Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Două biserici centrale pariziene în slujba comunității catolice române

Se pare că pentru un început comunitatea română de rit latin din Paris apare ca fiind destul de migratoare din punct de vedere al locului de cult. După ce a părăsit capela Misiunii Catolice Maghiare din Paris și după ce, mai bine de un an de zile, duminică de duminică oamenii s-au reunit în biserica "Sfântul Bernard" din sectorul 18 parizian, din septembrie un nou loc îi așteaptă pe credincioșii români. De fapt, este vorba despre două biserici centrale.

Faptul că, din mai 2014, Parohia "Sfântul Bernard de la Chapelle" a fost dispusă să creeze un loc în orarul său liturgic duminical pentru românii de rit romano-catolic, a fost pentru credincioșii de aici răspunsul la rugăciunile lor de a putea să participe la sacrificiul euharistic în limba lor maternă, ora posibilă (15,30) punându-le de la început credința și răbdarea la încercare.

Cum majoritatea credincioșilor vin din zona de suburbie pariziană, pentru mulți în singura lor zi liberă, unde nici durata drumului nu poate fi socotită întotdeauna scurtă, s-a pus semnul de întrebare dacă pe o perioadă îndelungată acest demers ar putea avea un viitor, ora fiind destul de inconvenabilă.

S-a născut prima dată dorința de a avea o Liturghie duminicală de dimineața. Și după această dorința s-a recurs la rugăciune (novene, cererea de mijlocire a fericitului Vladimir Ghika etc.). Și după această dovadă de statornicie în credință și rugăciune, cererile au fost ascultate: începând din septembrie 2015, sfânta Liturghie în limba română va fi la ora 9 dimineața. Dar pentru asta va fi necesară și schimbarea bisericii.

Pentru Liturghiile duminicale, din 6 septembrie comunitatea română va fi primită de Parohia "Sfântul Rochus", una dintre bisericile centrale și istorice ale Parisului (296, rue Saint Honoré, 75001 Paris). Liturghia va fi celebrată în capela din spatele altarului principal, capelă dedicată Fecioarei Maria. Acest lucru se datorează în primul rând disponibilității și bunăvoinței de care a dat dovadă parohul acestei bisericii, părintele Philippe Desgens, care încă de la prima dezbatere a subiectului a fost foarte deschis în a ne primi, dovedindu-ne astfel un adevărat spirit pastoral catolic, lipsit de orice urmă de prejudecată etnică sau culturală.

Bineînțeles credincioșii nu vor uita nici Parohia "Sfântul Bernard", care a fost prima lor biserică adevărată, unde au fost primiți întotdeauna cu prietenie și dragoste frățească atât de parohul local, cât și de membrii comunității parohiale. În această biserică a avut loc o sfântă Liturghie duminicală în limba română, la 5 iulie 2015, unde parohul local, părintele Livio Pegoraro, a concelebrat, iar la sfârșit credincioșii și-au exprimat recunoștința pentru ospitalitatea primită în acest an pastoral, și unde, spre bucuria noastră, părintele paroh și-a exprimat bucuria de a ne fi avut, recunoștința de a fi văzut o bucățică din spiritualitatea catolică românească, spiritualitate este parte a bogăției Bisericii noastre.

Dar așa cum indică și titlul acestui articol, povestea nu se sfârșește aici. Încă din 2014 câțiva credincioși și-au exprimat dorința de a participa la sfânta Liturghie în limba română și în timpul săptămânii. Astfel, au ajuns a fi celebrate aceste liturghii aproape zilnic, la ora 18, iar în sărbătorile de poruncă la ora 19. Cum o biserica pariziană nu este accesibilă din acest punct de vedere, aproape peste tot existând un program liturgic de seara, a rămas ca opțiune tot capela Misiunii Catolice Maghiare din Paris, locul unde a început totul.

În apropierea acestei capele, în centrul istoric din interiorul zidurilor pariziene, se află biserica parohială "Sfânta Elisabeta a Ungariei" (sau sfânta Elisabeta de Turingia) - la adresa 195, rue du Temple, 75003-Paris -, care este și biserica titulară a Ordinului de Malta. Printr-o coincidență de întâmplări, parohul acestei bisericii, părintele Xavier Snoëk, capelan al Ordinului Maltez, și-a exprimat dorința de a-i include pe români în programul liturgic al parohiei sale și indirect al diecezei pariziene. Așa s-a născut soluția ca, începând din 15 septembrie la ora 19, marțea și joia sfintele Liturghii vor fi total în limba română, miercurea în franceză, cântecele liturgice în română, iar vinerea, în cadrul Liturghiei în limba latină, cântecele tot de români vor fi animate.

Gânduri de recunoștință din partea acestei minorități săptămânale se îndreaptă și spre membrii comunității maghiare din regiunea pariziană, care au acceptat, ca în această perioadă capela să fie folosită pentru nevoile spirituale ale românilor.

Toate aceste lucruri ne arată că Dumnezeu lucrează acolo unde i se cere ajutorul, că ne însoțește și în demersurile noastre comunitare. Pentru românii de aici, este și un semn, că, în ciuda faptului că nu putem clasa aceasta comunitate ca fiind printre cele mai mari comunități străine de aici, dar există un dinamism, o nevoie de păstrare a spiritualității moștenite de acasă, spiritualitate ce nu se vrea uitată.

Cine locuiește în regiunea pariziană, și vrea să simtă acest dinamism spiritual, este întotdeauna binevenit. Dacă printre cititorii acestui articol se află cei care au rude în această regiune, le pot da de știre despre existența comunității noastre.

Evenimentele mai importante din cadrul comunității vor fi:

  • 6 septembrie, ora 9.00 - deschiderea oficială a noului an pastoral în noul loc de cult

  • 4 octombrie, ora 9.00 - vizita oficială a Mons. Xavier Rambaud, canonic arhiepiscopal însărcinat cu misiunile străine la Paris

  • 11 octombrie, ora 11.30 - sărbătorirea aniversării sacerdotale a Preafericitului Vladimir Ghika, Liturghie celebrată de PS Jean-Claude Périsset, arhiepiscop, fost nunțiu apostolic în România (Capela Lazariștilor, 95 rue de Sèvres, 75015-Paris)

  • 15 noiembrie, ora 11 - participarea credincioșilor români la Liturghia celebrată pentru festivitatea Sfânta Elisabeta a Ungariei de către PS György Jakubinyi, arhiepiscop de Alba Iulia, în Parohia "Sfânta Elisabeta".

Preafericite Vladimir Ghika, patronul nostru ceresc, roagă-te pentru noi!

Pr. Nicolae Cibian

*

Date de contact utile:


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat