Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

De la Rerum novarum la Laudato si'

Enciclică socială

De Gualtiero Bassetti

La puține zile de la instituirea Zilei Mondiale de Rugăciune pentru Îngrijirea Creației, după prezentarea recentă din partea președintelui Statelor Unite, Barack Obama, a Clean Power Plan, și la puține luni de la a 21-a Conferință de la Paris despre schimbările climatice, nu se poate să nu se sublinieze actualitatea extremă a lui Laudato si'. O enciclică, deși "tânără", dar care a desfășurat deja o funcție importantă: să încredințeze chestiunii mediului o demnitate publică mondială care nu se limitează numai la ambientele științifice restrânse, ci depășește orice polemică jurnalistă și depășește țarcurile ideologice ale arenelor politice.

O provocare uriașă, aceasta a lui Laudato si', despre care vreau să subliniez două aspecte. Primul constă în noutatea istorică a acestei enciclice care coincide, nu întâmplător, cu momentul excepțional de tranziție pe care-l trăiește lumea contemporană. În schimb, al doilea este "rădăcina umană a crizei ecologice", adică o analiză a puterii pe urma reflecțiilor lui Romano Guardini.

Fără îndoială, importanța acestei enciclice este comparabilă cu relevanța pe care a avut-o publicarea lui Rerum novarum în 1891 din partea papei Leon al XIII-lea. Acea enciclică a papei Pecci a deschis privirea maternă a Bisericii asupra unei lumi care era pe atunci neexplorată încă de magisteriul pontifical: cea a problemei muncitorilor. Cu Rerum novarum s-a făcut lumină asupra unei faze de tranziție foarte importante: trecerea de la o societate agricolă la una industrială, de la ogor la fabrică și, în definitiv, de la notabilități la societatea de masă.

Astăzi există o altă trecere. Societatea de masă a devenit o societate globală tot mai pulverizată și lichidă. În enciclica lui Leon al XIII-lea referințele ambientale erau "clădirea" în care muncitorii lucrau și "solul" ocupat de acea fabrică, în timp ce subiecții care acționau acolo erau muncitorii și patronii. Astăzi aceste realități s-au schimbat profund. Sistemul productiv este prezent pretutindeni. Și fiecare aspect al creației poate să fie în mod potențial utilizat și manipulat de tehno-științe cu repercusiuni foarte profunde în viața fiecărei ființe umane.

De fapt, nu este o întâmplare - și ajung la al doilea aspect - că papa în enciclică citează de mai multe ori o carte a lui Romano Guardini, Sfârșitul epocii moderne, pentru a sublinia această trecere istorică foarte delicată pe care teologul german a intuit-o deja la jumătatea secolului al XX-lea: adică e vorba de criza lumii moderne și de începutul unei noi umanități orânduite de tehnică. O nouă societate în care omul - definit ca "om-non-uman" - domină asupra naturii în mod nelimitat, aproape tiranic, fără a pune o limită propriei puteri. Și astfel "fie natura, fie omul însuși" sunt "tot mai mult la cheremul pretenției imperioase a puterii, economice, tehnice, organizatoare, statale".

Iată provocarea cea mai importantă lansată de Laudato si': să pună o frână acelui soi de "putere neguvernabilă" - pe care Francisc a numit-o ca "paradigma tehno-economică" - ce-l reduce pe om și mediul la simple obiecte de exploatat în mod nelimitat și fără îngrijire.

(După L'Osservatore Romano, 21 august 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat