Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

IS distruge o mănăstire catolică siriană

Ferocitatea iconoclastă

Militanți ai așa-numitului Stat Islamic (IS) au distrus, în dimineața zilei de 21 august 2015, mănăstirea catolică siriană "Mar Elian" la Qaryqatayn, aproape de Homs, construită în secolul al V-lea. Însuși IS, reiterând o schemă propagandistă pe care din totdeauna o alătură ferocității, a difuzat un material video - în realitate o serie de fotografii - care arată înainte de toate profanarea bisericii, urmată de reexhumarea relicvei sfântului Elian - martirizat de romani în 285 - și apoi distrugerea complexului istoric. Mănăstirea, considerată unul dintre centrele catolice cele mai importante din Siria, a fost reconstruită de mai multe ori în decursul secolelor și primea în fiecare an la 9 septembrie, cu ocazia comemorării liturgice a sfântului, mii de pelerini. Responsabilul mănăstirii, părintele Jacques Mouraud, a fost răpit în luna mai, se consideră că tot de IS, și de atunci nu există știri sigure despre el.

Acest nou episod confirmă furia iconoclastă a grupului jihadist. O furie care s-a pătat cu sângele lui Khaled al Asaad, 81 de ani, timp de patruzeci de ani responsabil al sitului arheologic din Palmira, tot în Siria, unul dintre cele mai sugestive din lume. IS l-a decapitat în fața muzeului pe care l-a condus timp de decenii și apoi i-au agățat cadavrul de o coloană romană.

Această nouă masacrare feroce a vieții, a culturii și a civilizației a provocat oroare în toată lumea. Despre "o acțiune cu adevărat dezgustătoare" a vorbit arhiepiscopul Mario Zenari, nunțiu apostolic în Siria, conform căruia "este pur și simplu aberantă o asemenea atrocitate asupra unei persoane ca el și de vârsta sa, care și-a dedicat viața pentru Siria și bogățiile sale arheologice, patrimoniu al lumii întregi. O rană care i-a lovit pe toți, fie din punct de vedere uman fie din cel al civilizației mondiale".

Între timp, pe planul politic, la 21 august 2015, secretarul apărării din SUA, Ash Carter, a lansat un apel Turciei cerându-i să facă mai mult în lupta împotriva IS. Carter a înaintat această cerere într-o conferință de presă la Pentagon, subliniind că, deși Ankara a acordat permisiunea de a folosi bazele sale pentru misiunile americane în Irak și Siria, guvernul turc "trebuie să facă mai mult". Îndeosebi Carter a explicat că, fiind țară vecină cu Siria și Irak, Turcia ar trebui să facă mai mult pentru controlul frontierelor sale. De fapt adesea - a adăugat responsabilul Pentagonului - zonele frontaliere sunt folosite de IS pentru transportul de mijloace și oameni. "Fusesem clari, am indicat guvernanților ceea ce trebuia făcut", a spus Carter.

Și tot la 21 august, de la Teheran a venit o apreciere față de planul de pace pentru Siria prezentat în urmă cu o săptămână de Națiunile Unite. Totuși Teheranul a pus o condiție de care nu se poate face abstracție: așa cum este susținut și de Moscova, președintele sirian Assad trebuie să fie direct implicat în soluționarea crizei.

(După L'Osservatore Romano, 22 august 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat