Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Colocviu cu cardinalul De Magistris

Slujitori ai împăcării

De Nicola Gori

Ne apropiem de Anul Milostivirii convocat de papa Francisc. Un moment privilegiat pentru a redescoperi sacramentul reconcilierii și o ocazie pentru preoți de a se oferi cu disponibilitate și pregătire mai mare pentru ascultarea penitenților. O misiune care nu se improvizează, ci care are nevoie de rugăciune, jertfă, discernământ și milostivire. Am vorbit despre asta cu un expert în materie, care a aflat că a fost creat cardinal chiar în timp ce se afla într-un confesional din catedrala din Cagliari. Este Luigi De Magistris, unul dintre cei cinci noi cardinali în vârstă de peste optzeci de ani, unicul italian, pe care papa Francisc l-a introdus în colegiul cardinalilor în consistoriul din februarie. Optzeci și nouă de ani, dintre care mulți trăiți în slujirea reconcilierii, se relatează în acest interviu acordat ziarului nostru.

Ce este necesar astăzi pentru a fi un bun duhovnic?

A fi culți și buni. Adică, a avea, ca bază, o precedentă formare bună și apoi o profundă cunoaștere a teologiei morale (l-am avut ca maestru pe cardinalul Pietro Palazzini care era un mare moralist), împreună cu o atitudine iubitoare față de penitent căruia nu trebuie să-i fie frică să se spovedească. La asta aș adăuga un sfat: a nu părăsi niciodată studiile sacre. Sunt o apărare pentru virtutea sacerdotală; așa cum este important a fi la zi cu privire unele teme precum bioetica: în zilele noastre un duhovnic care nu cunoaște măcar elementele esențiale ale acestei materii n-ar trebui să se așeze în confesional.

Care este cauza principală a lipsei de afecțiune față de acest sacrament?

În fond, în fond este orgoliul și apoi prezumția de a nu avea nevoie de el considerând că sunt perfecți. De fapt, pentru a ne spovedi trebuie să ne recunoaștem cu umilință propriile păcate și că avem nevoie de iertare. Într-o societate în care totul este prezentat ca permis s-a pierdut simțul păcatului: probabil că în parte responsabilitatea este a noastră a preoților care adesea în predică am înlocuit cateheza cu atâtea vorbării care folosesc puțin sufletului credincioșilor.

Ce se poate face pentru a-i redescoperi valoarea?

Înainte de toate ar trebui să se amintească periodic credincioșilor că pentru a se apropia de Euharistie trebuie să fie în stare de har, și apoi să se dea exemplu bun: noi cei dintâi spovedindu-ne frecvent. Aș vrea să recomand o dată pe săptămână și ca preoți să fim disponibili mereu să ascultăm spovezile.

Cum ați primit numirea de cardinal?

Mă simțeam nevrednic și, pentru acest motiv, cu atât mai recunoscător Domnului care a voit să mă facă să ajung la această demnitate. Când m-au anunțat eu eram în catedrală la Cagliari, unde ascultam spovezile, cum este obiceiul meu, și cum sper că va continua să fie obiceiul meu. Parohul a fost cel care mi-a spus că Papa Francisc a anunțat numele meu printre numele noilor cardinali. Neavând niciun preaviz, credeam că era o glumă.

Mulți ani ați fost în slujba Curiei. Puteți să ne povestiți experiența dumneavoastră?

Am trecut de la secretariatul Universității Pontificale Laterane la Congregația pentru Doctrina Credinței, unde eram oficial; apoi la Secretariatul de Stat și, în sfârșit, la Penitențiaria Apostolică. Toate acestea au reprezentat pentru mine o experiență prețioasă, fie din punct de vedere cultural, ca preot, și mai ales spiritual. Ca regent și apoi ca pro-penitențiar major am avut și posibilitatea de a veni în contact cu problematicile slujitorilor pocăinței. Am foarte multe amintiri, dar nu vreau să intru în detalii pentru că sunt foarte strict în interpretarea secretului de oficiu.

Dumneavoastră ați fost la Roma mai ales în anii pontificatului lung al lui Ioan Paul al II-lea. Care este amintirea dumneavoastră despre Papa cel sfânt?

Îl cunoșteam pe cardinalul Wojtyła pentru că am avut ocazia să desfășor o slujire la cererea sa, deci deja apreciasem multele sale calități. Apoi, ca Pontif, i-am acordat mereu respect și fidelitate așa cum, și prin tradiție familială, am făcut mereu cu toți cei opt Papi pe care i-am slujit.

(După L'Osservatore Romano, 24 iulie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat