Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Hramul catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină"

Hramul catedralei noi din Iași a fost sărbătorit sâmbătă, 22 august 2015, în cadrul sfintei Liturghii celebrate de PS Petru Gherghel la ora 18.30. La celebrare au participat ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop și mitropolit de București, PS Petros Stefanou, episcop de Syros (Grecia), PS Aurel Percă, 16 preoți care activează în Iași, precum și credincioși din Parohia "Adormirea Maicii Domnului" din Iași.

Printre frumoasele acorduri ale corul mare al catedralei din Iași, dirijat de pr. Florin Spătariu, episcopii și preoții au mers în procesiune spre altar. La începutul Liturghiei, PS Petru le-a mulțumit celor prezenți că au binevoit să participe la sărbătoarea catedralei din Iași.

La predică, ÎPS Ioan Robu le-a vorbit celor prezenți despre rolul sfintei Fecioare Maria în viața fiecărui creștin. "Rugăciunea «Bucură-te Marie» - spunea Excelența sa - ne ajută să ne amintim de cei dragi ai noștri de aproape și de departe". Rugăciunile mariane, în special Rozariul, au menirea de a ne apropia de Fecioara Maria și prin ea de cei de lângă noi. În încheiere, ÎPS Robu le-a spus celor prezenți în catedrală, dar și celor care au urmărit Liturghia prin intermediul internetului: "Cinstind-o pe Maica Domnului ne ridicăm la treapta de speranță că ne vom bucura odată de mărirea fiilor lui Dumnezeu. Să primească Dumnezeu rugăciunea și sărbătoarea noastră, în care o cinstim pe Maica Domnului, și să ne ajute pe noi toți să rămânem fideli, statornici în iubirea față de Maica Domnului".

După Împărtășanie, PS Gherghel l-a salutat pe Preasfințitul Petros Stefanou, manifestându-și bucuria de a-l avea ca oaspete, apoi l-a invitat pe episcopul grec să adreseze câteva cuvinte celor prezenți, în limba greacă. PS Petros și-a manifestat bucuria de a putea celebra împreună sărbătoarea "Sfânta Fecioară Maria, Regină". Apoi, Excelența sa a vorbit despre realitatea catolicilor din Grecia și despre nevoia de preoți și persoane consacrate cu care se confruntă această țară.

La final, episcopul din Grecia a primit din partea PS Petru crucea de onoare "Anton Durcovici" ca semn de prețuire și afecțiune. Apoi episcopii din jurul altarului au împărțit binecuvântarea finală.

Pr. Claudiu Bulai

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 august: Iași: Hramul catedralei "Sfânta Fecioară Maria, Regină"

* * *

Iași: Hramul catedralei "Adormirea Maicii Domnului" (15 august)


 

lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat