Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

"Cu Mar Elian IS a lovit un simbol de conviețuire între credințe"

De Domenico Agasso Jr.

"Logica statului islamic? Este aceea a «purificării religioase» pentru a crea o entitate «epurată» de orice contaminare. Cu Mar Elian au voit să dărâme un loc-simbol, o oază de protecție pentru populație". Nu are îndoieli Giovanni Valente, istoric al Orientului creștin, "semnătură" la Vatican Insider și jurnalist la Fides, agenția vaticană de la Propaganda Fidei.

• Așadar pentru asta milițienii Statului islamic (ISIS) au distrus mănăstirea Mar Elian?

"Devastarea de biserici, mănăstiri și semne creștine din partea jihadiștilor este justificată ca parte a «campaniilor» împotriva cultelor definite ca «politeiste». În cazul lui Mar Elian, se vrea și lovirea unui loc care în faze trecute a reprezentat un refugiu de supraviețuire pentru oamenii din zonă".

• Care este istoria recentă a mănăstirii?

"Era un vechi sanctuar din secolul al V-lea, încredințat în ultimele secole Bisericii siro-catolice: a fost revitalizat de călugării din Deir Mas Musa, comunitate întemeiată în Siria de iezuitul Paolo Dall'Oglio. Sanctuarul, unde a lucrat părintele Jacques Murad, a găzduit mii de refugiați care fugeau de conflict, provenind din orașul apropiat Qaryatayn. Jacques și un avocat sunnit au asumat funcția de mediatori pentru a garanta ca centrul urban de 35 de mii de locuitori să fie cruțat timp de perioade lungi de ciocnirile armate. Apoi, în mai, și Murad a fost sechestrat, împreună cu un diacon din comunitate, și despre ei nu se mai știe nimic. Milițienii din ISIS au ocupat toată zona la începutul lui august. Și în lumea lor nu poate să fie loc pentru sanctuarul care a fost ca o insulă de caritate pentru tot poporul".

• Ce anume ne spuneți despre Dall'Oglio?

"La Deir Mas Musa, acel iezuit născut la Roma și pasionat a transformat un sanctuar în ruină în răscruce a prieteniei dintre creștini și musulmani. Și când îi vorbeai, uimea privirea realistă pe care o avea în fața implicațiilor geopolitice ale războaielor care însângerează Orientul Mijlociu. El se unea cu musulmanii în postul de Ramadan. Și când era foarte tânăr, i-a destăinuit superiorului general al iezuiților, părintele Pedro Arrupe, că voia «să-și ofere viața pentru mântuirea musulmanilor»".

• ISIS s-a năpustit și împotriva sfântului local, Mar Elian?

"Se pare că jihadiștii au fost violenți și împotriva relicvelor sale, exhumând și profanând rămășițele sale pământești păstrate în sanctuar. Precizia cu care jihadiștii știu să lovească la inima celor mai intime devoțiuni creștine surprinde și neliniștește. Cu siguranță, au buni sfătuitori. Elian era fiul unui oficial roman, ucis de tatăl în 284 pentru că nu a renunțat la credința sa".

• Pentru ISIS aceste inițiative aduc rezultate concrete?

"Jihadiștii, așa cum s-a întâmplat și în alte cazuri, «postează» imaginile chiar fragmentare ale distrugerilor lor cu intenție clară propagandistă. Și de data aceasta «reculul» mediatic a fost enorm".

• Atacul lor este unul la adresa creștinismului occidental?

"Logica urmărită este aceea a «purificării religioase» pentru a crea o entitate «epurată» de orice contaminare. Planul lor alimentează pe toți cei care în lume promovează ideologiile ciocnirilor de civilizații. Le convine orice discurs care identifică creștinismul ca «produs» religios al Occidentului. Nu întâmplător, primele lor ținte, împreună cu «ereticii» șiiți și cu musulmanii «nealiniați», sunt creștinii din comunitățile autohtone din Orientul Mijlociu și toți cei care «strică» ecuațiile creștinism=Occident și arab=musulman. Inclusiv «oamenii lui Dumnezeu» ca Dall'Oglio și Murad".

(După Vatican Insider, 22 august 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 19.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat