Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian (NT): Invitație la sfințirea bisericii și consacrarea altarului

La 22 august 2015, la ora 10.30, va începe ceremonia sfințirii bisericii și consacrării altarului bisericii "Ss. Apostoli Petru și Paul" din Traian (NT), de către ÎPS Ioan Robu, arhiepiscop mitropolit de București, însoțit de PS Petru Gherghel, episcop de Iași, de alți episcopi, preoți și credincioși din Traian și din alte părți.

Comunitatea din Traian este relativ recentă. Face parte din comuna Săbăoani, județul Neamț, de la care, de altfel, s-a și desprins undeva spre finalul secolului al XIX-lea. Un document din cadrul Episcopiei de Iași pomenește de faptul că după Legea împroprietăririi din 1864, mai multe familii tinere s-au mutat de la Săbăoani pe marginea drumului principal (azi E 85) Bacău-Fălticeni.

În anul 1902, același document statistic al Episcopiei menționează faptul că la Traian erau 42 de familii catolice cu un total de 172 de credincioși, fiind filială a parohiei Săbăoani.

Prima biserică din satul Traian a fost construită între anii 1911-1920 sub călăuzirea mai întâi a pr. Grațian Carpati-Săsăreanu și apoi a pr. Anton Bișoc, parohi de Săbăoani, pe locul unde este amplasată și biserica actuală. Inițial, lumea din sat donase, pentru construirea bisericii catolice, un teren la intersecția cu drumul spre Tămășeni, adică acolo unde s-a construit de fapt biserica ortodoxă existentă și acum.

Locația actuală i se datorează lui Adam Andrei Eva, care a donat 2.000 mp și a făcut astfel posibilă construirea primei biserici. Aceasta avea o dimensiunea 22 / 11 m, avea trei navate în stil romanic, cu clopotnița la nord, nu exact deasupra absidei, ci un pic spre stânga bisericii. Pr. Anton Farțade, într-un document dactilografiat găsit în arhiva parohiei, spune că deja de la început s-au gândit că era posibil să fie necesară mărirea acestei biserici.

După cel de-al Doilea Război Mondial, urmare a unor crăpături datorate obuzelor căzute în zonă, s-a făcut intervenție de reparații și renovări. În anul 1968, Traianul devine parohie de sine stătătoare, primul paroh fiind pr. Eugen Blăjuț, sr. Având, la acea dată, 220 de familii și circa 800 de credincioși. În 1974, al doilea paroh, pr. Anton Farțade face o renovare consistentă atât pe interior, cât și pe exterior, cuprinzând și acoperișul, pe care-l vopsește.

Intuiția inițială referitoare la mărirea bisericii va prinde contur spre finalul anilor '80. De fapt, în 1988, când pr. paroh Ieronim Enășoae demarează lucrările în acest sens. Primește aprobare sub forma "reparațiilor capitale". Însă proiectul se va concretiza de fapt începând cu 1991 când același paroh întocmește, împreună cu arhitectul L. Belea și ing. Baciu, proiectul de extindere și consolidare a bisericii. Astfel ia naștere ceea ce se numește azi "a doua biserică" din Traian (Nt).

De fapt, aceasta păstrează pereții laterali inițiali, din cărămidă arsă, și geamurile laterale, însă se mărește atât la intrare, unde este construit turnul, cât și în altar. Practic, biserica este mărită cu 12 m lungime, lățimea rămânând aceeași, 11 m, fiind modificat total interiorul, ca și înălțimea ei: astfel, astăzi biserica are o singură navată, este consolidată de stâlpi laterali din beton și armătură de fier, care devin coloane portante, precum și de grinzi din beton și armătură. Acestei măriri i se datorează și numele de "a doua biserică".

Lucrările au continuat și cu pr. Solomon Petre. În ultimii doi ani, aceste lucrări s-au intensificat. Practic, biserica a fost renovată în totalitate, atât în interior, cât și exterior. Biserica actuală, în stil romanic clasic, cu hramul "Ss. Petru și Paul", are o lungime totală de 34 / 11 m, înălțimea interioară totală de 12 m, iar înălțimea la crucea de pe turnul bisericii, de 35 m.

Mulțumindu-i lui Dumnezeu pentru darul de a avea un loc de întâlnire cu el, dar și tuturor celor care s-au implicat, de-a lungul timpului, în lucrările efectuate la Biserică, împreună cu ÎPS Ioan Robu, fiu al satului, și cu toți credincioșii din Traian, vă invităm să participați, sâmbătă, 22 august, ora 10,30, la bucuria sfințirii acestei biserici și la consacrarea altarului pe care se va aduce jertfa sublimă de mulțumire, Euharistia, lui Dumnezeu, cel care, în templul său, vrea să fie mereu Emanuel, Dumnezeu cu noi.

Pr. Eduard Patrașcu, paroh


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat