Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Uniți pentru a salva casa comună

Apelul liderilor religioși și politici la Paris pentru summit-ul conștiințelor

"A ieși din egoismul în care ne-a făcut să cădem inerția obișnuințelor noastre și a descoperi libertatea care ne conduce la o convertire a inimii": este efortul cerut în această dimineață la Paris de patriarhul ecumenic, Bartolomeu, arhiepiscop de Constantinopol, care a intervenit la "Summit-ul conștiințelor" care se desfășoară la sediul Consiliului economic, social și ambiental francez. Primiți de președintele Republicii, François Hollande, sunt prezenți circa patruzeci de personalități din lumea politică și religioasă. Între ele cardinalul Peter Kodwo Appiah Turkson, președinte al Consiliului Pontifical al Dreptății și Păcii, și rabinul David Rosen, director internațional al afacerilor interreligioase de la American Jewish Committee.

"Epoca noastră - a spus Bartolomeu în discursul său, după cum prezintă agenția SIR - înfruntă o provocare unică. Niciodată în trecut, în timpul istoriei lungi a planetei noastre, bărbații și femeile nu s-au aflat la punctul de a face posibilă distrugerea propriului mediu și a propriei specii". Așadar, de la patriarhul ecumenic un strigăt de alarmă dar și un apel la convertirea inimilor, la educarea conștiințelor și la acțiunea comună. "Niciodată ecosistemele pământului nu s-au confruntat înainte cu o daună de asemenea însemnătate, aproape ireversibilă. Acesta este motivul pentru care este responsabilitatea noastră să facem față acestei provocări unice pentru a îndeplini datoria noastră față de generațiile viitoare. Pentru acest motiv trebuie să ne angajăm", a îndemnat reprezentantul ortodox, care în alocuțiunea sa a dedicat un paragraf întreg rolului desfășurat de Papa Francisc, citând ultima sa enciclică Laudato si', și definindu-l "un frate de suflet". Patriarhul, împreună cu Pontiful, invită "Bisericile surori de Roma și de Constantinopol" să aprofundeze ca spațiu de acțiune ecumenică "angajarea lor comună în favoarea casei noastre comune cu rugăciunea și acțiunea".

De altfel, rolul religiilor și al creștinismului în mod deosebit este tocmai acela de "a transfigura" pericolul, prin credință, "într-o chemare la convertirea inimilor", a mai spus Bartolomeu, conform căruia "este nevoie să se înțeleagă convertirea ființei interioare ca punctul de plecare pentru o convertire exterioară. Oamenii de știință subliniază în mod neobosit necesitatea unei schimbări radicale în stilul nostru de viață, cu scopul de a reduce activitățile poluante care influențează schimbările climatice". Este vorba - conclude el - de a pune în act o "inversare a întregii ființe" pe care creștinismul o numește metanoia și de "a examina constant exigențele noastre, cu scopul de a separa ceea ce este lăcomie și ceea ce este bun".

Și cardinalul Turkson, îndemnând "să se ia decizii pentru a schimba traiectoria", a spus că este în joc viitorul planetei "casa noastră comună" și că "obstacolul principal este în inima noastră". În intervenția sa, în mare parte dedicată enciclicei Laudato si', președintele Consiliului Pontifical al Dreptății și Păcii a afirmat că, dacă în trecut se folosea termenul "protecție", expresia mai folosită de Papa în enciclică este "îngrijire", care înseamnă "a avea la inimă destinul casei noastre comune. Nimic nu este posibil fără o angajare profundă și personală și, atunci când omul are la inimă ceva, ocrotește acel ceva cu pasiune și angajare. Am făcut greșeli care au mărit dezastrul ambiental" și aceste greșeli au rădăcină "într-o cultură a consumismului care nu a ținut cont de consecințele pe care progresul tehnic și tehnologic le poate avea".

"Summit-ul conștiințelor" este o inițiativă a lui Nicolas Hulot, trimis special al președintelui Republicii franceze pentru protejarea planetei, al asociației Alliance of Religions and Conservation, al grupului editorial Bayard, al R20 (rețea de legătură între autorități locale și firme) și al Consiliului economic, social și ambiental. Organizatorii au lansat o campanie pe internet, Why do I care? (De ce mă interesează?) invitându-i pe toți să răspundă la această întrebare după conștiință. După amiază personalitățile vor lansa "Apelul conștiințelor pentru climă" amintind că în decembrie, patruzeci de mii de persoane, reprezentând o sută nouăzeci și cinci de țări, se vor reuni la Paris cu ocazia conferinței ONU despre încălzirea climatică. "De angajarea lor - se afirmă acolo - vor depinde condițiile de viață ale copiilor noștri pe pământ. Credem că este fundamental ca să se exprime împreună conștiințele bărbaților și femeilor de pe această planetă, oricare ar fi condiția, religia, filozofia lor". În intervenția sa, Hollande a explicat că este nevoie de toți pentru a ajunge la aceste acorduri. De fapt, obiectivul "ambițios" al Conferinței de la Paris este să ajungă la un acord care să poată fi "global", să se poată aplica "peste tot" și să poată "fi respectat".

(După L'Osservatore Romano, 22 iulie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat