Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

În urmă cu 500 de ani se năștea sfântul Filip Neri. Papa: a fost iubire a lui Dumnezeu cu zâmbetul

Biserica, cea de Roma îndeosebi, trăiește ajunul aniversării unuia dintre sfinții săi cei mai populari: la 21 iulie 1515 se năștea la Firenze Filip Neri, care foarte curând se va muta în orașul papei pentru a începe o extraordinară experiență de caritate printre cei mai săraci, țesută dintr-o bucurie și o spontaneitate rămase ca unul dintre semnele cele mai cunoscute și iubite ale apostolatului sfântului Filip. Și papa Francisc, la 26 mai a voit să reevoce într-un mesaj această aniversare. Reportajul este de Alessandro De Carolis.

Petru și Paul, și Filip. De 500 de ani "Apostolii Romei" sunt trei. Și asta spune mult despre iubirea unui oraș față de un om născut la Firenze dar renăscut, pentru romani, printre piețele din Cetatea Eternă și străduțe, cele mai degradate, unde un păstor sfânt poate să aibă și mirosul oilor, dar oile au asupra lor mirosul urât al bolii și al sărăciei, care golește buzunarele și sufletul.

Printre periferiile din centru

Când Filip Neri ajunge la Roma în 1534, este ca și cum o lumină ar fi aprinsă în întunericul mizeriei care se cuibărește printre gloriile de la Ara Pacis și travertinul strălucitor de la palatele nobiliare. Centrul Urbei are fața murdară a periferiilor și acolo va merge Filip ca să ia o cămăruță, la Sfântul Ieronim la via Giulia. Ziua, față simpatică și inimă bucuroasă care duce la cel care întâlnește căldura lui Dumnezeu, fără măcar să fie un preot, însoțind-o dacă poate cu o bucată de pâine. Sau o mângâiere pe frunte, o alinare șoptită, celui care se plânge pe saltele de paie de la Spitalul de Incurabili. Noaptea, un suflet de foc, Filip, pierdut într-un dialog așa de intim cu Dumnezeu încât patul său poate să fie fără probleme platoul din fața unei biserici sau piatra dintr-o catacombă.

Zâmbetul mereu

Acesta - amintește papa în mesajul său pentru a 500-a aniversare - l-a făcut "vestitor pasionat al Cuvântului lui Dumnezeu". Acesta a fost secretul care a făcut din el un "dăltuitor de suflete". Paternitatea sa spirituală, afirmă Francisc, "transpare din toată acțiunea sa, caracterizată de încrederea în persoane, din fuga de tonurile sumbre și încruntate, de spiritul de sărbătoare și de bucurie, de convingerea că harul nu suprimă natura ci o însănătoșește, o întărește și o perfecționează". "Se apropia pe rând pe rând când de acesta, când de acela și toți deveneau repede prietenii săi", povestește biograful său și Papa comentează: "Iubea spontaneitatea, fugea de artificiu, alegea mijloacele cele mai distractive pentru a educa la virtuțile creștine, în același timp propunea o disciplină sănătoasă care implica exercițiul voinței pentru a-l primi pe Cristos în concretul propriei vieți".

Ora oratoriului

Toate acestea îl fascinează pe cel care, cunoscându-l pe Filip, vrea să facă asemenea lui. "Oratoriul" se naște astfel, printre mahalalele fetide parfumate zi de zi de o caritate făcută din carne și nu printr-un proiect desenat pe hârtie și coborât de sus ca o pomană dată la rece. "Grație și apostolatului sfântului Filip - recunoaște papa Francisc - angajarea pentru mântuirea sufletelor redevenea o prioritate în acțiunea Bisericii; s-a înțeles din nou că păstorii trebuiau să stea cu poporul pentru a-l conduce și a-i susține credința". Și păstor a devenit el însuși, Filip, care în 1551 ajunge la preoție, fără ca prin asta să-și schimbe viața și stilul. Cu timpul, în jurul lui ia ființă prima comunitate, celula viitoarei Congregații care în 1575 primește placet-ul lui Grigore al XIII-lea.

"Stați jos"

"Copilași, fiți umili, stați jos: fiți umili, stați jos", le repeta alor săi părintele Filip, care amintește că pentru a fi copii ai lui Dumnezeu "nu este suficient numai a-i cinsti pe superiori, ci trebuie cinstiți și cei egali și cei inferiori și să caute să fie primul care cinstește". Și uimește, de la un suflet atât de contemplativ ca Maria la picioarele lui Isus, imaginea Martei care conviețuiește în inima sa când afirmă: "Este mai bine a asculta de sacristan și de portar când ei cheamă, decât a sta în cameră pentru a face rugăciune". Filip Neri, al treilea apostol al Romei, închide ochii în primele ore ale zilei de 26 mai 1595. Dar nu s-a stins niciodată dinamismul iubirii sale și Romei care se pregătește pentru Jubileul milostivirii pare să-i repete: "Nu este timp de dormit, pentru că paradisul nu este făcut pe fotolii".

(După Radio Vaticana, 20 iulie 2015)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 54.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat