Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Luncași: Administrarea Mirului

Atmosferă de mare sărbătoare la Luncași, luni, 17 august 2015, când părintele paroh, Adrian Iștoc, și în aceeași măsură credincioși, candidați la sfântul Mir, părinți, nași, rude și prieteni din alte localități l-au așteptat cu mare bucurie și nerăbdare pe episcopul nostru auxiliar Aurel Percă, pentru a împărți darurile Duhului Sfânt celor 57 de copii și tineri.

Mirul sau Confirmațiunea este sacramentul care desăvârșește harul Botezului; ni-l dă pe Duhul Sfânt pentru a ne înrădăcina mai adânc în filiația divină, pentru a ne încorpora mai ferm lui Cristos, pentru a face mai temeinică legătura noastră cu Biserica, pentru a ne asocia mai mult misiunii ei și pentru a ne ajuta să mărturisim credința creștină prin cuvânt și fapte. Mirul imprimă în sufletul creștinului un caracter de neșters; de aceea, acest sacrament nu poate fi primit decât o singură dată în viață.

Și iată că această dată a sosit, 17 august, zi mult așteptată de noi toți, dar mai ales de cei 57 de tineri și copii. Fiori de bucurie și profundă recunoștință ne-au cuprins pe toți la auzirea sirenei de poliție și a claxoanelor de mașini care anunțau apropierea păstorului nostru.

L-am întâmpinat cu bucurie pe Preasfințitul Aurel Percă în fața bisericii "Sfântul Maximilian Maria Kolbe", moment în care părintele paroh Adrian Iștoc, în numele întregii comunități, i-a urat: "Bun venit la Luncași".

A urmat sfânta Liturghie, unde episcopul, înconjurat de preoții concelebranți, l-au invocat pe Duhul Sfânt, iar "candidații" la sfântul Mir erau convinși de faptul că vor mai urca o treaptă pe drumul către maturitatea creștină.

Venind momentul predicii și dorind să fie cât mai aproape de sufletele în care va aduce, în curând, darurile Duhului Sfânt, PS Aurel Percă a coborât în fața altarului și i-a chemat pe șapte dintre candidați, să vină lângă el pentru a-l ajuta pe parcursul cuvântării, răspunzând la câteva întrebări importante legate de a treia persoană a Sfintei Treimi și, în special, de sacramentul Mirului.

Copiii s-au dovedit bine pregătiți, iar în cadrul omiliei, au fost felicitați și îndrumați de Preasfințitul: "Aceste daruri ne amintesc că trebuie să fim îngeri, trebuie să fim apostoli, trebuie să fim creștini așa cum am început să fim în ziua botezului nostru. Nu trebuie să uitați niciodată acest lucru, nici acum, aici, cât sunteți acasă la părinții voștri, dar nici mai târziu, când poate veți pleca. Peste tot trebuie să vă amintiți că ați primit darul credinței la Botez, că ați fost pecetluiți cu Duhul Sfânt și în ziua Botezului, dar cu plinătatea darurilor Duhului Sfânt în ziua Mirului.

Iată, atunci este frumos când vedem că oamenii nu uită de unde au pornit și mai ales faptul că au primit o comoară atât de mare, care este darul Duhului Sfânt.

Dragi copii și tineri, trăiți așadar intens această prezență a Duhului Sfânt și în câteva momente când veți primi sacramentul Mirului, să fiți conștienți că începe pentru voi o nouă perioadă: deveniți noii apostoli, deveniți soldați ai Bisericii, deveniți creștini maturi."

După predică, a început ritualul administrării Mirului: cu lumânările aprinse în mână, candidații la Mir și-au reînnoit făgăduințele de la Botez; apoi Preasfințitul, împreună cu ceilalți preoți, au impus mâinile asupra lor, invocând coborârea Duhului Sfânt. Dăruind "pecetea darului Duhului Sfânt" fiecăruia, s-a simțit o atmosferă cu adevărat sfântă, plină de emoție și bucurie.

Un moment de asemenea special a fost atunci când la oferirea darurilor, Preasfințitul împreună cu câțiva copii au eliberat în văzduh șapte porumbei, simbol al darurilor primite.

Înainte de binecuvântarea finală, o fetiță din cei 57 de copii a recitat o scurtă poezie despre Duhul Sfânt, iar o alta s-a adresat Preasfințitului și celor prezenți prin cuvânt de mulțumire. Redăm o frântură:

"Astăzi, când bucuria noastră este nespus de mare, îl rugăm pe Duhul Sfânt să rămână mereu în inimile noastre și să ne ajute să fim adevărați fii ai Bisericii care-și trăiesc, își apără și mărturisesc credința.

Mulțumim lui Dumnezeu pentru această binecuvântată zi de «Rusalii la Luncași» în care Duhul Sfânt cu darurile sale a coborât în sufletele noastre!

Vă mulțumim, Preasfințite, și Dumnezeu să vă binecuvânteze pentru bucuria pe care ne-ați făcut-o astăzi! Dumnezeu să-i răsplătească pe toți, iar Darurile Duhului Sfânt primite să aducă rod în viața lor!"

Chiar dacă tinerii ce au primit sacramentul Mirului au fost în centrul acestei sărbători, bucuria a fost a întregii comunități care i-a însoțit prin cânt și rugăciune, fiind convinși de faptul că ei reprezintă viitorul Bisericii și a localității noastre.

Îi suntem recunoscători lui Dumnezeu pentru că ne-a oferit această frumoasă zi și în același timp ocazia de a ne apropia mai mult de el, sperând, odată cu cei miruiți, să fim mai aproape de calea sfințeniei, cale ce duce la unirea deplină cu el.

Lidia-Mădălina Chicet

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17 august: Luncași: Administrarea Mirului


 

lecturi: 46.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat