Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Mons. Gaenswein: în Anul Milostivirii, audiențe generale și sâmbăta

Cu luna august se reiau întâlnirile publice ale papei Francisc. Marțea viitoare, 4 august 2015, după-amiază, în Piața "Sfântul Petru", va întâlni ministranții de limbă germană, vineri, 7 august 2015 va primi în audiență Mișcarea Euharistică de Tineret. Miercurea viitoare, 5 august, se reiau audiențele generale ale papei Francisc, întâlnire atât de așteptată de credincioșii din toată lumea. Audiența generală din 26 august 2015 va fi audiența cu numărul 100 pentru papa Bergoglio. În afară de asta, Prefectura Casei Pontificale face cunoscut că, de la începutul Pontificatului, au luat parte la audiențele generale, la Angelus și la celelalte audiențe speciale în Vatican, trei milioane de persoane. Cu privire la importanța acestui moment de întâlnire dintre păstor și poporul lui Dumnezeu, Alessandro Gisotti l-a intervievat pe prefectul Casei Pontificale, Mons. Georg Gänswein:

R. - Papa Francisc reia miercurea viitoare audiențele generale în Aula "Paul al VI-lea". Va fi foarte plină, însă cifrele nu sunt prea mari, motiv pentru care Aula "Paul al VI-lea" va fi suficientă. Este clar că audiența generală pentru papa Francisc este o întâlnire foarte dorită și acolo se vede și se simte în formă deplină. Credincioșii îl văd, îl aud pe papa; există un contact direct - probabil, pentru mulți, o singură dată în viața lor - și acest lucru lasă un semn pentru toată viața. Există cuvântul, dar există și atmosfera și există și privirea. Întâlnirea este și o întâlnire a simțurilor, care pentru papa Francisc este foarte importantă. Nu numai pentru el, însă, ci și pentru credincioșii noștri, pentru pelerinii noștri.

Î. - Anul Milostivirii se apropie, dumneavoastră ne puteți spune ceva chiar cu privire la întâlnirile referitoare la aceea care este experiența audienței generale. Există noutăți pe care ni le puteți anticipa?

R. - Da, există o noutate importantă. În vederea Anului jubiliar al milostivirii, o dată pe lună, sâmbăta - am stabilit deja și datele -, va fi o audiență generală în plus, după modelul audienței generale. Apoi se va vedea cum va fi, dar va fi o audiență generală cu caracterul Anului jubiliar.

Î. - Ce vă uimește în mod deosebit la audiențele generale ale papei Francisc, având desigur o privire privilegiată?

R. - Cine participă la audiențele generale ale papei Francisc vede, aude, percepe că papa se simte în largul său. El vorbește adesea despre cultura întâlnirii și acolo trăiește ceea ce spune. Se vede că este foarte în largul lui întâlnindu-i pe credincioși, lăsându-se atins de ei și, auzindu-i. Înainte de toate, se vede cum îi tratează el pe bolnavi atunci când îi întâlnește, persoanele care au probleme. Este mereu un a da și un a primi. Și acesta este un mare dar, este o mare calitate a papei Francisc.

Î. - În schimb, ce vă uimea la audiențele generale ale papei Benedict, alături de care erați mereu alături ca secretar particular?

R. - Ca secretar, pentru mine, era foarte important să-l aud pe papa Benedict. Cuvântul a umplut inima și a dat hrană, a dat o orientare. Papa Francisc este persoana care aici atinge inima, ochiul este mai angajat. Cu papa Benedict, în schimb, era mai degrabă urechea un pic mai angajată.

Î. - Cu petrece această perioadă estivală Benedict al XVI-lea? am văzut și primirea oamenilor la Castel Gandolfo, unde papa emerit a petrecut o scurtă perioadă de odihnă...

R. - Papa Francisc a invitat puternic pe papa Benedict să se mute pentru o perioadă la Castel Gandolfo. Până la urmă, papa Benedict a acceptat și timp de două săptămâni a fost la Castel Gandolfo, unde s-a simțit foarte, foarte bine. Când am ajuns cu mașina, era multă lume care-l aștepta și a fost foarte bucuros. Aceste două săptămâni i-au făcut foarte, foarte bine. S-a întors la mănăstirea Mater Ecclesiae în Vatican și petrece zilele așa cum a făcut mereu: rugându-se, meditând, citind. În curând va veni fratele, care va rămâne aproape toată luna august. Asta înseamnă că luna august va fi dedicată fratelui său. Se simte bine. Desigur este cald, însă aerul condiționat, slavă Domnului, funcționează foarte bine în mănăstirea noastră Mater Ecclesiae!

(După Radio Vaticana, 1 august 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 9.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat