Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Tema celei de-a CII-a Zile Mondiale a Migrantului și Refugiatului (17 ianuarie 2016)

Migranții și refugiații ne interpelează. Răspunsul evangheliei milostivirii.

* * *

Comunicatul Consiliului Pontifical pentru Pastorația Migranților și Itineranților

Celebrarea Zilei Mondiale a Migrantului și Refugiatului în contextul Anului Milostivirii

Tema aleasă de Papa Francisc pentru această ediție trebuie inserată logic în contextul Anului Milostivirii convocat de el prin bula Misericordiae vultus din 11 aprilie 2015, și care se va desfășura între 8 decembrie 2015 și 20 noiembrie 2016.

Cu tema "Migranții și refugiații ne interpelează. Răspunsul Evangheliei milostivirii" se vrea sublinierea a două aspecte.

Cu prima parte a temei, "Migranții și refugiații ne interpelează", se vrea să se amintească situația dramatică a atâtor bărbați și femei, constrânși să abandoneze propriile țări. De exemplu, nu trebuie uitate actualele tragedii ale mării care au ca victime migranții.

În fața riscului evident ca acest fenomen să fie uitat, Sfântul Părinte prezintă drama migranților și refugiaților ca o realitate care trebuie să ne interpeleze. În această linie se situează bula Misericordiae vultus când afirmă: "Să nu cădem în indiferența care umilește, în obișnuința care anesteziază sufletul și împiedică să se descopere noutatea, în cinismul care distruge. Să deschidem ochii noștri pentru a privi mizeriile lumii, rănile atâtor frați și surori privați de demnitate și să ne simțim provocați să ascultăm strigătul lor de ajutor [...]. Strigătul lor să devină strigătul nostru și împreună să putem frânge bariera de indiferență care adesea domnește suverană pentru a ascunde ipocrizia și egoismul" (nr. 15).

Cu partea a doua a temei, "Răspunsul Evangheliei milostivirii", se vrea legarea în mod explicit a fenomenului migrației cu răspunsul lumii și, îndeosebi, al Bisericii. În acest context, Sfântul Părinte invită poporul creștin să reflecteze în timpul Jubileului asupra faptelor de milostenie trupească și sufletească, între care se află aceea a primirii celor străini. Și asta fără a uita că însuși Cristos este prezent printre "cei mai mici" și că la sfârșitul vieții vom fi judecați de răspunsul nostru de iubire (cf. Mt 25,31-45).

Fiind discipolă a lui Isus, Biserica este chemată mereu să "vestească eliberarea celor care sunt prizonieri ai noilor sclavii din societatea modernă" (Misericordiae vultus, nr. 16), să aprofundeze raportul dintre dreptate și milostivire, două dimensiuni ale unei singure realități (Misericordiae vultus, nr. 20).

Celebrarea Zilei Mondiale și a Jubileului în contextul Bisericilor locale

În linie cu dorința Sfântului Părinte, care vrea ca fiecare Biserică particulară să fie "direct implicată în trăirea acestui An Sfânt" (Misericordiae vultus, nr. 3), Consiliul Pontifical al Pastorației pentru Migranți și Itineranți oferă următoarele indicații:

- sugerează ca ziua jubiliară să fie celebrată îndeosebi la nivel diecezan și național, în locul mai apropiat de migranți și refugiați, cu participarea lor, și implicând și comunitățile creștine.

- propune ca evenimentul jubiliar central să fie la 17 ianuarie 2016, în Ziua Mondială a Migrantului și Refugiatului.

- încurajează diecezele și comunitățile creștine, care încă nu fac asta, să programeze inițiative, profitând de ocazia pe care o oferă acest An al Milostivirii.

- invită să nu se uite aspectul sensibilizării în comunitățile creștine față de fenomenul migrator.

- dorește ca atenția față de migranți și față de situația lor să nu se reducă la o singură zi.

- amintesc că este important a realiza și semne concrete de solidaritate, care să aibă o valoare simbolică și care să exprime apropierea și atenția față de migranți și refugiați.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Migrantului și a Refugiatului va fi publicat, ca de obicei, un mesaj pontifical.

Ziua Mondială a Migrantului și Refugiatului

Această zi își are originea în scrisoarea circulară "Durerea și preocupările" pe care Sfânta Congregație Consistorială a trimis-o la 6 decembrie 1914 Ordinariilor diecezani italieni. În ea se cerea, pentru prima dat, să se instituie o zi anual de sensibilizare cu privire la fenomenul migrației și pentru a promova o colectă în favoarea operelor pastorale pentru emigrații italieni și pentru pregătirea misionarilor de emigrație. Consecință a acelei scrisori, la 21 februarie 1915 a avut loc prima celebrare a acestei Zile.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat