge și a abandona lucrarea întreprinsă, ci este la cine să mergem. Din acea întrebare a lui Petru noi înțelegem că fidelitatea față de Dumnezeu este chestiune de fidelitate față de o persoană, cu care ne legăm pentru a merge împreună pe același drum. Și această persoană este Isus. Tot ceea ce avem în lume nu satură foamea noastră de infinit. Avem nevoie de Isus, să stăm cu El, să ne hrănim la masa sa, cu cuvintele sale de viață veșnică! A crede în Isus înseamnă a face din El centrul, sensul vieții noastre. Cristos nu este un element accesoriu: este "pâinea vie", hrana indispensabilă. A ne lega cu El, într-un adevărat raport de credință și de iubire, nu înseamnă a fi înlănțuiți, ci profund liberi, mereu pe drum. Fiecare dintre noi se poate întreba: cine este Isus pentru mine? Este un nume, o idee, numai un personaj istoric? Sau este cu adevărat acea persoană care mă iubește, care și-a dat viața pentru mine și merge cu mine? Pentru tine cine este Isus? Stai cu Isus? Încerci să-l cunoști în cuvântul său? Citești Evanghelia, în fiecare zi un text din Evanghelie pentru a-l cunoaște pe Isus? Porți Evanghelia mică în buzunar, în geantă, pentru a o citi, pretutindeni? Deoarece cu cât stăm mai mult cu El cu atât crește mai mult dorința de a rămâne cu El. Acum vă voi cere cu politețe, să facem o clipă de tăcere și fiecare dintre noi în tăcere, în inima sa, să-și adreseze întrebarea: "Cine este Isus pentru mine?". În tăcere, fiecare să răspundă în inima sa.

Fecioara Maria să ne ajute să "mergem" mereu la Isus pentru a experimenta libertatea pe care El ne-o oferă și care ne permite să curățim alegerile noastre de crustele lumești și de frici.

________________

După Angelus

Apel pentru Ucraina

Iubiți frați și surori,

Cu îngrijorare urmăresc conflictul din estul Ucrainei, înăsprit din nou în aceste ultime săptămâni. Reînnoiesc apelul meu pentru ca să fie respectate angajamentele luate pentru a ajunge la pacificare și cu ajutorul organizațiilor și al persoanelor de bunăvoință să se răspundă la urgența umanitară a țării. Domnul să dea pacea Ucrainei, care mâine va celebra sărbătoarea națională. Să mijlocească pentru noi Fecioara Maria!

***

Salut cordial pe toți pelerinii romani și pe cei care provin din diferite țări, îndeosebi pe noii seminariști de la Colegiul Pontifical Nord American, veniți la Roma pentru a începe studiile teologice.

Salut grupul sportiv din San Giorgio su Legnano, pe credincioșii din Luzzana și din Chioggia; pe copiii și pe tinerii din dieceza de Verona.

Și nu uitați, în această săptămână, vă opriți în fiecare zi o clip și să vă adresați întrebarea: "Cine este Isus pentru mine?". Și fiecare să răspundă în inima sa.

Tuturor urez o duminică frumoasă. Și vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine! Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat